Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е длъжна да разработи пътна карта за развитието на енергетиката

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

България ще продължи да разчита в много голяма степен на въглищните си централи

Христо Казанджиев
Снимка: Иван Русланов

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите, там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното.

Високите цени ще създадат проблеми на семействата. Доста от тези семейства, които са енергийно слаби ще се лишат и от комфорта на топлата стая…Защото държавата все още няма добри програми за компенсиране на високите цени, като увеличението на пенсиите няма да реши тези проблеми“, посочи още Казанджиев.

„Много важно беше досега да се дефинира понятието „енергийно беден“. Тази година трябваше правителството да внесе съответните изменения и допълнения към Закона за енергетиката и най-вече за дефиниране на понятието „енергийно беден“, за да могат да се набележат мерки за тяхното компенсиране.

По думите на Христо Казанджиев очевидно вземането на решение за датата на началото затварянето на въглищните централи у нас е свързано с огромен полотически риск за партиите у нас:

"Не случайно те избягват да коментират този проблем, особено преди парламентарни избори. Но независомо от това България е длъжна да разработи пътна карта за развитието на енергетиката. Както и трансформация на въглищните централи във въглероднонеутрални производства на енергия. Това предстои, но кой ще го направи?

Представят проект за създаването на Индустриален комплекс „Марица-Изток“

България обаче сега се намира в една много сериозна енергийна блокада, защото не може да се възползва от доставки на природен газ от други източници освен от Русия. Причината за това пък са високите цени на газа.

Така че България ще продължи да разчита в много голяма степен на въглищните си централи. В тази връзка бъдещото правителство трябва да предприеме мерки за постигане на по-дълъг плавен преходен период за закриване на въглищните централи. Защото от тях / топлоцентралите - бел.ред./ идва голямо количество произведена енергия. Докато не се реши въпросът до достъпа до други източници, най-вече на газ. Това е добре да се запише и в Плана за възстановяване и устойчивост - кога ще започне закриването на ТЕЦ-овете", заяви още Казанджиев.

Той заяви още:

"Няма да се изненадам, ако България тази зима изпадне в много сериозна енергийна криза порази липса на доставки на природен газ и на недостатъчен такъв в хранилището в Чирен. И тогава България ще може да разчита най-вече на топлоцентралите, най-вече на комплекса "Марица Изток".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицинският факултет на СУ - без занятия до 3 ноември

Учебните занятия за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се преустановяват от днес до 3 ноември включително. Причината е заповедта на здравния министър, влязла в сила днес, с която се преустановява присъственият учебен процес във висшите училища в страната. В периода на прекъсването..

публикувано на 21.10.21 в 16:58

Богдан Кирилов: Имаме доставени близо 7 милиона дози ваксини

Много хора се наредиха на опашки пред ваксинационните пунктове в страната, за да могат да получат сертификат, който им позволява да продължат да работят. "Имаме  доставени до момента близо 7 милиона доза ваксини , като  2,7 милиона са  поставените  дози", каза пред БНР изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата  Богдан Кирилов. "В..

публикувано на 21.10.21 в 09:02
Радиопредавател

Планова техническа профилактика на предавател

На 21 октомври ще бъде извършена планова  техническа  профилактика от 9.00 до 17.00 часа на  предавателите на ултракъси вълни БУРГАС 4 на честота  102.5 MHz и ДЕВИН 4 на честота 88.0 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт".  Можете да слушате програмата онлайн на   player.bnr.bg , в района на  Бургас на честота 90.2 мегахерца, а в..

публикувано на 21.10.21 в 06:00
Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ -Търговище

Всяко 10-о бебе се ражда без майката да е имала досег с медицински специалист

У нас всяко 10-о бебе се ражда без неговата майка да е имала досег с медицински специалист и без да е преминала през нито едно изследване за периода на бременността. Все още се дават в пъти повече средства за лечение на новородени с предотвратими усложнения, отколкото би струвал достъпът до прегледи за всички неосигурени бременни жени...

публикувано на 20.10.21 в 12:02

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Хоризонт"

На 20 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9.00 до 17.00 часа на  предавателя на ултракъси вълни СТРУПЕЦ 4  на честота 94.7 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт". Можете да  слушате програмата онлайн на   player.bnr.bg , а в района  на град Роман на честота 101.4 мегахерца.

публикувано на 20.10.21 в 06:00

Откъде идва инфлацията

Паричната политика на централните банки, а не високите цени на енергоресурсите и на храните са в основата на ускоряването на инфлацията. Мнението е на Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. В новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Панчев обърна внимание, че..

публикувано на 19.10.21 в 15:48
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Участваме в протеста, защото от високите цени са засегнати училищата, болниците и ВиК - тата

"От ЕК вече ни предупреждават, че този скок на цените ще се развива и няма да спира до тук и до април следващата година няма да има нищо добро за индустрията ", съобщи пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа за националния протест на работодатели и синдикати за високите цени на тока. Бизнес и синдикати на протест: Искат спешни мерки..

публикувано на 19.10.21 в 09:36