Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Въпреки политическите различия след Освобождението интересите на България са били на първо място

проф. Ивайло Христов, УНСС
Снимка: БНР

Лесно е да се каже да бъдем свободни и независими, но бедният човек нито може да бъде свободен, нито независим. Ако не са решени за масовия човек основните екзистенциални проблеми, не можем да бъдем нито свободни, нито независими. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС.

Според него се намираме в период на огромни неравенства и неразбирателства за пътя на българската държава.

„Свободата и независимостта са духовно състояние, за което всеки един от нас трябва да воюва и трябва да се бори“, подчерта проф. Христов.

Той смята, че днешните събития у нас ще влязат в учебниците по история след години с определението „разруха“, а буйната и страстна енергия от 90-те години е била пропиляна от политиците.

Актът на независимостта не идва случайно, той е закономерен и подготвен, подчерта Ивайло Христов. По думите му това е своеобразно увенчаване на периода след Освобождението.

В този период се откроява градивният потенциал на нашата народопсихология. В този период окончателно кристализира оформената европейска същност на българската нация.“

Формираният в България след Освобождението елит прави чест на всяка европейска държава от края на 19. век, отбеляза преподавателят.

Въпреки политическите си различия, те поставят интересите на България на първо място.“

Годините от Освобождението до войните са белязани от съзидателния потенциал на българското Възраждане, но втората, третата генерация на българския политически елит вече не са на нивото на първата, коментира проф. Христов.

Относно личността на владетеля Фердинанд той изтъкна:

„Дълго време личността и делата на Фердинанд бяха отричани, бяха премълчавани. Тогава се създават основите на една модерна европейска държава.“

Следосвобожденските младежи се дипломират в реномираните университети на Западна Европа, посочи Христов. За няколко десетилетия там са се образовали 8 хиляди души, което за страната ни е солидна цифра, допълни той.

На практика това е третият златен век в историята на българската култура.“

Трудно е да се прецени кое надделява – позитивите или негативите при династията на Кобургите, заяви Ивайло Христов, като открои водещите постижения на страната от този период.

След Първата световна война се появява братоубийственият синдром, който ще бъде по-нататък една от големите драми в новата българска история, каза още проф. Христов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Октавио Маренци: Предстои много труден период за бизнесите, които се нуждаят от евтини пари

Като на филм за един уикенд в Швейцария се случи немислимото – втората по големина банка в страната и нейна емблема вече е в миналото . С активи от близо пет трилиона долара швейцарската банка UBS , която бе принудена да придобие закъсалата Credit Suisse, ще се превърне в четвъртата по големина банка в света . Дори от Асоциацията на банковите..

публикувано на 25.03.23 в 11:05
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Затъването на САЩ в Ирак отвори стратегически вакуум, Русия и Китай се еманципираха от Запада

Интервенцията в Ирак има съдбовно значение за ролята на Америка в първите две десетилетия на 21. век. Тази кампания прекъсна успешното настъпление на САЩ в тяхната роля на водеща световна сила след края на Студената война. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев "До такава степен бяха мощни стратегическите..

публикувано на 25.03.23 в 10:12

Мариана Милтенова: Българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични. Секторът се унищожава сигурно и бързо

Фермер от Кюстендилско с над 30-годишен опит, който отглежда пасищни животни, съветва " министърът на земеделието в месеца поне 3 дни да преспива в една кошара при един фермер , при един овчар, кравар". За производството на 100 тона и на 3 литра мляко на ден таксата е една и съща, това е безобразие – все едно вие да имате колело, а аз – рейс..

публикувано на 24.03.23 в 09:14
Георги К. Първанов

Георги К. Първанов: Очакваният среден ръст на заплатите за тази година е 9-10%

Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната . Това каза пред БНР Георги К. Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година..

публикувано на 24.03.23 в 08:24
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност . Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на..

публикувано на 23.03.23 в 14:41
проф. Здравка Валерианова

Проф. Здравка Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг . Това заяви в интервю за БНР проф. Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър...

публикувано на 23.03.23 в 10:07

Инж. Иван Моллов: Има сериозни рискове пред изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти

Има сериозни рискове за изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти, за които липсва индексация . Това заяви пред БНР инж. Иван Моллов, заместник-председател на Камарата на строителите. Той е категоричен, че тези проекти трябва да се реализират, като необходимите средства за индексацията им е 450 млн. лв. Ако не успеем да ги завършим..

публикувано на 22.03.23 в 10:42