Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

Катастрофата Байдън

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Каталогът с гафове и неадекватни моменти на американския президент Джо Байдън и неговата администрация вдъхновяват множество смешки и леко снизходително-нравоучителни изречения в стил: „Казахме ли ви?“, „Видяхте ли?“, „Какво си мислехте, че ще стане?“.

Но тези дни хуморът отстъпва на автентично притеснение от екстремно високите нива на некомпетентност, които Байдън и неговият екип демонстрират с ескалираща скорост. Само за няколко дни администрацията на 78-годишния американски президент успя да предизвика дипломатически разрив с Франция, който разклати отношенията с целия Европейски съюз и вътре в НАТО, да произведе мащабна хуманитарна криза по на практика отворената за нелегални мигранти южна граница на САЩ с Мексико, да се провали в обещаното възпиране на Covid заразата и най-накрая да признае, че вместо ислямски терористи погрешка са бомбардирани и убити невинни афганистанци, включително поне седем деца. Клането е резултат от въздушен удар, който трябваше да е отмъщение за 13-те убити американски войници, чиято смърт пък е пряк продукт на катастрофалното изтегляне на САЩ от Афганистан. Страната, завзета отново от талибаните, където все още има блокирани американски граждани.

Тази зрелищна колекция от кризи се увеличава толкова скоростно, че най-вероятно пропускаме още много прояви на политика, която вече спокойно може да бъде определена като коктейл от брутална практическа некомпетентност и идеологическа злонамереност.

Както казваше един коментатор: „Всичко лошо, което медиите се опитваха да кажат, че ще направи Тръмп, се случва при Байдън“.

Особено ключова е ситуацията с Франция. Водещите мегафони на световната „демократична общност“ пищяха с високи децибели за завръщането на американската дипломация и стабилните отношения с Европа. Опитният на международната арена Джо Байдън щеше да покаже как САЩ се отнася със своите съюзници.

Е, показа. Франция отзова своя посланик в САЩ, след като Австралия изненадващо провали сделка за подводници на стойност 40 милиарда долара с европейската страна, за да сключи нова такава с Америка и с Великобритания.

„Това беше намушкване с нож в гърба. Бяхме установили отношения на доверие. Това доверие беше предадено“, каза външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Европейският съюз застана зад Париж и изрази огорчението си от отношението на американската държава, която все още е водещата супер сила на планетата.

„Една от страните членки на нашия съюз беше третирана по недопустим начин и искаме да знаем защо“, притесни се началничката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза: „Трябва да седнем на една маса и да си върнем загубеното доверие – очевидно това няма да е лесно“.

Дни след ескалацията на тази криза, която не вещае нищо добро за бъдещето, от Белия дом признаха, че може би е трябвало да се консултират и с френската страна, преди да инициират тази сделка.

Сега ще се правят опити за туширане на международното напрежение между съюзници, които всъщност не трябваше да си създават подобни проблеми с такива разбрани, либерални, глобалистки настроени и очевидно почтени лидери, които по подразбиране са на една страница. В края на октомври се очаква среща между Байдън и френския президент Макрон за стопляне на охладнелите отношения.

Но щетите са сторени. И кой знае какво още ще се натвори до края на октомври. Ако в началото на мандата на Байдън бяхте казали на послушните придворни анализатори из цялата демократична общност, че само няколко месеца по-късно един от най-старите съюзници на САЩ ще отзове посланика си във Вашингтон и публично ще каже, че е пронизан в гърба от Байдън, а цяла официална Европа ще говори за „изгубено доверие“ между съюза и Америка, онези вероятно щяха да ви докладват за престъпление от омраза и да ви купят усмирителна риза.

Но лудите винаги са били те. Скоро Европа ще осъзнае окончателно, че с приятели като администрацията на Джо Байдън врагове не ѝ трябват. Лошите идеи в този американски кабинет са прекалено много и няма как да не доведат до ескалация на кризите. Отчаяните опити за прикриване на проблемите от медийната екосистема само изострят заблудата на Байдъновите хора, че си вършат работата добре.

А през това време границата с Мексико ще стои пробита за рекорден брой незаконни мигранти с всичките проблеми на това преселение. Въздушните кадри с близо десет хиляди нелегални пришълци от Хаити, скупчени под мост до границата с Мексико в Тексас, представляваха трейлър за бъдеща хуманитарна катастрофа, която по времето на Тръмп би била не само новина номер едно, но и единствената новина. Не и сега. Да не говорим за продължаващите разкрития за корупция, изтекли от лаптопа на сина на президента Хънтър Байдън.

Облаците на хоризонта се сгъстяват, но поне още известно време медиите ще твърдят, че това е захарен памук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40