Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотофиниш на изборите в Германия

| обновено на 27.09.21 в 00:47
Привърженици на ГСДП реагират на първите резултати от изборите в Германия - Берлин, 26 септември 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победителят в парламентарните избори в Германия все още не може да бъде обявен. Според първите резултати от преброяването на бюлетините социалдемократическата партия води с 25,7 процента, следвана от консервативния блок ХДС/ХСС с 24, 6 на сто от гласовете.

Социалдемократът Олаф Шолц определи резултата като "голям успех" за партията след силна кампания в последната фаза на предизборния маратон.

"Предстои ни дълга нощ, това е сигурно, както е сигурно, че германците гласуваха за социалдемократическата партия, защото искат смяна в политиката и канцлер Олаф Шолц", заяви Шолц в партийната централа в Берлин.

Опонентът му от консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет описа изборите като „извънредна ситуация”, когато победителят още дълго време няма да е ясен. Макар да изрази разочарование от слабия резултат, Лашет обеща:

"Ще направим всичко възможно да съставим кабинет. Германия се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната ни, да ни гарантира устойчивост както в климата, така и във финансите".

С този коментар Лашет протегна ръка за съставяне на центристка управляваща коалиция с Зелените и либералите.

В първия си коментар председателят на либералната партия Кристиян Линднер изрази предпочитанията си за кабинет, воден от консерваторите. В Германия предстоят дълги коалиционни преговори, вероятно водени паралелно от социалдемократическата партия и от ХДС/ХСС.

Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на сто от гласовете, следвани от либералите с 12 процента. 

"Резултатите показват, че Германия има нужда от ново начало, от правителство за опазване на климата", заяви съпредседателят на Зелените Аналена Бербок, която не отказа преговори с либералите преди сондиращи разговори с коя от двете големи партии – социалдемократи или консерватори – могат да влязат в управлението. 

Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

Генералният секрекар на СвДП Фолкер Висинг ясно изрази предпочитанията си за правителство с канцлер консерватора Армин Лашет и съ Зелените в т.нар. коалиция "Ямайка".

"Германците не искат ляв завой", каза Висинг.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингсбайл коментира резултатите като ясна заявка за управление на Олаф Шолц.

Въпреки вероятната загуба и най-слабия резултат в историята християндемократите вероятно ще се опитат да съставят кабинет на политическия център със свободните демократи и Зелените, потвърди Лашет в първото си изявление след края на изборния ден в присъствието на досегашната канцлерка Ангела Меркел в партийната централа.

Според германската конституция Бундестагът избира за канцлер този, който успее да дъбере управляващо мнозинство.

Между тези четири партии ще се реши формулата на следващото правителство в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, въпреки че губи изборите, да успее да състави кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

В парламента влизат още досегашната първа опозиционна сила, крайнодясната „Алтернатива за Германия” с 10 процента, която губи подкрепа в сравнение с вота преди 4 години.  

Дали най-малката парламентарна група ще бъде отново на Левицата, все още е рано да се каже. Тя получава 5 процента в прогнозните резултати, а това е границата за влизане в парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54