Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство опитва да облекчи кризата с горивата

Снимка: БГНЕС

Британското правителство ще прекрати дейстието на закона за конкуренцията, за да позволи на петролните компании да се фокусират върху доставките за бензиностанциите след настъпилото паническо зареждане с горива. 

Както поясни министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг, този ход ще улесни компаниите да споделят информация и да дават приоритет на най-нуждаещите се части от страната. Министрите освен това обмислят намеса на армията за решаване на продоволствената криза. Всичко това все очаква да бъде осбъдено на извънредна среща на кабинета днес. 

Асоциацията на петролните търговци на дребно предупреди, че около две трети от нейните членове нямат гориво, а останалата част са само с ограничени запаси или пред изчерпване на запасите. 

Куази Куартенг уточни, че в рафинериите има много гориво, но проблемът е в снабдителната верига. 

Недостигът на шофьори предизвика проблеми в редица сектори на икономиката през последните месеци, от супермаркетите до веригите за бързо хранене. В събота правителството обяви, че ще позволи издаване на временни визи до Коледа за 5000 шофьори от чужбина на цистерни и на камиони за доставка на храни и на 5500 работници в птицефермите, за да се ограничат отрицателните последици през празничния новогодишен период. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън с призив за мерки срещу климатичните промени на Общото събрание на ООН, 22 септември 2021 г.

Борис Джонсън: Време е да се справим с климатичните промени

Време е човечеството да порасне и да се справи с климатичните промени, заяви британският премиер Борис Джонсън в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обръщението му предшества срещата на високо равнище за климатичните изменения, чийто домакин в..

публикувано на 23.09.21 в 10:15
Британският премиер Борис Джонсън

Борис Джонсън не очаква бърза сделка за свободна търговия със САЩ

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом. Джонсън призна, че не очаква бързо сключване на двустранна сделка за свободна търговия. Борис Джонсън пристигна в понеделник в Америка за срещата на..

публикувано на 21.09.21 в 11:14
Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието. С най-голямо нетърпение се..

публикувано на 15.09.21 в 19:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22