Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-лидер на британските лейбъристи не се извини, след като обиди консерваторите

Анджела Рейнър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър не пожела да се извини за думите си, че управляващите консерватори са "отрепки". Лейбъристката партия провежда годишния си конгрес, на който между другото беше подкрепено и предложението на Киър Стармър за промяна на правилата за избор на лидер в бъдеще.

Анджела Рейнър предизвика истински фурор с изявлението си, че консерваторите са "хомофобски, расистки и женомразки отрепки". Лидерът на партията Киър Стармър се дистанцира от нейното становище, но в неделя Рейнър заяви, че твърдо застава зад думите си. Тя отбеляза, че коментарът ѝ е направен на "същия уличен език, с който се изрязява работническата класа от нейния роден север". Рейнър допълни, че би се извинила само ако Борис Джонсън се извини за негови предишни коментари, които са именно хомофобски, расистки и женомразки, като например този, че "мюсюлманките, носещи бурки, изглеждат като пощенски кутии". 

На самия конгрес, който се провежда в Брайтън, бе гласувано за промяна в правилата за избор на лидер. Предполагаше се, че предложението на Стармър да се дава по-голямо участие на депутатите за сметка на членската маса, няма да бъде одобрено, но след промяната на мнението на един от водещите профсъюзи 53%. От делегатите гласуваха с "да". На конгреса освен това беше подкрепена и независима процедура за разглеждане на жалби за расизъм, след като партията понесе много критики, свързани с антисемитизъм, през последните години. Киър Стармър заяви, че промените са голяма стъпка към спечелване на общите избори от лейбъристите, които вече губят четири поредни гласувания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският премиер Борис Джонсън

Борис Джонсън не очаква бърза сделка за свободна търговия със САЩ

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом. Джонсън призна, че не очаква бързо сключване на двустранна сделка за свободна търговия. Борис Джонсън пристигна в понеделник в Америка за срещата на..

публикувано на 21.09.21 в 11:14
Борис Джонсън с призив за мерки срещу климатичните промени на Общото събрание на ООН, 22 септември 2021 г.

Борис Джонсън: Време е да се справим с климатичните промени

Време е човечеството да порасне и да се справи с климатичните промени, заяви британският премиер Борис Джонсън в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обръщението му предшества срещата на високо равнище за климатичните изменения, чийто домакин в..

публикувано на 23.09.21 в 10:15
Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието. С най-голямо нетърпение се..

публикувано на 15.09.21 в 19:11

Борис Джонсън спечели подкрепа за плана си за реформа в социалните грижи и здравеопазването

Британският премиер Борис Джонсън спечели подкрепата на депутатите в Камарата на общините за спорния му план за реформа в социалните грижи и здравеопазването. Но въпреки очакванията на премиера чрез завишени данъци да осигури за 3 години 36..

публикувано на 09.09.21 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да говорим с децата за класическа музика и велики композитори?

Предстои премиерата на "Приключенията на Нотичка" на 21 април в София. Проектът е на София Арт институт. Това е нова поредица от спектакли, която ще среща децата с класическата музика и ще възпитава у тях умението да се наслаждават на изпълненията..

публикувано на 16.04.24 в 12:33

В древна Олимпия запалиха олимпийския огън

Жрица запали олимпийския огън за игрите в Париж. Церемонията е в древна Олимпия в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу. В днешния слънчев и топъл ден актриса,облечена като древна жрица, запали олимпийския огън. В храма на богинята Хера..

публикувано на 16.04.24 в 12:25

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет...

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи..

публикувано на 16.04.24 в 11:41
Валери Александров – Валек

Валери Александров – Валек: Сега докато рисуваш карикатурата, трябва да я променяш в движение

Националната изложба "Карикатура" е традиция в календара на Съюза на българските художници. Тя е 49 - та поредна изложба.  До 23 април на ул. Шипка 6 в столицата могат да бъдат разгледани любимите на всички актуални политически карикатури и..

публикувано на 16.04.24 в 11:39