Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Самоводене готвят протести срещу бъдещата експлоатация на кариера за варовици и трошен камък

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на великотърновското село Самоводене готвят протести срещу бъдещата експлоатация на кариера за варовици и трошен камък в покрайнините на населеното място. Инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на кариерата е на търговищка фирма, а процедурата е в началната си фаза на одобрение от екологичните власти.

Повече от 2000 са жителите на великотърновското село Самоводене, което носи името си от това, че е в карстов район и където копнеш, потича чиста, бистра вода, разказват местните, които си обичат района: 

„Ние сме защитени тук отвсякъде със скали, по-малко вятър духа, по-малка е зимата. Тези баири тук ни пазят. Това е хубаво“. 

От десетилетия към селото, което е на главния път Русе – Велико Търново, има интерес от каменодобивни фирми, а хората са препатили от взривовете на кариерите: 

„Развалят интериора към града. Проблемът е друг, че като гръмнат, чупят много прозорците и цялата къща се тресе. Тук също имаше кариера за камъни. Аз живея близо до нея, като гръмне, люлее се цялата, камъните чупят стъклата“. 

„Когато не работят, няма никакви проблеми, когато работят, има проблеми. Хората негодуват, тресат се къщите, започват да се пукат. Няма нормален живот“. 

Търговищката фирма “Стромат 08” е депозирала в Регионалната екологична инспекция през април тази година инвестиционно намерение за експлоатация на находище „Пчелата“ на площ от близо 209 декара в покрайнините на Самоводене. Предвижда се количеството суровина, което ще се добива по време на концесионния период, да е до 90 000 тона или 50 000 куб.м на година. Предвид установените запаси, намеренията на дружеството са да кандидатства за максималния 35-годишен срок на концесия, като находището да се експлоатира целогодишно. Самият терен е публична общинска собственост. 

С инвестиционното намерение е запознат и кметът на Самоводене Стефан Мъглов, който е притеснен от близостта на бъдещата кариера до селото: 

„По писмото за намерение е на 1460 метра, но ние мерихме разстояния по картата и там излизат около 960 метра. Доста притеснително е. Близостта на кариерата до селото предполага големи проблеми от екологично естество , от разместване на земни пластове, напукване на къщи, дори и директни попадения на камъни в част от крайните къщи на селото, защото ние имаме горчивия опит от предишни кариери. От кариерата до гарата камъни падаха върху линията“. 

Кметът на Самоводене Стефан Мъглов

Инвестиционното намерение за експлоатация на кариерата е на много ранна фаза в Регионалната екологична инспекция във Велико Търново, посочи Марин Евгениев, представител на търговищката фирма “Стромат 08”: 

„Процедурата сега е – те ще ни поискат информация за преценка за ОВООС. След като подадем тази информация, РИОСВ на база на нашата информация и съгласуванията, които е направило, ще прецени дали да се прави оценка по ОВООС или информацията, която сме предоставили, ще е достатъчна“. 

Инвеститорът твърди, че за находището са извършени геологопроучвателни дейности след решение на екологичния министър от септември 2009 година и договор за проучване от два месеца по-късно. Има приет доклад от септември 2011 година от специализираната експертна комисия към Министерството на икономиката за резултатите от проучвателните работи.  

Хората в Самоводене негодуват, че никой не ги питал, не е идвал и инвеститорът, за да ги запознае с намеренията си. В интернет е създадена петиция против бъдещата кариера. Готвят се протести и гражданско неподчинение:  

„Там, където гледах, че ще го правят, може и срутване да има“. 

„Ще се наруши чистият въздух от тези гърмежи. От това брулене какво може да се очаква – нищо хубаво. Ще го замърсят“. 

„Ще се съберем, хората не са съгласни и ще се направи едно общо събрание. Тепърва предстоят нещата, ако трябва и главният път ще се затвори, няма да се разреши“. 

Притесненията са от всякакво естество, въпреки ранния етап на инвестиционното намерение за кариерата, обобщи кметът на Самоводене Стефан Мъглов: 

„Говорил съм с екологични организации, с туристически дружества, с Историческия музей, не е проучен археологически обект, от там е добиван камъкът за Никополис ад Иструм. Част от местата са в „Натура 2000“. Има притеснения за пресъхване на извори. От долната страна на района е главата на река Раховец, също е карстов извор“. 

Кариерите са опасна работа, казва самоводчанинът Димитър Филков, който 25 години е работил на старата кариера до гарата в селото:  

„Всичкото е 20 тона взрив, слягаш го в земята и го взривяваш на един път. Каквото ще бъде и тук, но ако стане. Пушек много. Гюрултия от трошачките. Не виждам смисъл и тук да започне да пуши и да започне да трепери земята. Тук като гръмнем, в Павликени отчитат 3,5 по Рихтер“. 


Планира се инвеститорът да направи среща с хората в Самоводене. Ще чуем опасенията им, ще ги запознаем с нашите намерения, заяви Марин Евгениев, представител на търговищката фирма: 

„Всяка кариера при нейното започване се прави сеизмично изследване с контролиран взрив и се измерват контролни точки. По този начин се установява тази взривна вълна какво отражение има. Ако се засече нещо, се намалява взривът. Взривяването е напреднало достатъчно, за да може да взривяваме без да притесняваме хората. Нашите проучвания показват, че там няма водни тела и няма да нарушим нищо в селото“.  

За работата на бъдещата кариера предстои да се произнесат компетентните общински и държавни институции. 

Репортаж от Самоводене на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уелс може да приеме неваксинирани здравни служители от Англия

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд няма нищо против назначаване на служители от националното здравеопазване в Англия, които напускат позициите си, заради изискването за задължително ваксиниране на здравните работници.  От Кралския колеж за лични лекари заявиха, че крайният срок за ваксиниране срещу Covid-19  на здравните работници в Англия..

публикувано на 23.01.22 в 19:36

Над 63 000 Covid случая в Русия за ден

В Русия за трети пореден ден се отчита рекорд на новозаразените с коронавируса.  През последните 24 часа в страната бяха регистрирани повече от 63 000 случая на инфекцията. Четири ваксини, включително Спутник Ви, са широкодостъпни в Русия, но много от руснаците остават скептични. По-малко от половината от тях са напълно ваксинирани...

публикувано на 23.01.22 в 19:33

Covid заболеваемостта вече е 1 000 на 100 000 души

В област Ловеч заболеваемостта от коронавирус продължава да расте с бързи темпове и вече е над хиляда на 100 000 население. Заради това областният управител Виктор Стойчев свиква утре заседание на кризисния щаб, на което ще бъдат обсъдени по-строги противоепидемични мерки и засилване на контрола по спазването им. За последното денонощие..

публикувано на 23.01.22 в 19:31
Реджеп Ердоган

Ердоган губи обществено доверие

Мнозинството турци не подкрепят политиката на президента Реджеп Ердоган. Това показват данните от социологическо проучване, организирано от базирания в Анкара център за изследване на общественото мнение МетроПОЛ.  Над 40 процента от анкетираните са заявили, че одобряват действията на държавния глава, докато 57 на сто са на обратното мнение...

публикувано на 23.01.22 в 18:20
Папа Франциск

Папа Франциск призова за ден на "молитвата за мир" заради украинската криза

Папа Франциск призова 26-ти януари да бъде международен ден на "молитвата за мир" в опит да се спре влошаването на украинската криза. По думите на главата на Римокатолическата църква напрежението заплашва сигурността на Европа, като се рискува последствията да са огромни. Папа Франциск апелира за диалог за успокояване на ситуацията по време на..

публикувано на 23.01.22 в 18:15
Протест срещу Covid мерките в Брюксел.

Хиляди излязоха в Брюксел на протест срещу Covid ограниченията

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията.  В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.  Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните..

обновено на 23.01.22 в 18:11

Заведенията искат от Петков бизнесът им да не бъде затварян при нови Covid мерки

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до премиера Кирил Петков с искане бизнесът им да не бъде затварян при нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса. От бранша подчертават, че 80 процента от персонала е ваксиниран и това е предпоставка да не бъде оставян без работа. "Да задължиш..

публикувано на 23.01.22 в 18:08
Подкасти от БНР