Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Колева: Българските младежи изпитват високи нива на емоционален дистрес

Пандемията усилва тревожните данни за психичното здраве на подрастващите

Снимка: ФБ/unicef.org

Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи новият доклад на УНИЦЕФ с тревожни данни за увеличаване на самоубийствата сред децата.
„Глобалните данни сочат, че един от всеки пет млад човек изпитва психично разстройство всяка година“, заяви в „Хоризонт до обед“ Даниела Колева, директор на “Закрила на детето” в УНИЦЕФ България.

„Всеки 11 минути един млад човек между 10 и 19 години се самоубива. Това една от петите причини за смърт в света. Тези данни са изключително тревожни за нас.

Ние направихме и проучвания сред младите хора у нас през 2020 година – те изпитват пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия…Още по-тревожното е, че над 60на сто от младежите у нас изпитват теровжонст или срам, къде и с кого да споделят проблема си. От това следват и лошите навици за нашите младежи - зависимости и други. Това изисква неотложно внимание и грижи", смята Колева.

"Пандемията също усилва тези тревожни тенденции за психичното здраве сред младите хора. А тук у нас, но и по света,  продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психичното здраве е състояние на духа и на ума...", каза още Даниела Колева.

Според нея пандемията е повод да се говори по тези теми по-открито, да не се бездейства. Това е и цела на този доклад на Уницеф:

"Темата не е само здравна, но и трябва да се търси подкрепа в образователната система - там също трябва да има повече психолози, повече услуги, повече програми за помощ на децата. Голямата тема е да сменим усмивките и да попитаме самите деца как са, а също и да се помсли да се подкрепят родителите, да се подкрепят самите работещи в тази сфера като професионалисти, защото ако те са тревможни как могат да помагат на другите?", заяви още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51