Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Даниела Колева: Българските младежи изпитват високи нива на емоционален дистрес

Пандемията усилва тревожните данни за психичното здраве на подрастващите

Снимка: ФБ/unicef.org

Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи новият доклад на УНИЦЕФ с тревожни данни за увеличаване на самоубийствата сред децата.
„Глобалните данни сочат, че един от всеки пет млад човек изпитва психично разстройство всяка година“, заяви в „Хоризонт до обед“ Даниела Колева, директор на “Закрила на детето” в УНИЦЕФ България.

„Всеки 11 минути един млад човек между 10 и 19 години се самоубива. Това една от петите причини за смърт в света. Тези данни са изключително тревожни за нас.

Ние направихме и проучвания сред младите хора у нас през 2020 година – те изпитват пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия…Още по-тревожното е, че над 60на сто от младежите у нас изпитват теровжонст или срам, къде и с кого да споделят проблема си. От това следват и лошите навици за нашите младежи - зависимости и други. Това изисква неотложно внимание и грижи", смята Колева.

"Пандемията също усилва тези тревожни тенденции за психичното здраве сред младите хора. А тук у нас, но и по света,  продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психичното здраве е състояние на духа и на ума...", каза още Даниела Колева.

Според нея пандемията е повод да се говори по тези теми по-открито, да не се бездейства. Това е и цела на този доклад на Уницеф:

"Темата не е само здравна, но и трябва да се търси подкрепа в образователната система - там също трябва да има повече психолози, повече услуги, повече програми за помощ на децата. Голямата тема е да сменим усмивките и да попитаме самите деца как са, а също и да се помсли да се подкрепят родителите, да се подкрепят самите работещи в тази сфера като професионалисти, защото ако те са тревможни как могат да помагат на другите?", заяви още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиерите са гневни заради нова здравна заповед, отлив на клиенти в средата на сезона

Зимните ни курорти алармират за тежки последствия от последната заповед на здравния министър от петък вечер, 14 януари. Според заповедта граждани от държави в червената зона  не могат да влизат в България . Изключението е за страните членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, които се допускат у нас освен със здравен сертификат, и..

публикувано на 17.01.22 в 11:37
Валентин Николов

Валентин Николов: Мораториумът цъка като бомба, рано или късно потребителят ще плати

Мораториумът е неприятен факт , защото каквото и да се направи, потребителят плаща накрая , каза през БНР Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Кирил Петков: Няма да има страшни сценарии след мораториума..

публикувано на 17.01.22 в 09:59
проф. д-р Сорен Хайрабедян

Проф. Сорен Хайрабедян, БАН: Не трябва да се прави безкрайно ваксиниране със същата ваксина

Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи към вариант с ниска патогенност и висока заразност , може да се надяваме, че епидемията ще приключи. Това заяви в интервю за БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при БАН. Омикрон действително е по-леко протичащ, но като вземем предвид, че рано..

публикувано на 17.01.22 в 08:14
Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да има страшни сценарии след мораториума

Не са се образували дисбаланси, които да избият след края на мораториума , каза в интервю за БНР министър-председателят Кирил Петков. По думите му опорните точки на различни говорители по тази тема ще бъдат разбити, когато се види, че „няма такива страшни сценарии“ . Петков пред МИА: Корупцията е мотив на деструктивните сили, поставящи..

обновено на 16.01.22 в 20:11
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Гешев трябва да бъде принуден да подаде оставка, както Цацаров е принуден

„При смяна на политическата конюнктура се случват движения на насрещно движещи се влакове и има много желаещи да се хвърлят от единия в друг влак, насрещно движещ се . Някои са сръчни и съумяват да го направят, други просто се пребиват. Някои влаковете ги прегазват .“ Това каза пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Запитана..

публикувано на 16.01.22 в 14:32
Делян Добрев

Делян Добрев: Правителството работи, за да фалира „Булгаргаз“

„ Правителството работи, за да фалира „Булгаргаз“ . Това заяви пред БНР Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, член на комисията по енергетика в парламента и бивш министър на енергетиката.  Новите управляващи искат това да е едно фалирало дружество , защото ще има трима-четирима посредника, които ще си разпределят газовия пазар в България, подчерта Добрев..

публикувано на 16.01.22 в 13:34

Обратим ли е демографският срив у нас

Има задълбочаване на негативните демографски тенденции , заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР доц. Стоянка Черкезова от Българската академия на науките.  Населението на България намаля до 6,5 млн. души Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси , то..

публикувано на 16.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР