Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова в Трекляно: Имаме България на центъра и на периферията

| обновено на 12.10.21 в 17:42
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети най-малката община в България - Трекляно, като беше гост на тържествената сесия на местния общински съвет.

Посещение на държавен глава от такъв ранг в Трекляно се случва много рядко. Миналата година. Местните помнят визитата на президента ѝ Румен Радев, който беше за откриването на новата учебна година там. Трекляно е най-малката по население община в България - постоянните жители в 19-те села са около 350, - макар, че десетки се върнаха в наследствените си имоти покрай пандемията.

Пред репортерите вицепрезидентът Йотова каза:

"България не е само София, не е само Пловдив, не са само големите градове. За съжаление, всичките тези 30 години не успяваме да направим така, че и най-малките общини и населени места в България да бъдат притегателно място и хората да искат да остават тук. Този регион е един от най-бързо обезлюдяващите се. Няма поминък, няма работа за хората, няма инфраструктура, няма вода. Всичко е все още на септични ями. Имаме България на център и на периферията. България на избраните и на такива, които нямат никакъв шанс да имат бъдеще. Ако сме държава като хората, ако сме общество, би трябвало да се замислим и да тръгнем от тук. И това трябва да бъде в дневния ред на всеки политик, независимо, в коя институция работи".

Йотова иска план за спасение на българското село

За специален план за спасение на българското село се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

 „Необходимо е ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на следващ редовен кабинет и следващ парламент и да постигнем реална грижа за българското село. Хората, които управляват България, да имат съзнанието за това“, посочи Йотова.

Тя припомни, че само 4 години след Освобождението на България е създаден първият закон, който поставя основите на дейността на местните власти, предадоха от Прессекретарията към президентството. 

„Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова открои огромните регионални дисбаланси в България и проблема с обезлюдяването на цели райони. „Финансовите ресурси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии“, подчерта вицепрезидентът. 

По думите ѝ тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „В 21 век, за съжаление, в България децата нямат равен старт в живота, оказва се, че е важно къде си се родил – в малкото село или големия град“, изтъкна Илияна Йотова и припомни колко трудности са срещнали с президента Румен Радев преди години, докато успеят да защитят от затваряне училищата в малките общини.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили.  С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02