Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започнаха проверките за зелен сертификат и налагането на глоби

| обновено на 25.10.21 в 17:21
Снимка: архив

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат за служителите и посетителите на кина, театри, заведения и други. От днес нарушителите ще бъдат глобявани. Също от днес общопрактикуващите лекари ще предписват безплатни лекарства за лечение на Covid-19. 

От днес без сертификат ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За всички останали места за закрито, където може да има струпване на хора, като заведения, търговски центрове, кина, театри и други, зеленият сертификат е задължителен както за служителите, така и за посетителите на тези обекти.

Сертификатите за ваксинация, преболедуване или отрицателен антигенен или PCR тест, са задължителни за работещите в болниците и домовете за възрастни хора. Отсрочка имаше до днес. Нарушителите вече ще бъдат глобявани.

Зелен сертификат за преболедуване на Covid-19, установен и регистриран с бърз антигенен тест, вече може да се изтегли от Националната здравно-информационна система. Той вече важи не шест, а 12 месеца, но само в пределите на страната.

Само за 1 час сутринта са били изтеглени 13 хиляди такива сертификата, съобщи здравното министерство. От обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до сега изтеглени са над 550 хил. зелени сертификати.

Същевременно беше съобщено, че общопрактикуващ лекар от София е обвинен за издаване на фалшив  сертификат за ваксина срещу Covid-19. Това е станало на 27 май  на територията на Диагностично - консултативен център на столичния булевард „Царица Йоана“.  53-годишният медик е с  мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева, съобщават от държавното обвинение.

От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатни