Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гергана Хрисчева: Дори политиката не ни раздели така, както пандемията

Кризата би трябвало да ни научи, че трябва да виждаме по-голямата картина на света

Гергана Хрисчева
Снимка: Станислава Пирчева

"Нищо не успя да ни раздели така, както ни разделиха като общество пандемията и ваксините, нито старите, нито новите политически играчи на сцената ни противопоставиха така яростно - приятели, колеги, познати, непознати, както ваксинацията и Covid-19", каза пред "Нощен Хоризонт" Гергана Хрисчева, дългогодишен журналист от БНР.
"И докато другите държави излизат от кризата, мерките падат, децата са на училище, ние оставаме заложници на това, че все не успяваме да видим общата картина на нещата. Страната ни от години, не само сега в пандемията, не може да се оттласне от дъното и да очертаем визията на бъдещето си. По различи причини...
Така че, за мен пандемията не е началото на промяната. Не, тя показа грозната картина на липсата на организация, на напредничавост, на цивилизован избор, на желание да се развиваме у нас...
Мерките у нас изобщо не бяха драконовски, както в много други европейски страни.
Но ние живеехме с илиюзията, че живеем на самотен изкуствен остров, като добавиш към това и склонността на българина да вярва в конспиративни теории, тоталният му индивидуализъм, недоверието в институциите и в науката, липсата му на желание да чете достоверна информация, да разчита статистики и цифри - резултатът е налице.
Д-р Димчо Генджелиев,  асистент към клиниката по Анестезиология и интензивно лечение в спешната болница „Пирогов“ с колеги от Covid отделението
А на този фон лекарите са вече крайно изтощетени. По над 200 души починали на ден, при 45 000 болнични легла в страната по документи, когато над 7 000 от тях се запълнят с пациенти с Covid-19, системата умира...метафорично казано - няма да има адекватна медицинска грижа за всички. Защото зад всяко легло трябва да стои екип от лекари и апаратура.
Е, тук е мястото да кажа - всеки избира сам дали да живее или не, дали да се ваксинира или не...звуча много песимистично.
Но аз перспектива не виждам у нас да се заражда мислещо общество. Хората се лутат между принудата от ваксиниране и необходимостта да ходиш на работа.
У нас липсва перспектива в политическо и икономическо отношение, според мен.
Гергана Хрисчева разаказа още, че за себе си е открила начин да търси и положителното в родината ти. Това е чрез рубриката и "Младите хора, които ме вдъхновяват".
"Няма по-заражедащи срещи от вдъхновени млади хора. Първият ми гост - бъдещата художничка  - Симона Дянкова,  педиатърът от Александровска болница д-р Георги Николов и ендокриноложката от Света Анна д-р Десимира Миронова,  лекар на първа линия, както и анестезиологът от Пирогов д-р Димчо Генджелиев. Но и заредените с ентусиазъм доброволци от БМЧК - Стели Джамбазова, Радостина Йорданова и Ивайло Петков. Невероятната учителка на ромски деца Михаела Илиева, бъдещият инженер Здравко Тренев, майките от Проект#ЗаДоброто...
"Като уеб редактор в сайта на БНР реализирахме няколко подкаста в областта на здравеопазвавето - "Кожа и слънце", "Здраве, наука, иновации" и най-новият подкаст - "Covid ваксините". 
Срещите ми с изтъкнати специалисти в областта на медицината ми дават надежда, че науката и иновациите имат място в нашето и в България.
Гергана Хрисчева и проф. Николай Витанов
Съжалявам обаче, че лекари на първа линия и математици предупреждаваха от месеци, че пикът на пандемията ще бъде през октомври, но сякаш Министерството на здравеопазвавето не чу тези мнения и изведнъж от вторник за четвъртък обяви зелените сертификати за задължителни.
Това трябваше да стане поетапно, още в началото на летните месеци обществото да бъде предупредено, че от 1 септември или от 1 октомври се готви въвеждането на задължителните сертификати. Хората, системата, личните лекари, РЗИ и болниците, самата информационна система щяха да бъдат подготвени за това.
Ваксинираните без сертификат спокойно щяха да си ги вземат през лятото, а тези, които са се колебаели дали да се ваксинират, щяха да имат време да се информират и да вземат своето решение. Но това не стана. И питам - защо заповедта на МЗ за зелените сертификати е била готова в 8 сутринта, а се публикува в 19:00 часа вечерта?
В областта на здравеопазването Гергана Хрисчева печели множество престижни отличия. Като репортер от Програма "Хоризонт" на Българското национално радио Гергана Хрисчева е удостоена през 2019 година с наградата -"В името на живота"- Даниела Сеизова!" на Федерация "Български пациентски форум" - в категория "Радио" за цялостен принос в здравеопазването.

Гергана Хрисчева

През 2019 година печели и наградата за медийно партньорство в сферата на здравеопазването на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. Наградите се връчват от председателя на СЛК д-р Асен Меджидиев в присъствието на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Альоша Шаламанов, Десислава Николова и Гергана Хрисчева

Хрисчева е удостоена с награда на БЛС още като начинаещ репортер в ресор "Здравеопазване" от председателя на съюза д-р Цветан Райчинов.

Здравни журналисти на семинар за иновациите в здравеопазването

Малко преди това печели първото си отличие в сферата на здравеопазването през 2014 година от пациентски организации "Заедно с теб" - " За отговорно отношение към здравеопазването" от председателят г-жа Пенка Георгиева.

Пенка Геориева и Гергана Хрисчева

Като здравния репортер на програма "Хоризонт" Хрисчева е удостоена и с награда от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, като призът се връчва за съпричастност и активен принос към каузите на организацията. Те са връчени по случай 20-годишнината на пациентската асоциация от председателя на асоциацията Веска Събева.


Здравният репортер печели и наградата на Българската педиатрична асоциация в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване. 

Награди на Българската педиатрична асоциация.Професор Пилософ връчва наградата за журналист,ангажиран с каузата на детското здравеопазване на колежката от БНР Гергана Хрисчева

На Годишните награди на фондация “Св. Иван Рилски“ Хрисчева е удостоена с приз за Здравна журналистика от д-р Стойчо Кацаров, като председател на ЦЗПЗ. През 2014 година председателят на Фондация МОСТ Юлия Пискулийска награждава с грамота репортерът на "Хоризонт" за принос в областта на здравеопазването.

Председателят на Фондация МОСТ Юлия Пискулийска връчи грамотата на Гергана Хрисчева

Хрисчева е автор на стихосбирките - "Път и храм", "Мигове остриета" - издадена след конкурс на Министерство на културата - "Помощ за книгата", и "Слънцестоене".
"Имам три послания към хората  - Бог е навсякъде. Останете верни на себе си. Правете добро сега.
Следвайте пътя на сърцето си, виждайте знаците по пътя си - те не са случайност, живейте разкошно - не се примирявайте с посредствеността - нито в любовта, нито в работата, нито във вдъхновенията си", каза още пред БНР Хрисчева.
Гергана Хрисчева издателят Александър Тренев и водещият Лъчезар Цветков за сихосбирката


Гергана Хрисчева е завършила  Софийски Университет "Климент Охридски" през 1996 г. - Факултет "Журналистика и масови комуникации" с профил "Култура", направление - "Телевизионна журналистика" и полувисше - "Библиография и библиотекознание" в Библиотечен Колеж гр. София, през 1990 г.

Работила е като стажант-репортер в БНТ, "Дарик радио" и "Нова телевизия. Дълги години е кореспондент на пловдивското радио "Канал Ком" в София с ресори - Народно събрание, Министерски съвет, синдикални и работодателски организации, политически партии и социални организации. След това е репортер в отдел "Новини" на национална кабелна телевизия "Евроком", на "Демо телевизия", главен редактор отдел "Новини" на телевизия "СКАТ". Повече от 15 години работи в БНР - програма "Хоризонт" като започва в областите – Столична община, екология, политически репортер на НС, след това работи в ресорите образование и здравеопазване.

Още като студентка публикува статити във вестниците "Поглед", "Пулс", "Култура", "Стандарт" и др.

Отличена е с Първо място в конкурс на Френската TV 5 за актуален репортаж от България (през 1996 г. Тема "Дарителство и спонсорство"). Има два авторски филма за предаването "Кръстопътища" на Канал 1 на БНТ. Успешно завършва курсове за телевизионни репортери в IREX (PRO Media) през м. Май/Юни 2000 г.

Има публикувани три стихосбирки и участие в сборника на поетите журналисти - "Тринайсет".

Още ще чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Основната астрономическа точка на държавната триангулация на България - жълтата осмоъгълна кула от 1920 г. зад Военния клуб

За тъжната съдба на туристическата точка на столицата ни - жълтата осмоъгълна кула от 1920 година

"Кулата може да се нарече и паметник на културата и паметник на безхаберието . Тази кула може да се каже, че е разположена на т.нар. пъп на София. Наричат това място Софийския меридиан ", коментира темата в "Хоризонт до обед" Вили Лилков , проф. по физика, преподавател в Минно-геоложкия университет , няколко мандата общински съветник във СОС и..

публикувано на 18.01.22 в 13:45
Никола Колев, учител в село Паталеница

Учителят Никола Колев в село Паталеница запечатва красотата на Пазарджик

"Математиката е изкуство и много често в изкуството има математика. Дори да направиш една картина понякога се изискват математически умения, знания ", каза за БНР Никола Колев, учител и директор на училището в село Паталеница, Община Пазарджик. Едно от хобитата на математика Колев е да снима красивите места в Пазарджик. Той има интерес и..

публикувано на 17.01.22 в 13:14
Семейство Папазови

Необходими са около 60 хиляди долара за лечението на Христофор от Ловеч

Четиригодишният Христофор от Ловеч се нуждае от скъпоструваща операция в САЩ, която ще помогне детето да проходи нормално. Семейството не разполага с необходимите около 60 хиляди долара за хирургическата интервенция, разноските по пътуването и престоя в Щатите и за това с помощта на приятели организира благотворителна акция за набиране на..

публикувано на 16.01.22 в 11:49

Община Хасково финансира процедури за двойки с репродуктивни проблеми

През 2021 година Община Хасково отдели 100 хиляди лева за финансиране на процедури за двойки с репродуктивни проблеми. По програмата „Ин витро и Ин виво“ са кандидатствали 23 двойки и предвидената сума е разделена по равно за всички.  "Програмата е стартирала през 2013 година като досега над 20 бебета са проплакали и са зарадвали своите родители",..

публикувано на 15.01.22 в 17:47

Собственикът на хотели Павлин Косев забавлява гостите с изпълнение на саксофон

"Музикална академия съм завършил, впоследствие и в мениджмънта и в хотелиерството професионално се развих. Няма нищо лошо човек да използва хобито си в тези трудни времена ", каза за БНР Павлин Косев. Той е собственик на два хотела, единият е градски, във Варна. Той е и председател на местната структура на Българската..

публикувано на 13.01.22 в 17:42

Бургаско семейство бедства - на свещи и в мръсотия, без доходи и помощи

Четиричленно семейство бедства в бургаския квартал „Меден рудник“. Бащата е с онкологично заболяване, 18-годишната дъщеря е с ТЕЛК, но не получава средства. Майката е останала без работа, след като фирмата, в която е била заета, е освободила временно служителите, 24-годишният син също е безработен. Никой от тях не е регистриран в Бюрото по труда...

публикувано на 13.01.22 в 11:59

Неврохирургията в МБАЛ в Добрич работи на пълни обороти

Рекорден брой операции са извършени през изминалата 2021 година в Отделението по неврохирургия към многопрофилната болница в Добрич. Само преди около 5 години структурата в здравното заведение е била заплашена от закриване, тъй като там е имало едва двама лекари.  Благодарение на усилието на ръководството днес в неврохирургията работят..

публикувано на 13.01.22 в 10:26
Подкасти от БНР