Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Протести срещу зеления сертификат в цялата страна, Орлов мост беше блокиран

| обновено на 28.10.21 в 21:30
Снимка: БГНЕС

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на заведенията и туристическия бранш , се проведе в редица градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените" Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище за кратко, скандирайки "Оставка!".

Протестиращите застанаха като плътна стена на кръстовището на "Орлов мост" за около 20 минути, но пропуснаха през него да премине линейка. След това се отправиха по жълтите павета" на бул."Цар Освободител", който отвежда до парламента, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Протестното шествие завърши пред здравното министерство. 

Недоволството си протестиращите изразиха със свирки, вувузели и скандирания, носеха националния трибагреник и плакати.

Снимка: БГНЕС

Подобен протест се провежда днес в 28 града в страната, каза Атанас Димитров - заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, като отново посочи, че след въвеждането на Covid сертификатът за достъп спадът в оборотите е 70-80 процента, заведенията са празни, а персоналът им е в паника и не знае какво да прави.

Държим на здравния сертификат и знаем, че това е пътят към нормалността и към сигурността, каза още Атанас Димитров. Той добави, че недоволството е към начина, по който мерките са въведени от днес за утре, без адаптационен период. Не е възприето и предложението "зеленият сертификат" да бъде приложен към всички обществени места на закрито, включително и за държавните учреждения.

Протестиращите настояха да се признават тестовете за наличие на антитела за прекаран вирус, което се прилага в Австрия. Натискът от мерките за бизнеса е придружен и от натиск заради цените на тока. Според Атанас Димитров трябва да има контрол въпреки пазарните механизми и компенсации до постигане на 70 процента ваксинационно покритие.

Ако се продължава по този начин, бизнесът ще фалира, предупреди той. Ето какво казаха протестиращите:

„Откакто въведоха новите мерки, работата намаля драстично, клиентите все по-малко идват, оборотите паднаха под 50 процента надолу. Посещаемостта на заведенията, понеже ние работим в мол, е много по-малка. Ние гледаме семейства, изплащаме кредити“;

„Ние сме на проценти, работим, нямаме оборот, съответно нямаме доход, намаляваме персонал и работим на магия“;

„Нашето искане е ако ще затварят бизнесите, да помислят за хората“;

„Тук сме, поддържаме мерките, но искаме всички солидарно да се ваксинират и да си изкарат сертификати, за да бъдем на равни начала“.

Снимка: БГНЕС

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища.

В Кюстендил над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха днешния първи за града протест срещу задължителните Covid сертификати. Те настояха за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард "България".


Снимка: Кирил Фалин

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна.

В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани  блокираха кръстовището между улиците "Ген. Гурко" и "Патриарх Евтимий".


В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа, откъдето се отправиха на изток, а половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Протестиращите поискаха за издаването на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане.

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелен сертификат премина с блокиране на движението по ключови булеварди в града.

Над 300 протестиращи се събраха пред РЗИ в Бургас. Демонстрацията започна с кратък митинг.

След това със скандирания „Оставка“ и шествие протестиращите преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“, където спираха на пешеходните пътеки край светофарите, за да блокират движението.

Шествието стигна до кръстовището пред бургаската гара. Там блокадата продължи около 10 минути, а коли и автобуси на градския транспорт се наложи да изчакат.

Снимка: Даниела Костадинова

Около 200  хотелиери, ресторантьори и техните служители отново протестираха в Ямбол. За кратко беше затруднено движението по една от основните пътни артерии в града.

Близо 1000 са заетите в сферата на този вид услуги в Ямболска област. Част от служителите са се ваксинирани, но е необходимо още време, посочи областният председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Никола Нинов:

"В тази обстановка никой не може да работи! Десет заведения са затворени от началото на седмицата и поне 10 - 15 се готвят да затворят събота и неделя".Собственици на заведения, фитнес зали и представители на туристическия бранш в Перник преградиха за повече от час и половина пътя Перник- София в района на село Драгичево. 
Снимка: Елена Тамакярска

Те протестираха срещу въвеждането на зеления сертификат и настояха той или да бъде премахват или да важи за всички сектори, в т.ч. за държавната и общинските администрации.

Много заведения фалираха, други са на ръба на фалита, казват ресторантьорите. Според тях наложените от правителството здравни мерки не са адекватни и удрят отново предимно ресторантьорския бранш. Кристиян Христов е собственик на малък бар в центъра на Перник.

"Най- редовните ни клиенти са от субкултурите. Искам да попитам властта как ще накараш 20-годишни металисти, пънкари, футболни хулигани да се ваксинират, за да си купят бира от моя бар. В момента имаме работа от 12 до 17 часа, защото като се скрие слънцето, вече е студено. А ако си позволя да заградя, вече ставам затворен обект и трябва да искам „зелен сертификат“. Аз на ден изкарвам в най- добрия случай около 100 лева оборот. Трябва да плащаш заплати, осигуровки, данъци, стоката трябва да си платиш, наеми да платиш. Как става? Това за мен е убиване на бранша", заяви Христов.

Тук сме, за да отстояваме нашето право на труд и да могат клиентите ни да влизат свободно в нашите обекти, каза друг протестиращ - Денис Александров.

„От цялата работа, ние опираме целия пешкир, така да се каже. От две години насам изцяло, целенасочено, към нашия бранш е насочен целият този терор“, заяви той.

Във Велико Търново над 350 ресторантьори и представители на засегнатите от въведените Covid сертификати браншове блокираха движението в трикилометров участък от центъра на града до кръговото кръстовище до областната болница. Протестиращите настояха за адекватни компенсаторни мерки от държавата и изразиха недоволството си от увеличаващите се цени на енергоносителите.  Протестното шествие затвори главния път София – Варна около руската църква във Велико Търново, а преди това демонстрантите скандираха пред енергодружеството и пред РЗИ.

Протести имаше и в Шумен, и в Монтана.

В Плевен протестното шествие тръгна от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен:

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

Снимка: Стоян Радев

В Сливен около 300 души –работещи вресторантьорския и хотелиерски бранш протестираха срещу здравните мерки на служебното правителство. Протестното шествие тръгна от градската градина, затвори за кратко кръговото кръстовище в района на булевард „Братя Миладинови“, премина през главната улица и се спря пред Областна администрация, където представители на бранша връчиха на областния управител Минчо Афузов писмо до служебното правителство и президента.

Мнозина коментираха, че по-добре да бъдат затворени изцяло, отколкото бизнесът да агонизира под натиска на сега наложените мерки. Според Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Сливен има 375 заведения, в които са заети над 4 хиляди души, което е 11% от всички работещи в града.

Под звучите на националния химн и право българско хоро премина протеста на ресторантьорите в Силистра. В шествието се включиха близо стотина ресторантьори и техни работници, както и собственици на фитнес зали. Беше блокирано оживено кръстовище в централната част на града.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от  Covid мерките започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция. За половин час бе блокирано кръгово кръстовище на възлов булевард в областния център, след което протестиращите се отправиха към сградата на полицията и отново се върнаха пред Регионалната здравна инспекция, където хвърляха яйца и настояваха за среща, но никой не излезе. Полицията осуети опита им да нахлуят в сградата.

Снимка: Здравка Маслянкова


Снимка: БГНЕС

В Габрово протестът започна по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани протестираха под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Протестът е вторият за тази седмица в Габрово. В понеделник на призива на заетите в ресторантьорския бранш и във фитнес-залите откликнаха близо 500 души, недоволни от въвеждането на "зеления сертификат" за достъп до обществени места, дейности и публични събития.

Протестиращите тази вечер отново настояха за отпадане на ограниченията. Тези мерки, каза Васил Николов от Българската асоциация на заведенията, водят до затваряне на обектите им:

"20 процента ваксинирано население. По-голямата част от тези 20 процента са предимно хора над 50-годишна възраст. Тези хора излизат много рядко на заведения, а за нощните заведения почти няма такива. Нямаме право на компенсации за спад в оборота. Служителите ни нямат работещи програми, които да ги обезщетят. В момента целият бизнес е в агония".

По-рано днес Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и на Българската асоциация на заведенията, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Хасково, Снимка: Дора Атанасова

Протестиращи  ресторантьори иззидаха стена пред областната администрация в Хасково.


Снимка: Даниела Костадинова

От Асоциацията на ритейл центровете няма да участват в националния протест срещу въвеждането на "зеления сертификат". Днес те ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да уточнят въпроси относно отговорността при установени нарушители без  Covid сертификати в търговските центрове. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Манол Гойгаджиев - председател на Асоциацията на ритейл центровете.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Николов влиза за делото в Софийски градски съд, 1 декември 2021 г.

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков казва пред съда версията си

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков продължава с обяснения от 23-годишния Кристиан Николов. На финала на процеса Николов поиска да разкаже пред съда своята версия за причинения от него пътен инцидент, при който през април 2020 г. телевизионният водещ загуби живота си. Обясненията си подсъдимият започна със съболезнования и..

публикувано на 21.01.22 в 12:44

ГЕРБ: Изслушване на премиера заради искането на Русия за изтегляне на войски на НАТО

Заради искането на Русия НАТО да се изтегли от България и Румъния, от ГЕРБ поискаха да бъдат изслушани в парламента премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военния министър Стефан Янев. Предстои решението на председателя на Народното събрание за осъществяване на процедурата. Русия иска изтегляне на войските на НАТО..

публикувано на 21.01.22 в 12:33
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той представи параметрите на тазгодишния бюджет. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година. Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли , обяви Асен Василев. Помолен за коментар на..

публикувано на 21.01.22 в 12:17

Русия иска изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния

Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции в сферата на сигурността предполагат изтегляне на войските на Алианса от България и Румъния. Това съобщиха за БНР от руското министерство на външните работи. Руското външнополитическо ведомство публикува на официалната си интернет страница писмени отговори на въпросите, които..

публикувано на 21.01.22 в 12:04

Испания изпраща военни в България като част от мисия на НАТО

Испанското правителство ще изпрати изтребители в България, с които ще се охранява въздушното пространство на Черноморския регион. Това е втора подобна мисия за испанските въоръжени сили след като миналата година между 1 май и 31 август от Румъния охраняваха Балтийския регион. Сегашното решение се взима на фона на все по-задълбочаващо се..

обновено на 21.01.22 в 11:37
Дебатите са по законопроект за прилагане на действието на бюджета за 2021 година до края на март

Депутатите спориха над час по заглавие на законопроект

Повече от час депутатите спорят по заглавието на законопроекта за прилагане на действието на бюджета за 2021 година до края на март. Депутатите гласуват окончателно удължаване на действието на Бюджет 2021 От ГЕРБ окачествиха законодателната инициатива на управляващите като политическа и експертна немощ заради липсата на бюджет управляващите..

публикувано на 21.01.22 в 11:21
Ритуалът „Измиване на ръце“, който по традиция се извършва в Деня на родилната помощ в „Майчин дом“

Наградиха медици в „Майчин дом“ в София в Деня на родилната помощ

3150 бебета се родиха през 2021 година в столичната АГ болница „Майчин дом“ в София. От началото на годината там проплакаха 170 деца, а само в днешния ден се очаква да се родят 10. Седем лекари акушер-гинеколози и акушерки от „Майчин дом“ бяха наградени от ръководството на болницата по случай Деня на родилната помощ. Сред тях е д-р..

обновено на 21.01.22 в 11:18
Подкасти от БНР