Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Чиляку: Румъния е като кораб без капитан насред бурята

Страната се намира в политическа и здравна криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния е в прегръдките на задълбочаваща се политическа и ескалираща здравна криза. Почти месец след като кабинетът на либерала Флорин Къцу падна от власт, северната ни съседка все още няма правителство. След серия консултации на президента Клаус Йоханис с парламентарно представените политически сили за министър-председател беше номиниран Дачиан Чолош - експремиер и лидер на зелено-либералния "Съюз за спасение на Румъния". Той обаче не успя да събере мнозинство за нов кабинет. Последва втори опит, при който президентът номинира настоящия министър на отбраната и генерал от запаса - Николае Чука.

Политическата спирала се завъртя в нови преговори, които продължават засега без особена яснота дали ще доведат до съставяне на правителство. Това е и последният по закон опит в рамките на този парламент. И ако се окаже безуспешен, ще има предсрочни избори.

Президентът Йоханис обяви, че няма да провежда консултации с партиите за номиниране на нов кандидат за премиер, докато не бъде формирано ново мнозинство в парламента. 

Всичко това - докато Румъния преминава през тежка четвърта вълна на коронавируса - с голям брой заразени, висока смъртност и ниски нива на ваксинация.

Quo Vadis, Букурещ? Или как ще се разплете възелът оттатък Дунава?

Кораб без капитан насред свирепа морска буря. Сюжетът не е на Емилио Салгари или на Жул Верн, а се развива в северната ни съседка в наши дни. 

В лапите на коронаинфекцията, преминаваща през 19-милионна Румъния с голям брой заболели всеки ден, здравна система под силен натиск - болни се пращат вече на лечение и в чужбина, висока смъртност средно по 500 дневно и над 10 хиляди починали през последния месец и оплетена в политически сметки, "високи" кадрови щения... и без действащо правителство.

Гледаме и анализираме лашкания от вълните кораб и съдбата на екипажа му с Кристина Чиляку, журналист от румънската телевизия "Диджи 24".

"Румъния не просто изглежда, а е като кораб без капитан насред бурята. Всеки трябва да се спасява и да оцелява сам, защото изглежда, че политическата класа всъщност не я грижа особено какво се случва с обикновените хора. Политиците са погълнати от тяхната си криза. Високото ниво на смъртност в следствие на Covid в Румъния се дължи и на изключително неуспешната и неефективна кампания в полза на ваксинацията. По-голямата част от населението на Румъния реши да повярва на разни конспиративни теории, а не на властите, и не се имунизира". 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Само 31% от населението на Румъния е напълно ваксинирано. Страната, заедно с България, е последна в Европа по този показател. Защо се получи така - правителството се провали в комуникацията и в кампанията за ваксинация или антиваксърските гласове в обществото бяха по-силни и надделяха?

По малко и от двете. Напоследък хората наистина се уплашиха, като виждат колко души губят живота си заради Covid. Броят на ваксинираните се увеличи и достигна около 7 милиона получили поне една доза. Пунктовете за имунизация всеки ден са пълни с хора, които идват за първа, втора или за бустерна доза. Малко или много заради страха хората се обърнаха към науката.

Комуникацията от страна на властите беше изключително лоша. Това е причината и хората да не им вярват. Имаше разнопосочни сигнали за това как се справяме с пандемията. От една страна има строги мерки - да не излизаш от къщи, локдаун и т.н., но после дойде лятото и сякаш всичко се забрави - сякаш пандемията не съществуваше за Румъния. После дойде есента и - ненадейно - много хора бяха приети в болница и загубиха живота си. Затова спомогна и едно доста противоречиво изказване на президента Клаус Йоханис. Той каза: "Ваксинационната кампания беше успешна. На практика ние спряхме епидемията. Успехът може да се види от това, че намалява броят на хората, които желаят да се ваксинират". Какво можем да очакваме от хората след това?

И така, есента дойде и всички отново започнаха да зоват чрез медиите: "Ваксинирайте се, защото ние ви казваме". Тези послания обаче не достигат до хората. В Румъния има села, в които очакваш да има по-малко образовани хора - но всъщност лекарите и кметовете там са се посветили на това да убедят 80% от населението да се ваксинира. Така че - просто с разговор, с диалог, с обяснение на всеки един става ясно и точно - как действа и защо е добра. Това не се случи на ниво официални власти и мисля, че това е равносилно на провал.

Каква е ситуацията с коронавируса в момента в Румъния?

В момента няма град в Румъния, в който да не умират хора от Covid. Имаме пореден ден с над 500 смъртни случая. Болниците са пълни. Интензивните легла са заети. Получаваме подкрепа от някои други страни от ЕС, които ни дават кислород, приемат пациенти за лечение и помагат на лекарите ни, които са изключително изтощени в тази криза. Но обществото е със смесени чувства и е разделено - между такива, които веднага искат да се ваксинират, и такива, които отричат и са против ваксините. Тези, които вече са имунизирани и имат зелен сертификат, не са съгласни с мерките. Те казват - ние си свършихме работата, направихме каквото трябва, а сега ни ограничават! От друга страна - тези, които не са ваксинирани и се нуждаят от зелен сертификат, за да отидат почти навсякъде, мразят ваксинираните, мразят властите, мразят и зеления сертификат. Всички просто са много уморени и изнервени. Истината е, че тази тема не е добре обяснена в обществото. Например - имам колеги в нюзрума, които не са ваксинирани. В името на това да работим заедно и нещата да вървят, предпочитаме да не говорим на тази тема. Носим маски, спазваме дистанция, мием си ръцете, използваме дезинфектант и всичко останало, но за да избягваме конфликти, просто предпочитаме да обсъждаме други неща извън Covid.

Какви противоепидемични мерки действат в момента в Румъния? Какво се случва с училищата?

Всички училища са затворени - държавни и частни. Министерството на образованието обяви двуседмична ваканция. Иначе за мерките - предпазните маски са задължителни на обществени места в цялата страна - на закрито и на открито. Във всякакви сгради - били те държавни институции, или частни обекти - се изисква зелен сертификат. Всичко е отворено и работи, но до 9.00 вечерта. След това само тези, които са ваксинирани, могат да излизат навън. Това е някакъв вид разделение, но от друга страна е единственият начин да накараш хората да разберат, че ако не ни помогнат да минем заедно през тази пандемия, ограниченията ще бъдат за всички ни и всички ще страдаме.

Какво е обяснението ви - защо Румъния и България сме на дъното на Европейския съюз по ваксинация - на какво се дължи по-големия скептицизъм към препаратите у нас и при вас. Какво знаем повече от другите страни, в които ваксинацията е доста по-масова?

Това е въпрос, който задавам на себе си понякога. Не бих обвинила за това хората. Такъв ни е манталитетът. Като източноевропейски страни, в които дълго време е имало социалистически режим, сме свикнали властите да ни лъжат. Имаме демокрация от около 30 години и все още доверието в управниците ни - както в Румъния, така и в България - понякога липсва. Нужно е време това да се промени. Не мисля обаче, че ако отидеш и обясниш на хората, те няма да те разберат. Моята житейска философия е, че хората не са глупави, просто трябва да намериш правилния начин да обясниш нещо, което е наистина сложно. Смятам, че това е причината повечето хора в нашите страни да вярват, че има голяма конспирация, с която се цели да бъдат репресирани, вместо спасени, както е с ваксината.

А хората на Запад разсъждават просто. Те казват така:

- Какво имаме?

- Болест.

- ОК, от какво се нуждаем?

- От ваксина.

- Добре, тогава се имунизираме.

В нашия случай става въпрос за културните ни натрупвания през годините. Но ако знаеш как да комуникираш на всяко ниво, тогава хората ще могат да сътрудничат и ще разберат по-добре дали едно нещо е по-добро за здравето им, или не е. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
След като преди месец правителството на премиера либерал Къцу беше свалено след вот на недоверие, изглежда Румъния затъва все по-дълбоко в политическа безизходица.

Политическата криза е неразбираема дори и за нас, румънците. Нещата стават все по-сложни. В момента нямаме премиер, който да обедини около себе си мнозинство - да състави и оглави правителство. Продължават преговорите между най-големите партии в парламента за формиране на коалиция - Националната либерална партия, Социалдемократите и "Съюза за спасение на Румъния". Социалдемократите са най-силната партия, защото имат най-много депутати. Те искат да излъчат премиер, но либералите не са съгласни. Вероятно обаче либералите все пак ще направят коалиция със социалдемократите. Това вече няма да е дясна коалиция, каквато управляваше досега, а дясно-лява коалиция.

Това е последният шанс да бъде съставено правителство. Ако и той не бъде оползотворен, Румъния отива на предсрочни парламентарни избори. 

Изглежда, че третият път ще е щастливият. Преговорите може да продължат по-дълго или пък не. Трудно е да се предвиди. Но резултатът трябва да е задоволителен за всички партии, за да  бъде съставено ново правителство, което да преведе страната през здравната криза. След това трябва да се работи за оползотворяване на средствата от нашия План за възстановяване. Той вече е одобрен. Имаме парите - трябва ни стабилно правителство, което да работи. 

Интервюто с Кристина Чиляку можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10