Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дигитално приложение "Силна" срещу домашното насилие

Андриан Георгиев: Жените, подложени на насилие, могат да променят живота си към по-добро

Платформата дава проверена и нова информация за центровете за закрила

Снимка: Nino Carè - Pixabay

"В помощ на жени, обект на домашно насилие може да използвате нашето приложение през телефона си и да подадете сигнал за това, което ви се случва", разказа пред "Хоризонт до обед" Андриан Георгиев, учредител на фондация „Бъдеще перфектно" за възможността през Viber да се ползва чат-бот приложение срещу домашно насилие - "Силна".

"Основните случаи на домашно насилие са на база пола и ние искаме да помогнем на жените. Чрез бота могат да се информират за всичко. Предоставили сме им съвети за безопасност, какви са техните права, как и къде се подава молба за защита, а също и да разберат, че не само физическото насилие е насилие, но че има психическо и емоциално насилие...

БГНЕС

Жените, подложени на насилие, могат сами да променят живота си към по-добро. А след това те трябва да говорят за проблема си, после да търсят закрила от специализиарни центрове, да търсят цялата защита, която им се полага", заяви още Георгиев.

На чат бота цялата информация по тези теми е селектирана. Няма нужда се търси в интернет и да се попадне на стара или непроверена информация.

Платформата дава проверена и нова информация за центровете за закрила. Съдържанието в бота е изготвено от Силвия Димитрова от Сдружение "Знание, успех, промяна" , която работи с жени, жертва на насилие. Имаме всички адреси на центровете за защита в страната. Засега имаме 280 потребители, партнираме си със сходни организации", каза още пред БНР основателят.


Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29
Община Велико Търново

В област Велико Търново няма държавни почивни бази за разселваните бежанци

Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в невъзможност да продължат да приемат украински граждани по новата държавна хуманитарна програма за настаняване на разселените бежанци от 1 юни .  Близо 600 са украинските граждани, избягали от войната и намерили подслон в област Велико Търново. Най-много от тях..

публикувано на 25.05.22 в 10:19

Остава неясно накъде ще се отправят последните настанени в Слънчев бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:14