Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът: Ченгетата наложиха мрънкофонско мислене

Какво ни донесе демокрацията - поглед на Васко Кръпката и Михаил Вешим

Сатирикът: Непроведената лустрация попречи много на прехода

Снимка: БГНЕС

„Като няма път, ще го прокарваме. Вървим към свободния свят, към държавите, към които сме се стремили, когато бяхме затворени.“ Това каза пред БНР на днешната годишнина – 10 ноември, Васил Георгиев - Васко Кръпката, фронтмен на „Подуене блус бенд“.

От 10 ноември 1989 г. Васко Кръпката помни как е карал такси и когато чул за падането на Живков, не повярвал. С песента „Комунизмът си отива“ по онова време той печели моментално популярност.

Васко Кръпката с текста на песента „Урок по „кръпка“ блус – карай както знаеш...“, написана от Кирил Калев    Снимка: Здравко Петров

„Пропуснахме ченгетата да наложат това мислене – едва ли не за провален преход, че нищо не става, ходихме по митинги и нищо не стана. Това обществено мнение, което всъщност е много важно. Когато падна Берлинската стена и вече им трябват избиратели на злите сили, трябват им хора, които да гласуват за тях и те се ги възпитават по някакъв начин. Те успяха, аз им пиша шестица на всички ченгета, че успяха да наложат едно такова мрънкащо, мрънкофонско мислене – че нищо не се е случило. А всъщност се случиха толкова хубави неща. Това ми е болката – хората се чувстват предадени, продадени, а не е така“, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕС

За писателя сатирик Михаил Вешим промяна се е случила. По думите му можем да говорим, пишем, пътуваме свободно.

„Ако трябва да се връщаме и ако трябва пак наново да правим революция, нежна, ми се иска да не е чак толкова нежна. Трябваше тогава да бъдат изчистени по някакъв начин тия структури на Държавна сигурност. Непроведената в България лустрация попречи много на прехода. Ченгетата влязоха в икономическата власт, те станаха хората с парите и започнаха да манипулират и общественото мнение“ коментира Вешим. Той е категоричен, че пътят е един – „напред към нормалността“, от която обаче сме далеч.

Михаил Вешим  Снимка: Ани Петрова

„Понякога се полъгваме по външни ефекти. Много често се лъжем. Много често чакаме спасителя. Никой няма да дойде да ни спаси отвън. Самите ние трябва да се променяме и да мислим с главите си, като избираме. Това, че повечето наши сънародници мислят, че някой ще дойде и ще ни оправи и от един човек зависи всичко, не е добре. Толкова пъти се опарихме през годините на прехода и видяхме, че не е въпрос до личността. Въпросът е до цялостния манталитет на хората“, смята Михаил Вешим.

„Хората много настръхнаха вече и не им е до музика. И се избират едни мачовци да ни управляват“, посочи още Васко Кръпката. Според него енергията от площадите на 1989-90 г. съществува и „неслучайно я плюят 32 години, защото ги е страх от тази енергия“. Музикантът призова да бъдем по-позитивни, „защото човек каквото търси, това намира“.

Михаил Вешим изрази надежда, че хората няма „да се люшкат и да вярват на поредните спасители“, а ще имат повече вяра в себе си и собствените си сили.

„България е страна с големи възможности.“

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.  

Снимки: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33