Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 45 души загинаха в автобусна катастрофа на магистрала "Струма"

| обновено на 23.11.21 в 17:23
Снимка: БГНЕС

Най-малко 45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. 

Информацията за инцидента е получена малко след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

Превозното средство е с регистрация от РСМ. По първоначална информация автобусът е катастрофирал, след което се е запалил. На място са изпратени три пожарни автомобила.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

10-членно семейство е сред жертвите на инцидента с македонски автобус на магистрала „Струма“, пише „Слободен печат“. По данни на македонското издание сред загиналите има ученици, както и учителка.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов". Македонското външно министерство съобщи, че петима от тях са граждани на Република Северна Македония, един на Сърбия и един на Белгия.

Районът е отцепен. Автобусът е загасен.

Все още не е ясно кога ще бъде възстановено движението в района на трагедията.

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той.


„Влажен е пътят. Не вали дъжд.“

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов. 

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.  

Дали загиналите са 46 или 45, ще се уточни едва след като всички жертви бъдат извадени от автобуса, защото се уточнява имало ли е прехвърляне на пътници от един автобус на друг при пътуването, обясни той. 

На мястото на катастрофата е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той съобщи, че са работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност.


Според временно управляващия посолството на РСМ в България Владимир Кръстевски сред загиналите има и белгийски гражданин.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев обясни, че само двамата шофьори са били със северномакедонско гражданство, а пътниците са албанци.

"Автобусът е пътувал от границата с Турция към границата със Северна Македония. Последователно е минал през три магистрали - "Марица", "Тракия" и "Струма". По първоначални данни в автобуса са пътували двама души, включително шофьорите", каза главен комисар Станев.


Разследването на инцидента е започнало, експертите не са категорични дали автобусът първо е катастрофирал и се е запалил, или се е запалил и в следствие на това е катастрофирал.

Според заместник-главният прокурор Борис Сарафов сред загиналите има и деца.

Пред "Нова телевизия" македонският премиер Зоран Заев определи случилото се като голяма трагедия и потвърди, че сред загиналите има и деца.

Заев каза, че е бил информиран за катастрофата от служебния премиер Стефан Янев и президента Радев. Македонският премиер добави, че се подготвя да замине за България и да посети ранените, които са настанени в болница. Заедно с него ще пристигнат в България министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи и министърът на здравеопазването Венко Филипче.

"Нека да оставим разследващите да си свършат работата и тогава да коментираме. Към този момент единственото, което можем да кажем, че има една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа моите съчувствия, моите съболезнования към близките на загиналите. Надявам се да извлечем правилните поуки, за да не допускаме в бъдеще такива инциденти", каза премиерът Стефан Янев, който пристигна на мястото на катастрофата.

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Пред затворения офис на превозваческата фирма "Бесатранс" в Скопие е поставена полицейска охрана, тъй като близки на пътниците се събират пред сградата, съобщават местни медии.


Очаквайте повече информация.

Снимки в галерията: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК приема документи за независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52