Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Местните избори ще взривят коалиционната формула

Според политолога дългосрочният хоризонт пред следващото управление е двегодишен

Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Местните избори ще взривят коалиционната формула, прогнозира в интервю за БНР политологът Георги Киряков. Според него следващата битка за местната власт може да повлияе върху продължителността на мандата на бъдещото съвместно управление.

Не си представям управление между тези четири партии и битка за кметове и за общински съвети по места. Това ще взриви при всички положения коалиционната формула. Това означава, че е възможно партиите, особено големите – говорим за БСП и по-старите и по-опитни, да си направи сметка точно с такъв хоризонт. Което изключва пълен четиригодишен мандат.“

ПП е единствената с възходящ тренд и в битка с останалите партии „ще изсмуче“ и останалия ресурс на тези партии, подчерта политологът в предаването „Преди всички“.

Има хоризонт, дългосрочен, макар и двегодишен, който ще се изпълни от тези партии“, прогнозира Киряков.

БСП се държи като първа политическа сила, от която зависи съставянето на това правителство, което е огромен проблем и за четирите партии. Това явно е тяхната стратегия на поведение. Очевидно има за какво да се пазарят“, коментира той.

И в коалицията ДБ отношенията не са приятни не само за тяхната публика, но и за публиката като цяло, отбеляза Георги Киряков.

„И там има подводни камъни, с които ПП също трябва да се съобразява по някакъв начин и да ги преодолее, да ги подмине. Защото това може да обърне и тяхната лодка.“

Сред четирите партии няма спор дали Бойко Рашков да остане или не, посочи още Киряков.

Няма как да няма редовно правителство до Коледа, ако четирите партии изпълнят всички заявки, които дадоха, обобщи политологът.

„Засега има всички индикации, че ще се постигне съгласие по основните неща. Проблемът е с детайлите, които ние не виждаме. Защото ти поставяш големи цели пред това управление, но въпросът е после в подробностите – как ще се изпълняват, с какви финансови средства, при какъв дневен ред, при какъв ритъм, при каква пътна карта.“

По думите му ще бъде „изключително трудно при този рехав бюджет, който е възможно да бъде приет следващата година, да се постигнат най-големите цели“.

„Може и да няма консултации, ако президентът види, че е възможно да се състави коалиция“, смята Киряков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52