Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изискват се сертификати за работещи и читатели в библиотеката в Кюстендил

Снимка: Ани Петрова

"За работещите и читателите на регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил от днес се изисква зелен сертификат или отрицателен PCR тест за коронавирус", каза директорът на културното звено София Пейчева.

Една част от екипа са излезли в отпуск, докато решат дали ще се ваксинират, или ще се тестват по два пъти през седмицата, добави тя.

София Пейчева обяснява защо е въведено изискването за зелен сертификат:

"Колкото и да странно на някого, в новата заповед на министъра на здравеопазването от 26 ноември библиотеките вече са изрично споменати и влизаме в категорията на институциите, които трябва да изискат зелен сертификат, за да работят и да обслужват. Това са заповедите, това са условията и ние ги спазваме"

Сред читателите и ползвателите на библиотеката има недоволство, художник дори вдигнал скандал, че не е допуснат да ползва изданията в отдел "Изкуство".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35