Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, смята президентът

Румен Радев
Снимка: Ани Петрова

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на откриването на новото, 47-о Народно събрание.

„Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление“, изтъкна Радев и допълни, че от това зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон.

„За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, от тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигната се важни въпроси, но те не успяха да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, отбеляза Радев.

Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон, заяви президентът пред депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, подчерта Румен Радев.

Президентът заяви, че в понеделник ще свика партийните лидери на консултации за правителство

Обществото очаква актуализирането на избирателните списъци преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението, посочи още той.

Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона, заяви президентът.

„Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите.“

Румен Радев се обърна към депутатите с думите, че си струва да се разгледа бюджетът, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента по закон.

Радев очерта като най-важна непосредствена национална цел укрепването на държавността.

„Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата, за задушаването на корупцията, за засилването на прозрачността и контрола над обществените харчове.“

От вас зависи този парламент да затвори епоха на прехода, обобщи държавния глава, обръщайки се към народните представители.

Цялото изявление на Румен Радев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52