Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, смята президентът

Румен Радев
Снимка: Ани Петрова

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на откриването на новото, 47-о Народно събрание.

„Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление“, изтъкна Радев и допълни, че от това зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон.

„За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, от тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигната се важни въпроси, но те не успяха да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, отбеляза Радев.

Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон, заяви президентът пред депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, подчерта Румен Радев.

Президентът заяви, че в понеделник ще свика партийните лидери на консултации за правителство

Обществото очаква актуализирането на избирателните списъци преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението, посочи още той.

Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона, заяви президентът.

„Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите.“

Румен Радев се обърна към депутатите с думите, че си струва да се разгледа бюджетът, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента по закон.

Радев очерта като най-важна непосредствена национална цел укрепването на държавността.

„Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата, за задушаването на корупцията, за засилването на прозрачността и контрола над обществените харчове.“

От вас зависи този парламент да затвори епоха на прехода, обобщи държавния глава, обръщайки се към народните представители.

Цялото изявление на Румен Радев чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин

Според него партиите от управляващата коалиция се държат  " к ато деца в магазин ". " Всеки има 1000 желания и най-накрая се свеждат до възможностите на родителите . Чуваме всякакви невероятни желания и всеки иска повече и повече." С този подход не се постигат предвидимост и стабилност, а ако няма стабилност и предвидимост, се обезсмислят..

публикувано на 18.05.22 в 07:48

Очаква се череши от Гърция и Турция да залеят пазара у нас

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но предизвикателството е, че се очертава това да важи и за други държави. Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и..

публикувано на 17.05.22 в 15:31