Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как децата се връщат в училище

Тестове има само за тази седмица, уточняват директори

| обновено на 06.12.21 в 17:56
Снимка: Радио ВИДИН

Близо 56 000 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в класните стаи, след като за тях бяха осигурени щадящи тестове за коронавирус. Тестването, както и при децата от началния етап, се проведе в началото на първия учебен час, а в него се включиха учители, непедагогически персонал, родители доброволци. От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че има осигурени тестове за учениците до средата на януари. 

В София от днес присъствено учат 70 на сто от учениците. Заради липса на съгласие за тестване на поне 50% от учениците, 12 училища в столицата не успяха да възстановят присъствения учебен процес в 5, 6, 7 и 12 клас, а други 18 учебни заведения - в 8, 9, 10 и 11 клас.

Присъствено учат паралелките, в които има поне 50 на сто съгласие за тестване на учениците - от тяхна страна или от страна на техните родители. 

„От пети до седми клас днес се върнаха почти всички ученици. По един-двама от клас, може би около 15-20 деца от целия прогимназиален етап днес не се върнаха в училище.“ Това каза пред БНР директорът на 107 ОУ „Хан Крум“ в София Данко Калапиш.

„За днес имаме тестове. Имаме и малък резерв, ако решат да се върнат през седмицата други деца. Към момента за следващата седмица нямаме тестове, ще очакваме доставка“, допълни училищният директор в предаването „Преди всички“.

Около 10% са децата, чиито родители не желаят те изобщо да бъдат тествани.

За първи път от началото на кампанията днес има 1 позитивен тест, уточни Калапиш.

Данко Калапиш

Никъде не е имало затруднение и забавяне на процеса на тестване, създадена е организация, увери още Данко Калапиш.

Над 60 на сто са ваксинираните учители, поясни той.

Има много колеги с антитела и със зелен сертификат за антитела. Към момента тестваме около 10 педагози общо от 62-ма.“

„В рамките на 15-20 минути приключихме с тестването на нашите ученици. Нямаме ученици, които са позитивни“, разказа Даниела Павлова, директор на СУ „Пейо Яворов“ в Сливен.

Относно предвидимостта на ситуацията за следващата седмица Павлова посочи:

„Ако няма тестове, ще чакаме указанията на МОН и РУ. Със сигурност ще имаме указания. Предполагам, че ще има осигурени тестове. В най-лошия случай ще преминем към ротационен принцип.“

„Имаме много малко ученици в начален етап, които се обучават в електронна среда. Те вече преодоляха притесненията си от тестването“, уточни още училищният директор. 

В прогимназиалния и гимназиялния етап има две паралелки, които не са се върнали в класните стаи, но там по думите на Даниела Павлова нещата са на ръба и е необходим малък брой декларации, за да се премине към присъствено обучение. 

„Това е първата стъпка към връщането на училище. За съжаление не можем все още да се успокоим. Наистина е необходим поне средносрочен план за осигуряване на присъствена среда“, коментира майката на десетокласник Мануела Манолова. Преди дни тя написа Отворено писмо до президента, омбудсмана, МОН и МЗ, което спечели голяма популярност в социалните мрежи.

Не можем да бъдем сигурни за остатъка от тази учебна година и трябва да останем с повишено внимание“, посочи Манолова. По думите ѝ стои въпросът и за всички онези деца в паралелки, в които няма 50% желание за тестване, тъй като те все още са извън училище. Родителят даде пример с област Монтана, където повече от половината деца остават у дома заради тази част от заповедта на министъра на образованието.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Габрово ще се проведе традиционния карнавал

Днес габровци се маскират и излизат на карнавал. Веселият празник е най-дългоочакваното събитие за жителите на града на хумора. Тази година шегобийците са събрали смешните сюжети в 64 картини, обединени от темата „Кот доди, гад доди!“. Забавните епизоди ще оживеят пред погледите на зрителите по време на карнавалното дефиле, което ще потегли по..

публикувано на 21.05.22 в 12:09

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра на..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11