Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой кой е в новото правителство

| обновено на 11.12.21 в 18:29
2
Снимка: БГНЕС

Точно в 13 часа в парламента кандидатът за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи състава и структурата на Министерски съвет. Той обяви състава, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание в понеделник, 13 декември и заяви, че се надява кабинетът да изкара пълен мандат.

Очакванията са още в понеделник кабинетът "Петков" да бъде гласуван в пленарна зала на извънредно заседание. От ГЕРБ заявиха, че няма да го подкрепят. Според лидера на партия "Възраждане" новото правителство няма да изкара пълен мандат

В бъдещия Министерски съвет всеки коалиционен партньор има вицепремиер. От партията мандатоносител те са двама.

За "Продължаваме промяната" това са Асен Василев, който ще е вицепремиер по еврофондовете, но и министър на финансите, и Калина Константинова с ресор "ефективно управление". 

Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията ще е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Левицата е представена още от Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика, Христо Проданов - на туризма и Иван Иванов - на земеделието и храните. 

От квотата на Има такъв народ вицепремиер и министър на регионалното развитие се предлага Гроздан Караджов. Начело на Външно министерство застава Теодора Генчовска, на младежта и спорта - Радостин Василев и на енергетиката Александър Николов. 

"Демократична България" ще е представена от Борислав Сандов - вицепремиер по климатичните политики и екоминистър, Надежда Йорданов ще оглави правосъдното министерство, а Божидар Божанов - по електронното управление.

19 министерства има в проектосъстава на правителството. Предложените вицепремиери са Асен Василев и Калина Константинова от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова от БСП, Гроздан Караджов от "Има такъв народ" и Борислав Сандов от "Демократична България".

В бъдещия коалиционен кабинет постовете си запазват и трима министри на служебния кабинет: Настоящият премиер Стефан Янев поема поста на министър на отбраната, Бойко Рашков остава начело на МВР, а Николай Денков - на МОН. Те ще са от квотата на ПП.

"В понеделник ще се явим в Народното събрание за гласуване на новия състав на Министерски съвет. Амбициите ни са да управляваме 4 години и да си свършим всички задачи, които сме задали под мотото "нулева толерантност към корупцията", заяви Кирил Петков.

Ето и разпределението на постовете в МС

Министър-председател – Кирил Петков – ПП


Кирил Петков

Кирил Петков e завършил "Финанси" във Ванкувър и магистратура по "Бизнес администрация" в Харвардския университет през 2001 г. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при когото е специализирал в развитието на клъстерни стратегии. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски", афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по "Икономическо развитие" и "Микроикономика на конкурентоспособността".

Работил е за McCain Foods, 6-милиардна канадска компания за производство на замразени храни. Развивал е проекти в областта на иновации с висока добавена стойност. Неговата фирма "ПроВиотик" притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. През 2018 г., заедно с баща си Петко Петков организира спасителната операция за Боян Петров в Хималаите, като влагат значителни лични средства. Бил е министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Сега – лидер на партия „Продължаваме промяната” заедно с Асен Василев.

Вицепремиер и министър на финансите –Асен Василев – ПП

Асен Василев

Завършил „Икономика“ в Харвардския университет, а след това специализирал "Бизнес администрация" и "Право" в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

От 1999 до 2004 г. е работил като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководил е проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в отраслите на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова – ПП

Калина Константинова

Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. 

Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете. Зам.-министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев.

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – Корнелия Нинова – БСП

Корнелия Нинова

През 2003 г. Нинова става член на БСП. В правителството на Сергей Станишев от септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. Тя отговаря и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните споразумения, свързани с доставки на армията. Нинова става председател на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – Международен панаир Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД. Тя остава в ръководствата на Пловдивския панаир и „Булгартабак“ до 2009 г., когато е избрана за депутат от БСП в 41-ото НС. Избрана е за народен представител и в 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото и 46-ото НС.

На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

На 16 ноември 2021 г. подава оставка като председател на БСП.

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – Гроздан Караджов - ИТН

Гроздан Караджов

От 2001 до 2004 г. е бил изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. От 2005 до 2007 г. - ръководител на проекта за изграждане на завода за керамични плочи на испанската компания „Керос“. В следващите години участва в редица успешни бизнес начинания в областта на строителството и изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи и съоръжения. На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения при Народно събрание .

Женен, с четири деца.

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов - ДБ

Борислав Сандов

Борислав Сандов е еколог, политик и народен представител в 45-ото и 46-тото Народно събрание. Член е на политическия съвет на обединение "Демократична България". Съучредител на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на 2 години.

На изборите на 4 април 2021 г. е избран като депутат в 45-тото Народно събрание от коалиция "Демократична България". На изборите на 11 юли 2021 г. е избран като депутат в 46-тото Народно събрание от „Демократична България“.

На изборите на 14 ноември 2021 отново е кандидат за народен представител - като водач на коалиция "Демократична България" в 12 МИР Монтана, но там коалицията не печели мандат. Сандов е и втори в листата на "Демократична България" в 25 МИР София, където партията печели два мандата, но Александър Симидчиев има повече преференции от него и става депутат.

Министър на образованието – Николай Денков - ПП


Служебен министър на образованието и науката през 2017 г.  Заместник-министър в МОН с ресори "Висше образование" и "Европейски структурни фондове" (2014-2016). Заместник декан за обучение в магистърската степен в Химически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” (2004-2008). Ръководител на катедра "Инженерна химия" в ХФ на СУ „Св. Климент Охридски” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „Активни формулировки и материали“ (2017-досега)

Награждаван е с Голяма награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за високи научни постижения (2016), с Почетен знак на СУ със синя лента (2013), Голяма награда „Питагор“ на МОН (2010), Грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995 г.).

Член е на Съвета на международното дружество по колоиди и повърхности (IACIS), на Американско химическо дружество (AСS), на Европейско дружество по колоиди и повърхности (ЕCIS), на Европейското реологично общество (ERS). Министър на образованието в служебния кабинет на Стефан Янев.

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова – ПП

проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова е едно от добре познатите имена в този проект на правителство като досегашен председател на Българския фармацевтичен съюз. Прокуратурата ѝ повдигна обвинение за всяване на паника през април 2020-а. Тогава  в интервю за БНР тя заяви, че в страната има опасност от недостиг на медикаменти заради коронавируса. 
Тя е автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управлението на качеството в здравеопазването и др. Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на БФС за периода 2010-2013 г. Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (2013-2104 г.). През периода юли 2014 август 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването. Член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата от 2014 г. до 2018.

Член на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016-08.2018 г.). За периода 07.2018-08.2019 г. проф. тя е била съветник на Министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика. Носител на Награда на Български фармацевтичен съюз "Магистър-фармацевт на годината" през 2011-та и Награда на БФС за принос към развитието на фармацията в България - 2008 година.

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков – ПП


Бойко Рашков

От 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София. От 1995 г. е директор на НСлС. 

През 2001 г. е избран за народен представител в 39-ото Народно събрание, където е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. - май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието.

От 2013 г. е избран от НС за председател на Национално бюро за контрол на СРС - длъжност, която се изпълнява и днес. Развива и активна научна дейност в Юридическия факултет при УНСС, където е доцент по Наказателно-процесуално право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра "Наказателно-правни науки" от 2016 г.

Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Янев през 2021 г.

Министър на отбраната – Стефан Янев - ПП

Стефан Янев

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”. През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г. Служебен министър-председател от 12 май 2021 г.

Министър на транспорта – Николай Събев – ПП


Николай Събев е мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт Експрес“ и спедиторската „Еконт Транс“. Роден е през 1960 г. в град Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“. Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер – ПП

Даниел Лорер

Роден е на 28 май 1976 г. в София. Завършил "Компютърни науки и бизнес управление" в Тел Авив. Работил и живял в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Член е на управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, освобождава поста през септември 2021 г. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – т. нар. "Харвардски курсове", заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

Бил е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г.

Министър на културата – Атанас Атанасов - ПП


31-годишният Атанас Атанасов е възпитаник на Хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, какъвто е и Асен Василев. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от американския Whitman College. Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в първомайското село Татарево, който се провежда с участието на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 г. възстанови читалището в Първомайската община, което беше изтъкнато като голям принос от Кирил Петков след връщането на папката с готов мандат на президента.

Самият Атанас Атанасов говори за същото в предизборния клип на ПП и показва кадри от ремонта: "Началото винаги е невъзможно. Началото няма как да стане и особено пък ти не можеш и за да не ти казват глупав, ти казват луд. Истината за началото е, че е много трудно и много просто. Започва се с най-верните, с най-лудите и с метлите. "
Любопитен факт е, че на 14 години е бил републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. Атанас Атанасов в момента е депутат от Хасково.
В представянето си като кандидат-депутат от хасковската листа в на Продължаваме промяната, Атанасов казва, че е живял в Холивуд, Берлин и Лондон. 
Министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков БСП

Георги Гьоков

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 година. Завършил „Инженерство“ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на "Коалиция за България" във 27-и МИР Стара Загора.

Министър на земеделието – Иван Иванов – БСП


В биографията на Иванов няма данни за опит в този сектор, където се управляват милиарди от европейските програми. Преди 7 години той стана за няколко часа заместник-министър на вътрешните работи в кабинета „Орешарски“, след което беше освободен заради публикации, които го свързват с групировката СИК.

Иванов е завършил „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Право“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Има научнообразователна степен „Доктор на историческите науки“ от Шуменския   университет „Епископ Константин Преславски“.

Иван Иванов е два мандата общински съветник от групата на БСП в Общинския съвет на Община Шумен през 2007г. – 2011г. и 2011г. – 2013г., както и народен представител също два мандата съответно в 42-рото и 43-тото Народно събрание от групата на БСП „Лява България“. Адвокат е в Шуменската адвокатска колегия.

Министър на туризма – Христо Проданов - БСП

Христо Проданов

По професия е икономист, инженер. Член на 44-то Народно събрание от 19 април 2017 до 26 март 2021.

Член на Парламентарната група "БСП за България" от 19 април 2017 до 11 септември 2018 г. След това става зам.-председател на ПГ на "БСП за България" от 11 септември 2018 г. до 26 март 2021. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм от 10 май 2017 до 26 март 2021. Член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – ИТН

Теодора Генчовска


Теодора Генчовска беше кандидатът на Слави Трифонов да стане първи военен министър на България. Днес тя е предложение за дипломат номер 1 и ще има задачата да продължи преговорите със Северна Македония.

Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Министър на енергетиката – Александър Николов – ИТН


Начело на ключовото министерство на енергетиката се очаква да застане Александър Николов, който е финансист по образование. Николов влезе във фокуса като част от втория проект за кабинет на ИТН. Впоследствие той стана заместник в енергийното министерство в служебния кабинет на Стефан Янев, а на 12 август беше освободен без ясни мотиви. В неговия ресор днес декларираната задача за овладяване на енергийния ценови ръст.

Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса. В момента работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Министър на спорта – Радостин Василев – ИТН

Радостин Василев

Радостин Василев стана известен със на т.н. скандал „500К“, в който упрекна Татяна Дончева, че е опитала да разцепи парламентарната група на ИТН.

Василев е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Консултирал е и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и клубове.

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова – ДБ

Надежда Йорданова

Предложението за правосъден министър Надежда Йорданова, която е един от правните експерти в „Демократична България“ и беше шеф на кабинета на Христо Иванов, когато той беше правосъден министър. Известна е като критик на главния прокурор Иван Гешев. В 46-о НС тя председателстваше две комисии - по конституционни и правни въпроси, както и комисията „Магнитски“. 

Юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Омъжена е и има син. 

Министър на електронното управление – Божидар Божанов – ДБ


Божанов е IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Завършил "Голдсмитс колидж" - част от лондонския университет. Бил е част от групата на IT експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03