Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Прокуратурата: Шефът на ГДБОП притискал прокурори по разследването за строежа на АМ „Хемус“

| обновено на 12.12.21 в 18:12
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

На нов сблъсък между МВР и прокуратурата станахме свидетели днес- този път заради разследването за източените милиони от строежа на автомагистрала "Хемус".

От държавното обвинение се оплакаха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов притискал и заплашвал работещите по делото прокурори, а обвинител номер едно Иван Гешев заговори за война срещу прокуратурата.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е предложен за поста и в проектокабинета "Петков", атакува, като обяви, че прокуратурата целенасочено не работи по казуса "Автомагистрала Хемус".

От МВР пък видяха в прокурорската активност от днес  потенциална опасност за живота и сигурността на единствения обвиняем по аферата "Хемус" Борислав Колев. От вътрешното ведомство съобщиха още, че ще образуват преписка в полицията за осуетяване на разследването за "Хемус".

Рано тази сутрин прокуратурата свика брифинг, за да разкаже за опит за договорка между защитника на единствения обвиняем за пране на отклонените пари от магистрала "Хемус" и работещите по казуса служители на ГДБОП.

Договорката била 42-годишният Борислав Колев да каже на кого е да давал парите в замяна на това прокуратурата да не протестира наложения му от Софийския градски съд домашен арест, да смекчи обвинението на такова, което се наказва само с глоба и му разреши да пътува в чужбина.

Наблюдаващите прокурори са уведомени, че Колев иска да даде обяснение, на което държи да присъстват и те. Вчера сутринта те отиват в ГДБОП за разпита, но когато Борислав Колев пристига, се оказва, че не той, а адвокатът му настоявал да даде обяснения.

Прокурорите отказват сделката и получават покана за разговор с антимафиот номер едно  Калин Стоянов:

„Упълномощеният защитник на обвиняемия е заявил, че неговият подзащитен ще даде обяснения, без да уточнява какви, като е поставил към наблюдаващите прокурори изисквания като условия, за да бъдат дадени тези обяснения и впоследстви