Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Хората с интелектуални затруднения са изключени от антикризисните мерки

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Фондация „Институт за социални услуги в общността“ и Фондация „Светът на Мария“ ще споделят опита си за активно включване на пазара на труда на хората с интелектуални затруднения.

Целта на срещата е да се направи ретроспекция и въвличане на всички заинтересовани страни, за да се актуализира подкрепата за хората с такива затруднения за по-добрия им достъп до пазара на труда.

„Това е специфична група хора, която мерките за подкрепа досега не я обхващат. Повечето мерки за подкрепа са насочени към хора, които имат съхранен интелект, които са напълно способни самостоятелно да се интегрират и задържат на работното място. Ние искаме да променим именно това.“

От „Светът на Мария“ са заснели документален филм, в който работодатели разказват как работят с хора с интелектуални затруднения.

Работата от вкъщи не е приложима за тези хора, уточни Миряна Сирийски.

„Не можеш да си стоиш сам вкъщи и да можеш да работиш, когато имаш подобен тип затруднения, защото характерът на затруднението ти е такъв, че не може. Това е приложимо за хора с друг вид увреждания. Хората, които ползват подкрепа от нас, имат нужда от общуване, от пряко взаимодействие с човека, който ги подпомага, от насочване, от подкрепа да организират деня си, да организират времето си. Дейността, която те изпълняват, е рутинна, монотонна. Ако светът ни стане изцяло онлайн, ще имаме голям проблем“, коментира тя.

В предпразничните дни лица с интелектуални затруднения изработват коледни сувенири, които могат да се открият в онлайн магазина на фондацията, посочи Миряна Сирийски.

„За нас е много важно да ги виждат като способни, можещи, пълноценни хора.“

За тези хора правенето на кутии, сглобяването, пакетирането е много хубава дейност и те усвояват и упражняват умения, а всеки закупен сувенир им помага да се развиват, разказа тя.

Според Сирийски „най-сетне има светлина в тунела“ по отношение на подкрепата за трудова заетост на хората с интелектуални затруднения.

„Това е нова, легитимна социална услуга, която влезе в регистрите на социалните услуги с приемането на Закона за социалните услуги.“

Това според Миряна Сирийски ще създаде условия ползвателите на услугата да излязат извън защитената среда на дневните центрове, която не им дава възможност да се впишат в реалния живот.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да останеш върху науката - като петно

От 20 май създателят на "фабриката за наука" Венелин Кръстев Терзиев вече е отписан от Списъка на хабилитираните лица с наукометрични показатели в Регистъра на академичния състав по две професионални направления. В началото на май след сигнал, изпратен от Българското национално радио към Министерството на здравеопазването, стана известно, че в..

публикувано на 25.05.22 в 14:12
Жюстин Томс

Жюстин Томс: Като човечество не сме си взели уроците от предходната война

"За нас като хора, за да продължим напред, е нужно да разберем мотива. Мотивът е този, който е докарал човек до ужасно деяние, което извършва. Защото това явление е плод на това време, на всички обстоятелства, които са го позволили. Имахме Хитлер, в момента имаме Путин – образи, които доста идентично действат. Очевидно и като човечество не сме..

публикувано на 25.05.22 в 11:06
Марина Козарски

Марина Козарски: Глаголицата може да бъде разказана като приказка

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца посреща днешния празник с изложба, посветена на глаголицата. Идеята на изложбата е да покаже облика и смисъла на буквите от азбуката , създадена от св. Кирил Славянобългарски. Експозицията е дело на графичния дизайнер Марина Козарски. За всяка буква има отделно платно. Подредени в цялост,..

публикувано на 24.05.22 в 10:14

Остап Сливински: Литературата може да бъде спасение и убежище

"Литературата може да бъде спасение, да играе ролята на убежище за хората – уморени, разочаровани, загубили най-важното в живота си." Това каза в интервю за БНР българистът доц. Остап Сливински, преподавател в Лвов, преводач на български автори.  "Регионът на Централна и Източна Европа много е преживял, ние сме обединени от трудната история, която..

публикувано на 24.05.22 в 09:00
Виктория Викторовна и синовете ѝ Михаил и Владимир

Две момчета от Украйна бяха подстригани за иподякони от Доростолският митрополит Яков

В нощта на Великден, след празничната литургия, две момчета от Украйна, установили се в Силистра със своята майка, бяха подстригани ритуално за иподякони от Доростолският митрополит Яков. Братята Михаил и Владимир от малки започват да посещават църквата в Одеса и така вярата им в Бог укрепва с всеки изминал ден. Виктория Викторовна и синовете ѝ..

публикувано на 23.05.22 в 20:03
Димитър Цолов, рентгенолог

Рентгенологът Димитър Цолов има музикален талант и пише романи и стихове

"Нямам спомен кога за първи път се е зародила тази идeя, но смятам че майка ми, която беше медицинска сестра най-вероятно по косвен начин е повлияла за това решение, защото като малък се е случвало да ходя на нощни дежурства и да спя в отделението, в което работеше . Тя работеше в гастроентерологично отделение и нямам спомен за това, но по нейни думи..

публикувано на 23.05.22 в 15:58

Необходими са още средства за възстановяването на читалище "Светлина" в Шипка

Благотворителната изложба "Светлина за Шипка" за възстановяване на читалището в град Шипка продължава до 27 май на Ларгото в София. Средствата са необходими за цялостно възстано вяване на емблематичната сграда на читалище "Светлина", която е паметник на културата . Вече е проведен укрепителен ремонт, извършен от Община Казанлък с помощта на..

публикувано на 23.05.22 в 14:19