Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Всички участници в КСНС са се самоизолирали

| обновено на 11.01.22 в 21:20
д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от РЗИ за карантина.

След вчерашното заседание на КСНС при държавния глава председателят на парламента Никола Минчев се почувства зле и Covid тестът му се оказа положителен. Той е под карантина.

Междувременно днес беше оповестено, че се променят правилата и сроковете за карантиниране. 

Все още не е ясно кои точно участници в Консултативния съвет по национална сигурност ще бъдат карантинирани и то по новите правила, след като са били контактни с далия положителна проба парламентарен председател:

„Но, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на столична РЗИ поради огромния брой, аз мисля, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове – в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина, заяви държавният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Редица участници в Консултативния съвет доброволно се самоизолираха - сред тях са премиерът и президентът.

От правителствения пресцентър съобщиха днес, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, както и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев са се самоизолирали. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната, уточняват от пресцентъра.

Асен Василев ще работи дистанционно. Основната му задача е подготовка на бюджета за следващата година, обясниха за БНР от неговия кабинет.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че също се самоизолира. Функциите му ще бъдат поети от заместник-министъра Стоян Темелакиев.

Военният министър Стефан Янев също се самоизолира, въпреки че е дал негативен PCR тест и няма на симптоми. 

И председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че ще се самоизолира след участието си в КСНС. В пост в социалните мрежи тя отправи и критики към Никола Минчев, като  определи поведението му като "лекомислено".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си е направил бърз тест, който е негативен. Той обяви правилата за карантиниране след контакт със заразен за глупави, но уточни, че ще се подчини на разпоредбите на здравната инспекция.

Костадинов изрази съмнение, че заболяването на председателя на Народното събрание Никола Минчев може да има връзка с насрочения за утре протест на партията срещу зеления сертификат и ограничителните мерки.„Цялата ситуация показва абсурда на зеления сертификат“, коментира лидерът на "Възраждане".

Председателят на Парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се е самоизолирал и очаква нареждане от РЗИ за условията за своята изолация.

Кристиан Вигенин обяви във Facebook, че не подлежи на карантина, въпреки че вчера участва в продължилия близо 6 часа КСНС. 

"Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал Covid по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за Covid -19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус".

Все още не е ясно какво ще предприема Мустафа Карадайъ от ДПС, който също участва в съвета. 

Христо Иванов от ДБ изчаква решението на РЗИ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  Министерството на образованието и науката обществената поръчка е разделена на 10..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40