Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров

| обновено на 14.01.22 в 17:36
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" отне допуска  до класифицирана информация на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Това е станало часове след като той обяви намерението си да подаде оставка, считано от 1 март.

Вчера стана ясно, че Сотир Цацаров планира следващата седмица да депозира оставката си, но да напусне поста от 1 март след като представи годишния отчет на комисията.

За отнетия допуск на Цацаров съобщи първо премиерът Кирил Петков. По думите на Петков  Цацаров е трябвало да бъде уведомен, че е без допуск до класифицирана информация до ниво „Строго секретно" тази сутрин при явяването му на работа.  Самията премиер бил уведомен за това от службите, обясни той по обед:

"Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС, оказвайки влияние върху неговата надеждност. Повече от това, за съжаление не мога да кажа, защото информацията е класифицирана, но мога да кажа, че тази работа от дълго време се е вършила в ДАНС. Не знам дали господин Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи".

Това каза Петков пред БНТ, като предположи, че отнетият допуск прави работата на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ до някаква степен невъзможна.

Няколко часа по-късно от пресцентъра на Антикорупционната комисия разпространиха позиция на бившия главен прокурор. Според нея, актът за отнемане на секретния му допуск е бил връчен в 13,20 часа на основание Закона за защита на класифицирана информация за "нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“. Подписът под акта  бил на  заместик-шефа на ДАНС  - по информация на Цацаров, след продължителен институционален натиск, упражнен върху ръководството на агенцията от премиера и вътрешния министър. 

Бившият главен прокурор обръща внимание, че Петков е съобщил, че му е отнет допуска час и половина преди това да стане официално. Той обяснява, че проверката на ДАНС е след сигнал, че през 2017 година при срещата си с бизнесмена Сашо Дончев, станала известна като „ЦУМ гейт“, е изнесъл класифицирана информация. Твърди, че този сигнал вече е бил разглеждан, без да се стигне до такъв резултат.

Цацаров отрича да е обявил, че подава оставка изпреварващо. Напротив, смята,  че е останал без допуск точно, защото го я заявил публично.  Бил наясно и с причините - ако за Бойко Рашков те били  свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с  проверките на имотното му състояние, то за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това бил опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият бил изправен.

"Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета" предупреждава Сотир Цацаров. Той остава на поста си до приемането на оставката, която щял да подаде в началото на следващата седмица. Уточнява, че е издал незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на неговия заместник и декларира, че актът за отнемане ще бъде обжалван в съда.

"Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента" пише още председателят на Антикорупционната комисия.

Днес стана ясно, че тези мотиви очаква и правосъдният министър:

"Но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на КПКОНПИ, защото това е принципен въпрос, а не е свързан с личността на Цацаров", посочи Надежда Йорданова.

Според депутата от „Демократична България“ Атанас Славов обявеното вчера намерение за оставка на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия може да е обвързано с отнетият му допуск до класифицирана информация.
Славов допълни, че оставката не е политическо решение:

"Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на определени показатели. Например, ако едно лице се счете за ненадеждно - заради негови прояви, негови позиции, негови отношения, връзки, а това е основание за отнемане на достъпа. Няма връзка с това дали едно лице иска или не иска да подаде оставка. Тоест оставката може и да е свързана с отнетия достъп", коментира в кулоарите на парламента депутатът от „Демократична България“. 

Оттеглянето на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия днес коментира и правосъдният министър Надежда Йорданова:

"Очаквам да се запозная с мотивите на оставката. Оставката е личен акт. Така е решил господин Цацаров, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на КПКОНПИ, защото това е принципен въпрос, а не е свързан с личността на Цацаров".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира оставката на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров и отнетия му достъп до квалифицирана информация:

"От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ, защото не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит, и в нито едно кметство на ДПС, на БСП в нито едно, нито на ИТН в Благоевград.

Вече сериозно, най-добре е веднага след тези обвинения Антикорупционната комисия да се събере незабавно в парламента и да изслуша господин Цацаров и съответно ДАНС за тези обвинения, които има към него".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56