Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

| обновено на 17.01.22 в 18:07
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е подал оставка тази сутрин. Тя е депозирана в Народното събрание и както предварително беше заявил, той иска да бъде освободен от поста от 1 март.

Още не е ясно кога оставката на Цацаров ще бъде обсъдена и ще се съобразят ли народните представители с искането му тя да влезе в сила от 1 март.

Оставката е без мотиви. Очаква се те да бъдат изложени при обсъждането на доклада за работата на Антикорупционната комисия за миналата година. 

"Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения" каза Цацаров, визирайки критиките към себе си и Комисията. 

Именно заради тези критики коалицията "ПП, БСП, ИТН и ДБ" обяви стъпки към радикална антикорупционната и съдебната реформа. Те са обект на анализ и на първия коалиционен съвет на управляващите.

Бившият главен прокурор обяви изпреварващото си намерение да се оттегли миналия четвъртък.

В петък Цацаров се оказа без допуск до класифицирана информация. Обяви го премиерът Петков с лаконичното обяснение, че става дума за проверка за надеждност, продължила дълго. 

Цацаров леко конкретизира - че става дума за старата аферата  "Цумгейт", по която ДАНС вече го е проверявала и обвини премиера и вътрешния министър в продължителен институционален натиск над ръководството на Агенцията.

В неделя в интервю за Би Ти Ви министър-председателят, без да влиза в конкретика за причината бившият главен прокурор да остане без допуск до тайни "Строго секретно",  каза, че  има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата.

И отново изпреварващо, както и с оставката си, Сотир Цацаров сезира институцията, която ръководи почти седем години, с искане да бъдат проверени публично заявените твърдения на Кирил Петков за евентуално негово престъпно поведение. 
Как Сотир Цацаров ще изпълнява задълженията си до посочената от него дата 1 март и докато се проверява законосъобразно ли е отнет допускът му до класифицирана информация, все още не е ясно. Според него, проблем няма, защото още в петък е разпоредил информация с гриф "Строго секретно" да не стига до него, а да бъде подавана към заместника му Антон Славчев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32