Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

Ръст на икономиката от 4,8%, дефицит от 4,1% от БВП и до 7,3 млрд. лв. нов дълг в рамката на Бюджет 2022

| обновено на 21.01.22 в 16:10
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС, архив

Като „бюджет на икономическия растеж“ определи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изготвения проект на финансова рамка. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.Тя ще влезе в сила от 1 април, от когато минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лева. Въпреки недоволството на част от бизнеса, максималният осигурителен праг се увеличава от 3 000 на 3 400 лева.

Какво още предвижда проектобюджета за тази година

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Василев. Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв., той отговори:

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г.:

"Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани", заяви министър Василев.

С Бюджет 2022-ра Асен Василев иска да постави нов подход в бюджетирането:

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздават пари на калпак, не раздава пари в чували,  а инвестира – в проекти, с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата инфраструктура“.

Ето и как звучи този подход чрез част от основните параметри, заложени в проектобюджета за годината:

„В този бюджет на икономическия растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което с 1,2% повече от ръста тази година, заложено е за намаление на безработицата от 5,4% на 5%, и дефицит  без Covid мерките от 2,5%, с Covid мерките – 4,1%.“

Това е дефицитът на касова основа. На начислена основа недостигът в хазната е малко над три процента.

Независимо какво е отношението спрямо брутния вътрешен продукт, в числа това означава дефицит от 5 милиарда и 900 милиона лева.

Тази година се очаква да изтеглим 7 милиарда и 300 милиона лева нов дълг.

С три милиарда лева от него ще погасим стари задължения, а останалите 4 милиарда и 300 милиона лева ще отидат за покриване на дефицита.

Средногодишната инфлация тази година ще бъде 5,6 на сто. В социалната политика от 1 юли по Швейцарското правило ще се увеличат пенсиите с 6,1 на сто.

Минималната работна заплата и обезщетението за майчинство през втората година стават 710 лева.

Обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 15 лева дневно, а максималният осигурителен праг достига до 3 400 лева.

Образованието остава ключов приоритет.

За първи път ще се отделят средства за специална програма, която ще насърчава участието на учениците в спортни състезания. Предвидени са и средства за здравеопазването, а по редица пера – например по договорите за ваксини, са заложени плащания по вече съществуващи договори.

Същото важи и за парите за отбрана, обясни Асен Василев, който припомни, че през лятото предстои актуализация на бюджета:

„Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат остойностени и заложени в този бюджет поради краткото време, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат остойностени и заложени в един размер. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и които са ключови за съответните министерства“.

Разходите, заложени в проектобюджета, са над 63 милиарда и 153 милиона лева, а приходи - над 57 милиарда и 250 милиона лева.

Асен Василев уточни, че през лятото, когато ще има актуализация, няма да се мисли за покачване на дефицита, който на касова основа е 4,1 % от брутния вътрешен продукт. 

Данъчните ставки остават такива, каквито са в момента в общия случай. Както неведнъж е подчертавано, ще отпадне данъка върху лихвите по спестяванията и ще има ограничаване на данък „уикенд“, който няма как да отпадне заради европейски изисквания, уточни още Василев.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще е актуализацията.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветинка Пашкунова и Иван Гешев във ВСС - 8 юни 2023 г.

След 14-часово заседание по искането за отстраняване на Гешев ВСС отложи казуса за 12 юни

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието си, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. Главният прокурор Иван Гешев поиска следващото заседание да се проведе следващият четвъртък, 15 юни, за да има..

публикувано на 08.06.23 в 23:54
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и британският премиер Риши Сунак в Овалния кабинет в Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 8 юни 2023 г.

Байдън и Сунак с "Атлантическа декларация" - търговски пакт за ключови минерали, ВПК и защита на данни

Британските фирми могат да получат достъп до американско "зелено" финансиране за милиарди съгласно нови планове, обявени от Риши Сунак и Джо Байдън. Това стана по време на посещението във Вашингтон на британския премиер. Така наречената "Атлантическа декларация" включва тесен търговски пакт за ключови минерали, необходими за батериите за електрически..

публикувано на 08.06.23 в 23:41
Комисията по туризъм провежда заседание в сградата на Народното събрание, 8 юни 2023 г.

Председателят на БТС: Повече няма да има продажби на обекти

Депутатите от парламентарната комисия по туризъм  поискаха Българския туристически съюз да предостави до средата на юли доклад за обектите на съюза, както и за състоянието на някои пещери. Те изслушаха председателя на организацията Венцислав Венев.  Около 350 са били обектите на БТС в миналото, като в момента те са около 140 - в това число хижи,..

публикувано на 08.06.23 в 23:38
Главният прокурор Иван Гешев .  8 юни 2023 г.

Марчела Панталеева: Гешев рязко промени поведението си след получаването на писмо на летището на 13 май

От 2 до 6 май придружавах главния прокурор на командировка в Турция, а след това в САЩ. Бих могла да кажа, че както аз, така и моите колеги, имаме преки наблюдения не само върху изявите на Гешев, неговата устойчивост или характер или емоционалност, но също така и върху тази на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и на всички други магистрати. В тази връзка..

публикувано на 08.06.23 в 23:01

Как преформатирането на политическата карта ще се отрази на местните избори наесен

Наблюдава се преформатиране на политическата карта на страната, което ще се отрази и на местните избори наесен. Дотогава е трудно да се прогнозира колко дълго ще издържи управлението на ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ. Това са част от тезите, които изразиха политолози и социолози по време на дискусия за политическата криза в страната, организирана от аналитичния клуб..

публикувано на 08.06.23 в 22:48
ВСС - 8 юни 2023 г.

Над 10 часа ВСС обсъжда да бъде ли отстранен Иван Гешев заради израза "политически боклук"

Висшият съдебен съвет изяснява със свидетели какво е било емоционалното състояние на главния прокурор в дните около пресконференцията, по време на която Иван Гешев използва израза "политически боклук", докато говореше за народни избраници. Заради този израз четирима членове на Прокурорската колегия внесоха искане за предсрочно освобождаване на обвинител..

публикувано на 08.06.23 в 21:51
Пленумът на ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор - 8 юни 2023 г. На снимката: Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов: Емоционалното състояние на Гешев на 15 май беше с негативизъм към мен

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9:00 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни..

публикувано на 08.06.23 в 21:22