Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пламен Грозданов: Конфликт САЩ - Русия няма да има, никой не е готов за война

Пламен Грозданов
Снимка: БГНЕС

"Русия знае, че исканията ѝ са неизпълними, но е важното да се преговаря. НАТО и САЩ няма да затворят вратите за нови страни, но всички добре знаят, че Алиансът не е готов да приеме Украйна и Грузия. Има възможност за започване на разговори за ракетите със среден и с малък обсег, за неразпалогане на натовски бази в Украйна, тоест, има шансове за разговори". 

Това каза пред БНР Пламен Грозданов, посланик на България в Русия в периода 2006 - 2012 година. 

Той посочи, че никой не е готов за война

"Нито САЩ иска да воюва с Русия, нито НАТО, нито Русия иска да воюва със САЩ или с НАТО. Ако Русия искаше да вземе част от Украйна, нямаше да действа по този начин. Русия ползва методите на дипломацията - да поиска максималното, за да получи все пак нещо - от гледна точка на сигурността. Конфликт между САЩ и Русия няма да има".  

В предаването "12+3" той очерта началото на конфликта:  

"Генезисът на проблема между Русия и НАТО е след края на Студената война, когато беше изоставена старата система за сигурност, която съществуваше. Новото съотношение на силите преформулира начина, по който се осъществяваше сигурността на Европа - под ръководството на САЩ и НАТО. Русия тогава беше слаба, за да се противопостави на новата ситуация. Но една голяма страна, загубила определена война и поставена в подчинено положение, ще търси в един момент компенсация. Тя направи няколко заявки в това отношение, но тогава се появиха условията за преразглеждане на системата за сигурност. Никой не искаше да чуе руските претенции и Русия смени подхода. И през пролетта на миналата година Русия реши да използва натиск, за да принуди САЩ да седне на масата за преговорите. Преговорите Байдън - Путин в Женева се случиха макар и без съществен резултат. Русия усили натиска с единствена цел - да принуди САЩ за преговори". 

Според Грозданов правителството ни е взело балансирана политика относно проблема. Той не допуска, че при евентуален конфликт ще настъпи проблем с газовите доставки за България. 

Интервюто с Пламен Грозданов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в рамките на геостратегическия контекст на руската инвазия в Украйна. В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от..

публикувано на 19.05.22 в 16:08

"Български пощи" възобновяват приемането и изплащането на вътрешни парични преводи

"Български пощи" съобщиха, че възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи, както на обикновени, така и на експресни. Експресните парични преводи могат да бъдат изплатени във всяка пощенска станция от приложения списък, а обикновените - само в пощенската станция, за която преводът е адресиран. Изплащането на..

публикувано на 19.05.22 в 16:06

ЕК иска от България и други две страни информация за транспониране на европейски правила

Европейската комисия изпрати мотивирани становища до страната ни и още 2 държави членки на ЕС с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС за борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства са транспонирани в националните им законодателства. С европейската директива се криминализира кражбата на идентификационни..

публикувано на 19.05.22 в 15:49
Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов

Мирослав Иванов остава зам.-председател на Народното събрание

Мирослав Иванов от партия "Продължаваме промяната" остава зам.-председател на Народното събрание, реши мнозинството депутати. Предсрочното му освобождаване от поста, за което настояваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", беше отхвърлено със 129 гласа срещу 81 от опозицията. Оставката му беше поискана заради петъчното пленарно заседание,..

публикувано на 19.05.22 в 15:47
Рафаел Глюксман

ЕП поиска трибунал за военните престъпления в Украйна

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява да бъде създаден специален международен трибунал за военните престъпления, извършени в Украйна. Става дума за орган, който да разследва престъпления, за които Международния наказателен съд няма юрисдикция. Той трябва да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от..

публикувано на 19.05.22 в 15:36
Гроздан Караджов

Караджов: Държавата не плаща за "Хемус", но се начислява ДДС

Министърът на регионалнато развитие Гроздан Караджов потвърди, че държавата не плаща на строителите на АМ "Хемус", но им се начислява ДДС. Последното плащане е било реализирано на 20 декември м.г., но без негово знание, по процедури отпреди да стане министър, уточни Караджов: "От тогава насам ние не сме плащали нито стотинка и това е поради факта, че в..

публикувано на 19.05.22 в 15:14

Автобусният билет Рила - Рилски манастир остава 2,50 лева

Автобусният билет Рила - Рилски манастир, 22 километра, остава 2,50 лева и цената не е променяна от месеци, казаха от фирмата превозвач, която обслужва линията. Автобусът се ползва ежедневно от работещите в Рилската обител или от туристи и посетители, които отиват на религиозна служба в манастира. Въпреки драстичното поскъпване цената на горивата заради..

публикувано на 19.05.22 в 14:51