Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Уведомих президента 10 дни преди да подам оставка като председател на КПКОНПИ

Цацаров отговори на въпроси на депутати в ресорната парламентарна комисия

| обновено на 27.01.22 в 19:22
Комисията по превенция и противодействие на корупцията на НС изслушва председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров - 27 януари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров обяви, че 10 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е уведомил за решението си президента Румен Радев, а пет дни по-рано и лидерите на всички парламентарно представени формации, но без тези на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Цацаров коментира мотивите за оставката си по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия и посочи, че я е подал, за да запази достойнството си.

За оставката си Цацаров, който е бивш главен прокурор, каза, че е реакция на обвинения от лидера на „Да, България“ Христо Иванов, както и на негови съпартийци, че КПКОНПИ не работи. Решил да улесни критиците си, като освободи поста и им даде възможност те да покажат как се води ефективна борба с корупцията.

Отрече да си тръгва, защото му е отнет допуск до класифицирана информация и разказа, че след като уведомил лидери на партии (всички парламентарно представени без "Продължаваме промяната" и "Демократична България") , както и президента, няколко дни по-късно при него дошли агенти на ДАНС по процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация.

Разбрал, че става дума за аферата „Цумгейт“ по въпросите, които му били задавани – защото същите му били задавани и няколко месеца по-рано, през август.

Посочи като автор на сигнала за проверката вътрешния министър Бойко Рашков с уговорката, че ако греши, ще му се извини, но ако се потвърди тази информация, ще потърси правата си в съда.

Сотир Цацаров се възмути, че научил от телевизионна изява на премиера Кирил Петков какво се случва с допуска му до класифицирана информация:

"Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и аз съм подал оставка е точно такъв евтин политически пиар, какъвто е евтин политически пиар и отнемането на този допуск, но оттук нататък аз нямам друг избор, освен, разбира се, и това е законният път, да обжалвам отнемането на този ми допуск".
Днешното изслушване е първата публична поява на подалия оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров - той отговори пред депутатите в ресорната парламентарна комисия на предварително зададени въпроси.

Те бяха формулирани преди да стане ясно, че Цацаров иска да се оттегли предсрочно. Преимуществено те бяха свързани с гражданската конфискация – колко искове за запори има, колко са уважени от съда, колко е отнетото имущество, както и колко дела се водят срещу Антикорупционната комисия, също за статистиката по делата, свързани с конфликт на интереси.

Още в началото на изслушването Цацаров репликира един от депутатите от "Продължаваме промяната“, който изрази разочарование от работата на Антикорупционната комисия. В отговор бившият главен прокурор каза: "Не сме се събрали тук, за да си обясняваме кой от кого е разочарован“.

Близо 3 часа бившият главен прокурор и председател на Антикорупционната комисия в оставка говори пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов беше единственият поименно споменат като критик на работата на Антикорупционната комисия и причина за оставката на Сотир Цацаров.

"Ако аз съм пречка корупцията да цъфти, ок, подавам си оставката. Това за мен е въпрос на достойнство", каза Сотир Цацаров:

"И, ако някой си мисли, че аз съм се вкопчил в стола на председател на КПКОНПИ се е излъгал. Професия председател на КПКОНПИ не съществува.

Аз съм работил 20 години като съдия, 7 години като главен прокурор и мисля, че няма нищо по-естествено от това да се върна там, откъдето съм тръгнал, а именно - в съдебната власт. Да му мислят тия, които макар и да имат диплома за юристи, не могат да работят нищо друго, освен политици".

Сотир Цацаров се обърна към представителите на мнозинството с думите: "Да видим какво ще направите вие с борбата с корупцията след 1 март" - срокът, който той постави като срок в молбата си да бъде освободен предсрочно.

Бившият главен прокурор категорично отрече да е подал оставката си изпреварващо, защото е знаел, че ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация.

Той обясни и начина, по който е протекъл периода преди да обяви, че подава оставка. 15 дни преди това той е разговарял с лидерите на политическите партии, а пет дни по-късно и с държавния глава, и още:

"Може би 10 дни преди да подам оставка аз уведомих за това президента на Републиката. И след като беше ясно, че аз ще подам оставка, при мен дойдоха двама агенти на ДАНС, които проведоха т.нар. беседа с мен. Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска, а от въпросите, които ми зададоха ми стана напълно ясно, че всички факти, които касаят отнемането на допуска са свързани с т.нар. случай "Цумгейт". Така отговарям съвсем ясно на въпроса откъде знам, че такава процедура има. Знам я, защото е в рамките на закона. Не е изтекла никаква информация, никой не е дошъл да ми каже на ухо - внимавай, подай оставка, защото ще ти отнемат допуска за класифицирана информация или нещо такова".

Като подател на сигнала Сотир Цацаров посочи вътрешния министър Бойко Рашков и обяви, че ако допускът му бъде върнат и се потвърди, че Рашков е автор на сигнала ще заведе дело срещу него, ако не - ще му се извини.

За Рашков и за премиера Кирил Петков Сотир Цацаров каза, че са натискали шефа на ДАНС , за да му отнеме допуска.

Предстои и друго изслушване на Сотир Цацаров на по-късен етап от парламентарната комисия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49