Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин в санкционен списък на ЕС

| обновено на 24.02.22 в 11:35
Снимка: архив

Президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в новия пакет от санкции срещу Русия, съобщи за "Хоризонт" дипломатически източник. Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел подчерта, че той ще е насочен към стратегически сектори на руската икономика, така че да се попречи на Кремъл да финансира войната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредно заседание на Северноатлантическия съвет. Столтенберг ще се срещне следобед и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като двамата ще направят съвместно изявление. По-рано той написа в "Туитър": 

"Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко възможно, за да защити съюзниците си" и категорично осъди  "безразсъдната и непредизвикана атака на Украйна, която поставя на риск живота на много цивилни хора". 

Същото направиха по-късно Фон дер Лайен и Борел. Председателката на Комисията каза, че Путин връща войната в Европа:

"Призовавам Русия незабавно да прекрати насилието и да оттегли войските си от украинската територия. Няма да позволим на президента Путин да срине установената система за сигурност, която осигури мир и стабилност десетилетия наред. Няма да позволим на президента Путин да замени върховенството на закона с върховенството на силата и безпощадността. Нека той не подценява решимостта и силата на нашите демокрации. Историята е доказала, че обществата и съюзите, изградени на основата на доверие и свобода, са трайни и успешни. Европейският съюз застава зад Украйна и украинския народ и ние ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще победи!".

"Невинни мъже, жени и деца умират или се боят за живота си.  Ние осъждаме тази варварска атака и циничните аргументи, с които се оправдава. Президентът Путин връща обратно войната в Европа.  В тези мрачни часове, ЕС и неговите хора стоят зад Украйна и нейния народ. Изправени сме пред безпрецедентен акт на агресия от ръководството на Русия срещу суверенна и независима страна".

"Както и при изготвянето първия пакет от санкциите, и сега сме, в тясно сътрудничество със съюзниците си САЩ, Обединеното кралство, Канада, но също така Япония и Австралия", подчерта тя, а конкретно по самите тях заяви:

"Мишената на Русия не е само Донбас, нито само Украйна, а стабилността в Европа, както и на целия световен ред на мира. Ние ще държим президента Путин отговорен за това. По-късно днес ще представим пакет от масивни и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Той е насочен към стратегически сектори на руската икономика, като блокира достъпа до ключови за Русия технологии и пазари. Ние ще отслабим базата на руската икономика и възможностите й за модернизиране. Още нещо - ние ще замразим руските авоари в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари".

"Не всички руснаци искат война", каза още Фон дер Лайен и направи обръщение към руснаците   

"Ние знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника назад към времената на Руската империя. Като прави това обаче, той поставя на риск бъдещето на руския народ. Призовавам Русия незабавно да спре насилието и да оттегли силите си от територията на Украйна. Няма да позволим на президента Путин да унищожи архитектурата на сигурността, която даде на Европа мир и стабилност за много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени върховенството на закона от върховенството на силата и безскрупулността. Той не трябва да подценява решимостта и силата на нашите демокрации. Историята е доказала, че обществата и съюзите, изградени върху доверието и свободата, са устойчиви и успешни и точно от това се боят автократите".

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви:

"Това са най-мрачните времена за Европа от края на Втората световна война - една от най-големите ядрени сили нападна съседна страна и заплашва с отмъщение всеки, който поиска да я спаси. Това е не само най-голямото нарушение на международното право, а на основни принципи на човешкото съвместно съществуване. Това коства много човешки животи с неизвестни последствия пред нас.  ЕС ще отговори по възможно най-категоричен начин".

Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел, 24 февруари 2022 г./ЕПА/БГНЕС

Борел също отправи призив към Русия да спре агресията си и предупреди:

"Като върховен представител за външната политика и сигурността на ЕС, ще бъда в контакт с партньорите ни по цял свят, за да гарантирам, че международната общност ще улови изцяло тежестта на ситуацията в момента и за да призовем силно и обединено Русия незабавно да спре с това непоносимо поведение. В противен случай руската върхушка ще срещне безпрецедентна изолация. Това не е въпрос на блокове, нито на дипломатически игри на големите, а на живот и смърт. Става дума за бъдещето на нашата глобална общност и ние ще останем единни с нашите трансатлантически партньори и всички европейски нации, които защитават тази позиция". 

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Бурич също осъди военната интервенция. Тя определи момента като "мрачен час за Европа и всичко, за което тя се бори". Бурич съобщи, че Комитетът на министрите и Парламентарната асамблея ще предприемат бързо необходимите мерки за отговор. 

По-рано председателите на Еврокомисията, Европейския съвет, Европейския парламент Роберта Мецола и върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел излязоха с общ туит, в който категорично осъдиха неоправданата атака на Русия.

„В тези тъмни часове, мислите ни са с невинните жени, мъже и деца на Украйна, докато те са изправени пред това непредизвикано нападение и страх за живота си. Ще държим Кремъл отговорен“, заявяват те.

Тази вечер европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел, на което ще обсъдят всякаква възможна помощ за Украйна - от разузнавателна до финансова и материална. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55