Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Джо Байдън: САЩ налагат забрана на вноса на руски петрол, газ и други енергийни източници

| обновено на 08.03.22 в 19:19
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че САЩ налага забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници, засилвайки по този начин санкционната кампания срещу Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Забраняваме всякакъв внос на руски петрол и газ“, каза Байдън пред репортери в Белия дом. "Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин".

Съединените щати внасяха средномесечно повече от 20,4 милиона барела суров и рафинирани продукти от Русия през 2021 г., което около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA), като се очаква забраната да доведе до повишение на вече високите цени на бензина и нарастваща инфлация. Съединените щати също така внасят незначително количество въглища от Русия.

Той отбеляза, че решението е взето след консултации със съюзниците.

В обръщението към Байдън каза, че разбира, че съюзниците на Вашингтон могат и да не последват стъпките на САЩ, тъй като тяхната ситуация по отношение на енергийната стабилност се различава в значителна степен.

Американският президент отбеляза, че "днешното решение ще има цена за нас в САЩ", тъй като цените на горивата ще се повишат още повече. "Войната на руския президент Путин вече вреди на американските семейства по отношение на бензина".

Решението за забрана на вноса на руски петрол беше взето със съгласие както на Демократическата, така и на Републиканската партия, посочи той.

Байдън призова петролните компании да не предприемат прекомерно повишаване на цените.

Ръководството на Съединените щати ще предприеме стъпки за смекчаване на негативното въздействие на забраната за внос на руски петрол, каза Джо Байдън.

"Ние ще спазим ангажимента си към НАТО" и ще направим всичко възможно, за да спрем "военната машина на руския президент Владимир Путин", каза още Байдън.

Американският президент също така посочи, че САЩ ще споделят отговорността за грижата на бежанците от Украйна.