Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя безусловно започването на преговори с Албания за членство в ЕС

Президентът Румен Радев призова за международно разследване за зверствата в Буча

| обновено на 05.04.22 в 18:33
Президентите Румен Радев и Илир Мета
Снимка: БГНЕС

България подкрепя без условия започването на преговори с Албания за членство с Европейския съюз, заяви президентът Румен Радев след среща с албанския си колега Илир Мета, който е на посещение у нас.

След разговорите стана ясно, че Албания ще участва с едни взвод в многонационалната бойна група на НАТО в България. 

София и Тирана имат обща визия за бъдещето на региона, посочи след срещата с Мета Радев:

„Важна част от нашия диалог днес беше укрепването на сигурността в региона и аз приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България“.

Основна тема в разговорите е било разширяването на ЕС.

„България подкрепя започването на преговори с Република Албания без условия и затова ние имаме основания. Това са дълбоките реформи, които предприе албанската страна“, посочи Радев.

Двамата президенти осъдиха агресията и войната на Русия в Украйна.

„Призовавам за нейното незабавно прекратяване, за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и най-строгото наказание“, каза българският президент.

Впоследствие албанският президент се срещна и с премиера Кирил Петков, който също изрази подкрепа за започването на преговори за членство на Албания в Европейския съюз и в тази връзка изтъкна увеличените усилия на правителството в диалога със Северна Македония.
Снимка: Правителствена пресслужба

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18
Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти,..

публикувано на 18.04.24 в 10:00