Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Русия завземе още от Черно море, то ще стане едно от най-опасните места в Европа"

Раса Юкниявичиене: Сигурността в Литва и в региона сега е много по-висока

"Никога не сме имали пропутински или проруски партии в парламента"

Литовската евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене
Снимка: Ангелина Пискова, БНР

Според литовската евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене, в момента сигурността в страната ѝ и в региона е много по-висока, отколкото преди войната в Украйна. 

В интервю пред БНР тя казва, че ако Русия завземе още части от Черно море, то ще се превърне в едно от най-опасните места в Европа. 

Виждате ли разлика в руската пропаганда в Литва и в България и ако да, в какво се изразява тя?

Русия проучва много внимателно обществата, като взема определени сегменти, към които иска да подходи. Не знам за България, но в Литва се насочват към по-ниско образованите или такива, които не са постигнали особени успехи в живота. Никога обаче не се тръгва открито с послания срещу НАТО и ЕС, защото оттам са наясно, че по-голямата част от обществото подкрепя членството в тях. Нито срещу Съединените щати, тъй като до голяма степен сме проамериканска нация. Правят това обаче някак индиректно. Последният пример беше за т.нар. "семейни ценности" и по-точно ЛГБТ общностите, тъй като нашият парламент започна дебати по проектозакона за партньорството. Тъй като може би много хора са против това и имат друго мнение, руските групи бяха много активни в опитите си да раздухат този въпрос. Ситуацията след 24-ти февруари е коренно различна. Сега те са по-мълчаливи и дори руските медии не говорят открито, тъй като в момента Путин е много непопулярен, а подкрепата за Украйна - твърде висока.  Преди това обаче като че ли имаше сходство в темите във всички страни. Например, енергетиката - чрез енергийните компании и т.нар. енергийни инвестиции. В това се изливаха много пари. 

Има ли в Литва проруска партия, която се опитва да обърква хората?

Не. Никога не сме имали пропутински или проруски партии в парламента. Отделни политици изразяваха открито проруска ориентация, но не и цяла политическа партия. След обявяването на независимостта, моята партия се очерта като прозападна и беше силно атакувана от Кремъл с лъжи, фалшиви наративи, лични атаки срещу политиците, например Лансбергис. Други са изразявали различен подход към т. нар. "приятелство" с Русия.   Те твърдят, че трябва да сме в добри отношения, защото сме съседи и подкрепят общи енергийни проекти. Никой обаче не е застанал открито на проруски позиции по простата причина, че няма да влезе в парламента с тях.

Същевременно е известно, че в Литва няма същите проблеми с руското малцинство като в Латвия и Естония. Защо?

Защото в Литва няма голяма миграция от останалата част на СССР. Някои историци и експерти твърдят, че литовската съпротива срещу съветската окупация е продължила повече от 10 години след Втората световна война.  Освен това, индустриализацията не беше толкова голяма като в Латвия и Естония. Ние бяхме основно селскостопанска страна. Тоест, тук не идваха руски специалисти, за да работят.

Руското малцинство влияе ли се от пропагандата на Путин в момента?

Да, но те нямат влияние в политиката, защото са едва 5% от населението, а и са разделени помежду си. Много от тях просто правят бизнес и не се интересуват от политика. Извън тези хора има и такива, които са за Путин и ги виждаме на 9-и май. Те дойдоха като окупатори навремето, така че децата, внуците им и роднините им са граждани на Литва. 

Опитват ли се да сеят раздори след началото на войната?

Не, руското малцинство изобщо не е проблем - нито преди, нито след войната.  По-скоро полското малцинство у нас е повече съветизирано. Звучи интересно, но е факт. Те живеят около Вилнюс и са по-малко свързани с полската гледна точка, отколкото със съветската или руската. Партньорите ни от Полша се опитват да направят повече, за да променят мнението им.

Разбираме, че подготвяте резолюция за депортираните от различни националности в Русия по времето на Сталин, в т.ч. и българи. Докъде стигна работата по нея?

За съжаление тя не беше приета от конференцията на председателите на политическите групи. Миналата година в много пространна резолюция ние почетохме 80-годишнината от депортациите, които в Литва започнаха през 1941-ва година. Майка ми, която тогава е била на 9 години, е сред депортираните, както и семейството й. Но и не само то, има и много други.  Сега отново ще направим възпоменание, както на 14-ти юни миналата година. Тогава тук, пред Европейския парламент, прочетохме имената на всички депортирани. 

Кой точно отхвърли резолюцията?

Мисля, социалистите, левите, зелените, също и либералите. При либералите я отхвърли ръководството. Говорихме с колегите от Румъния и други страни, те се обявиха в подкрепа на документа, но не и тяхното ръководство.  Така той изобщо не беше включен в дневния ред. Може би сега ще изготвим нова резолюция, защото искаме в изчитането на имената през юни да включим и украинци, сред които има депортирани и сега. Миналата година не очаквахме, че депортациите ще бъдат възобновени. Може би над половин милиона украинци вече са депортирани в Руската федерация.  Иначе, изпратихме покана до всички посолства, така че ако от българското ни изпратят имена, ще прочетем и тях.

Пред какви нови заплахи очаквате да бъде изправена страната Ви?

Разбира се, ние сме във война и всички последици от нея са заплаха за страните ни. Но трябва да кажа, че днес се чувствам далеч по-сигурна в страната си, отколкото преди 2014 година. Тогава ситуацията беше много лоша, особено у нас, защото Русия започна да струпва военно оборудване до границата ни през 2009 година и имаше огромно количество военни сили, а НАТО я нямаше никаква.  Нашето членство в организацията беше просто на хартия - никакви подкрепления, никакви учения. И ако през 2014 година не беше се случил Майданът, сигурно Русия щеше да удари по-малките натовски страни, за да го тества чрез тях. А НАТО не беше готова изобщо да даде отговор. Сега е и при вас и в Румъния - с много повече подкрепления и самолети. НАТО ще се разшири във Финландия и Швеция, а в нашия регион сигурността тотално ще се промени. Балтийско море ще бъде обградено изцяло, без анклава Калининград. Сега е важно Черно море. Ако Русия завземе още части от него, то ще се превърне в едно от най-опасните места в Европа. Затова трябва да победим Путин. И трябва да помогнем на Украйна не само да спечели войната и да защити територията си, а и за да разгроми тази агресивна Русия. Затова в документ на Европейската народна партия за настоящата политическа ситуация се казва, че санкциите няма да се премахнат, докато и последният окупатор не напусне територията на Украйна.       

Интервюто на Ангелина Пискова с Раса Юкниявичиене в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05