Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-15 май 2022

Росен Аначков по Dreamix 8a
Снимка: Александър Вълчев

Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да изкачи Еверест. Тя е в състава на комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. Аздреева е от Петрич и до момента е известно, че е била само на един от високите върхове - шестхилядникът Ама Даблам (6812 м) в Хималаите. Очакваше се финалната атака на Еверест да бъде в първите часове на 15 май, но предвид очакваните силни ветрове в района, има вероятност от забавяне.
 
ОБНОВЯВА СЕ

Силвия Аздреева
Междувременно, Нирмал Пурджа, в чиято елитната експедиция е и катарската принцеса, обвини испанска журналистка в расизъм. Обвинението дойде, след като Анхела Бенавидес постави под въпрос твърденията на непалеца, че е изкачил Канчендзьонга този сезон без допълнителен кислород и че клиентите са се качили на собствен ход до върха, предвид появила се информация, че са били качени с хеликоптер до Лагер 2. 


Десетки души вече изкачиха този сезон Еверест. Сред тях е 18-годишна американка. На върха стъпиха и шестима чернокожи като част от 9-членна американско-кенийска група, която си беше поставила за цел да остане в историята като първия екип изцяло от чернокожи, успели да изкачат най-високия връх. Осъществени бяха изкачвания, също така, на Макалу, Лхотце и Канчендзьонга. Руснак почина в Лагер 2 на Еверест в края на своята аклиматизация. Шерп беше пометен от лавина на Южната стена на Лхотце на около 6000 м височина.

Българката Михаела Енгларо завоюва четвърто място при жените в свърхтежкото състезание Транс Испания - 18 етапа за 18 дни, с обща дължина 1078 км! Михаела ги измина за 169:39:45 часа. Състезанието започна на 25 април в Урдос, Франция и завърши на 11 май в Малага, Испания.

Димитър Стефанов победи в ултрамаратона "Каньон крийк", който се проведе в края на миналата седмица край Русе. Стефанов измина 60-километровото трасе с над 1000 метра денивелация за 5 часа и 35 минути. Най-бърза при жените беше Валентина Тодорова, която финишира с време 7 часа и 30 минути.

Станислав Атанасов - Мечката
На скалите край Враца на 7 и 8 май се проведе традиционната Ботева алпиниада. На първо място се класира свръзката Станислав Атанасов и Росен Аначков, които пък преди дни изкатериха най-трудния маршрут от няколко въжета в България - "Dreamix" 8a. Втори на алпиниадата станаха Деян Милчев и Вихра Иванова, а на трето място се класираха Ивайло Анастасов и Иван Марковски. Публиката видя презентация на един от най-известните български катерачи и бейсджъмпери в света Иво Нинов, а Александър Бонов екипира хайлайн на Вратцата и със своя екип представиха изпълнения върху въжето, опънато на голяма височина.

Ботева алпиниада
Слав Киров зае 18 място във втория кръг от Европейската купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината "боулдър" за мъже и жени, която се проведе в края на миналата седмица в Бриксен, Италия. Другият ни катерач, който участва в състезанието - Николай Русев, зае 23 място. Последният кръг в дисциплината "боулдър" ще се проведе в Клагенфурт, Австрия на 20 и 21 май. В отборната ранглиста в момента България заема 14 място при мъжете и 21-о при жените. 

Слав Киров
Стотици хора се включиха в атракциите, организирани с участието на ПСС-Лакатник, по повод празниците на селото, над което се извисяват скалите с едни от най-посещаваните катерачни обекти в страната. Десетки гости се спуснаха на 14 май по 100-метровия алпийски тролей. След това беше направен водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти, а привечер се проведе традиционното факелно шествие по скалните пътеки в района.

Алпийски тролей
Край Сливен по Гергьовден се проведоха традиционните „Юнашки игри“ - атракция със състезателен характер. Участниците трябваше да изкачат т.нар. „Хайдушка пътека" с 43-литров кожен мях с вино на гръб. Според организаторите на надпреварата идеята е тръгнала от разказ на войводата Панайот Хитов, който описва как Хаджи Димитър е качил в планината мях, пълен с вино. Тази година имаше и предизвикателство за жените - те носеха чувал с 25 килограма брашно.

При мъжете победи Милен Шидеров, който изкачи пътеката за 1:02:43, а при жените - Тони Ганчева, с време 1:06:15. Надперварата включваше и дисциплини като "хвърляне на грамаден камък" и "хвърляне на нож".

Юнашки игри
Екипът на Банско филм фест организира благотворителна вечер за Украйна, по време на която ще бъдат прожектирани украински планинарски филми. През годините екипът на международния фестивал е организирал различни благотворителни инициативи за пострадали при инциденти в планината, а след земетресението в Непал през 2015 г. бяха построени 2 къщи с пари, събрани от инициативите им.
Вечерта, посветена на Украйна, е в сряда, 18 май, от 18:30 в Дома на киното в София. В програмата са включени - лекция на пътешественика и лекар на десетки експедиции в Хималаите, д-р Славян Стоилов, изпълнения на музканта и художник Николай Иванов - Ом и прожекции на украински планинарски филми, които са били показвани в рамките на Банско филм фест през годините. Подробности - в сайта на фестивала.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56