Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български победи на Световна купа по конен спорт

Български победи на Световна купа по конен спорт
Снимка: БФ конен спорт

На конна база "Фригопан", село Царацово край Пловдив стартира Световната купа по конен спорт-прескачане на препятствия -2 звезди. Българските ездачи имаха успешен първи ден в първите седем изпитания. Началото беше дадено от Калин Неделчев с Коколина, който завърши като победител при младите коне до 5 годишна възраст и височина на препятствията 110 см. Две втори места с равно време и без наказателни точки за Ая Митева с Капитолия и Денислав Александров с Диамант. Калин Неделчев излезе на паркура за втори път, но с Дотоска Зет и записа освен първо и четвърто място от изпитанието.

В следващото изпитание №2 от днешния четвъртък - 6/7 годишни коне, височина на препятствията 120/ 125 см, триумфира Павлин Ангелов с Фалко Делорме. След него в класирането на втора и трета позиция се наредиха Милко Кочев с Дунав и румънката Джоана Кларк със Сър Робин. 

Успоредно със Световната купа в Царацово се провежда и National Cup 2022 за деца и юноши. 

До 14 годишна възраст и височина на препятствията от 110 см. победата спечели Бриана Елена Васил от Румъния с Диам Де Мазур. Мартина Гайдарова с Бикер К от родните таланти остана втора, Дария Пиеку (Румъния) с Олимпия завърши на третото място, четвърти и пети отново са български ездачи. Екатерина Гайдарова с Арецо и Стефан Ботев с Апокалиптика. 

При юношите до 18 годишна възраст и височина на препятствията от 125 сантиметра , първото място беше за Селин Тежгелди (Турция) с Корнет Блу. Второ място извоюва Стефания Шуман от Румъния с Кросфайър, а Милко Кочев с Карино стана трети. Четвърто и пето място съответно за Елиза Чолакова с Ениминит и Алин Язици (Тур) с Джоост Агейн.

Изпитание №5  " Силвър Тур" беше с височина на препятствията от 115 сантиметра и победа за българския представител Любомир Янков с Хектор, след него се класираха Елиза Чолакова с Елда Балу, Петко Младенов с Джорджо, Клаудиу Флорестиану (Рум) с Коме Бел Зет и неговата сънародничка Бланка Симон с Картел.

Много успешно завърши за българските ездачи квалификацията за Световната купа в изпитание " Диамантен Тур" с височина на препяствията от 140 см. Сред първите петима са български състезатели, като първото място спечели Ангел Няголов с Чакбол. Втори в класирането с Бамби завърши Антон Дацински, който спечели още една позиция в Топ 5, но с другия си кон Карас, стана четвърти. Трети е Руслан Петков с Чаколино, а пети Ивайло Бонев с Каунт Ебони.

В последното изпитание за днес с височина на препятствията от 130 см " Златен Тур" безапелационна победа за Ружа Кониечна (Полша) с Даридо. Втори и трети завършиха Озгур Озкан (Турция) с Цезар и българката Кристияна Атанасова. Четвърто и пето място за Стефания Шуман (Румъния) с Куарисма и Руслан Петков с Ханес ВС

Утре (петък) състезанията от втория ден на Световната купа на база "Фригопан" продължават от 09:00 часа и ще завършат в късния следобяд. Както е известно, до неделя, включително ще се проведе турнира по прескачане на препятствия в с.Царацово. Входът за публика до края на надпреварите е свободен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ФК Крумовград

Крумовград победи Славия, влезе в първата шестица

Отборът на Крумовград победи Славия с 2:0 в среща от последния 30-ти кръг от редовния седон в Първа футболна лига. Головете за домакините на стадион "Никола Щерев - Старика" паднаха през първата част.  Серкан Юсеин откри резултата в 36-та минута, а в 42-та Патрик Луан увеличи на 2:0. Успехът изпрати Крумовград сред най-добрите шест в елитната ни..

публикувано на 19.04.24 в 21:57

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

България с пълни отбори на ЕП по спортна гимнастика в Римини

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. "Подготовката си минава добре, работих по нови неща, тренирах много. Световната купа беше..

публикувано на 19.04.24 в 12:20
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38