Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар, тази година делът ще се свие още

Димитър Михайлов: Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство

Ако няма финансова помощ за сектора, изцяло ще зависим от вноса, прогнозира председателят на Асоциацията на свиневъдите

Снимка: Радио Шумен

Животновъдството в България си отива с рекордно бързи темпове, твърди председателят на браншовата Асоциация на свиневъдите Димитър Михайлов. По данни на асоциацията в момента у нас се произвежда под една трета от свинското месо, необходимо за българския пазар.

Съотношението е около 30 на сто българска продукция и около 70% внос, като според ЕК тази година делът на родното производство на свинско ще се свие с още 8-10%, казва Михайлов в интервю за БНР.

Остро недофинансиране на сектора, срив на пазарите заради африканската чума по свинете, Covid кризата, а сега и войната в Украйна – така Димитър Михайлов откроява натрупалите се неблагоприятни за свиневъдството у нас фактори. Той акцентира върху рекордно повишените цени на суровините.

"Цената на фуражите се е увеличила със 70%."

И допълва, че няма един допълнителен лев помощ за сектора в последните две години.

"Политиката на държавата явно е да приключи със сектор свиневъдство. През последните 2 години всички големи европейски производители са подпомогнали свиневъдството си с национални доплащания, с Covid мерки, De minimis и какви ли не други програми. В България – абсолютно никаква подкрепа за сектора", коментира Михайлов в предаването "Преди всички".

Снимка: БГНЕС

Няма точна статистика колко точно са прасетата у нас, но по думите на Михайлов те са не повече от половин милион. За сравнение, в началото на 90-те години са били 4 милиона.

"Така че е очевидно какво се случва с производството през годините."

Част от производителите спират да работят, други свиват дейността си и производството върви в спирала надолу, описва ситуацията в сектора председателят на браншовата асоциация.

"От която, ако не се получи съществена финансова помощ – като компенсация за електричество, за изхранване на животните, за инфлация, не ни вещае нищо друго, освен приключване на производството и изцяло зависимост от вноса. В същото време правителството говори за продоволствена сигурност – тя няма как да бъде осигурена по този начин, с такъв тип политика." 

Нещата с изкупните цени на месото стоят трагично, допълва Димитър Михайлов.

"Производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена. Към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на цената на краставиците и доматите. Килограм живо тегло – 2,60, а разходите са на стойност 3,50."

Михайлов изразява опасения, че "държавата, Министерство на земеделието много подценяват този проблем" и прогнозира, че той "съвсем скоро ще се изсипе с пълна сила на главите им".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46