Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков убеждавал депутати от ИТН да подкрепят правителството

| обновено на 10.06.22 в 13:00
Снимка: Мария Филева

Премиерът Кирил Петков се е срещал с депутати от "Има такъв народ" (ИТН), за да ги убеди да подкрепят правителството въпреки решението на партията на Слави Трифонов да напусне властта. Разкритията бяха направени днес в парламента.

От ИТН отправиха остри критики и към проектозакона за антикорупционната комисия.

Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, обясни той.

"Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н", каза Симеонов.

Кирил Симеонов Снимка: БГНЕС, архив

"Цялостно ми каза, че нещата не може да продължават така. Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова.

Нищо не му отговорих. Аз му казах, че му благодаря за разговора и си заминах. Това е", заяви още Кирил Симеонов пред журналисти.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че това не е единственият опит на Кирил Петков да цепи единството на "Има такъв народ".

"Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя предлагаше 500 ка, той предлага светло бъдеще. И в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един, аз знам за трима със сигурност. Мисля, че ще говори и с четвърти, но след това, което говорим в момента може би ще му мине мерака да им се обажда."

Попитан дали е сигурен в лоялността на депутатите, Йорданов коментира:

"Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как да постъпи в стресова ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група. Сега, теоретично е възможно някой, как да кажа – да постъпи глупаво и да си купи фабрика на 9 септември."

От ИТН остро разкритикуваха и внесения проект за промени в закона за КПКОНПИ и се усъмниха, че целта е създаване на собствена, втора прокуратура.

Тошко Йорданов:

"Истината е, че ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев, за да го използват за каквото се сетят, което е също толкова неморално, което направиха ГЕРБ и ДПС, поне за нас. И двете неща са отвратителни. Малки фюрерчета, айде няма нужда. Дали ще са от Банкя или от Канада, те са си фюрерчета".

Йорданов разказа как е преминало обсъждането на коалиционния съвет и цитира думи на Кирил Петков.

"Каза… не вярвам на ДАНС, не вярвам на службите, шефовете на ДАНС и на службите не са мои, а са на президента, и на мен ми трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава аз му казах, че е това е много кофти, защото разликата между нас и ГЕРБ ще е никаква."

Засега от ИТН не възнамеряват да напускат председателските места в комисиите. Решението било на парламента.

Информацията за разговора на премиера Петков с депутата Симеонов в търсене на подкрепа за актуализацията на бюджета и законодателните предложения на "Продължаваме промяната" предизвика остри реакции в Народното събрание.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева посочи:

"Снощи късно му се е обаждал премиерът, за да го убеждава в посока да поддържа правителството и кабинета и да гласува за бюджета. Чухме премиера още онзи ден да говори за 12 депутати, явно той в момента ги търси. Ако това е моралът, за който той говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го. Това, което виждам като закон, внесен вчера – показно как закони не се пишат."

А депутатът от ГЕРБ Деница Сачева направи коментар:

"Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, а се оказа, че всъщност те се мразят помежду си и то изключително много, така че за нас остава учудването за това как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпадна с взаимни обвинения в корупция".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

200 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35