Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството падна. Вотът на недоверие беше подкрепен от 123 депутати (видео)

| обновено на 22.06.22 в 19:43
Снимка: Ани Петрова, БНР

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера Кирил Петков, успя.

Така кабинетът на доскорошната четворна коалиция, от която наскоро се отцепи ИТН, не събра нужните 121 гласа в пленарната зала, за да се задържи на власт.

За вота гласуваха 123 народни представители, против 116, въздържалите се нямаше.


Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова, заяви Кирил Петков след гласуването. Ще продължим и един ден ще имаме България без мафия, без задкулисие - една успешна, европейска държава. Благодаря ви, каза още той.

Първи залата напуснаха депутатите от ДПС, а малко след това излезе и вече сваленото правителство.

Припомняме ви, че вотът на недоверие беше внесен на 15 юни с подписите на всички депутати от най-голямата опозиционна група - ГЕРБ. Те атакуваха коалиционния кабинет за финансово-икономическата му политика с аргумента, че тя представлява риск за държавата и благосъстоянието на гражданите и бизнеса.

В мотивите си бившите управляващите обвиниха изпълнителната власт в потъпкване на основни принципи и правила, неспазване на законите, защита на лични и корпорационни интереси. Те определиха като силно проинфлационни заложените в актуализацията на бюджета мерки за облекчаване на удара от поскъпналите горива и скока на цените, тъй като не са насочени към най-пострадалите групи, а към всички. Според ГЕРБ цялостната политика на кабинета поставя под въпрос възможността България да изпълни заявената цел за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Така, малко повече от 6 месеца след като стъпи в длъжност, кабинетът, който се закле на 13 декември 2021 г., ще трябва да преглътне неуспеха си и да продължи да управлява до избирането на ново 30-то българско правителство.

Какво следва?

Следва "въpтeлeжĸaтa" пo чл. 99 oт Koнcтитyциятa, в ĸoятo държавният глaвa имa тpи oпитa зa излъчвaнe нa peдoвнo пpaвитeлcтвo в paмĸитe нa дeйcтвaщия пapлaмeнт. Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Πpoцeдypaтa иначе започва с вpъчвaнeто нa мaндaт на най-голямата парламентарна група – "Πpoдължaвaмe пpoмянaтa", която, ако в 7-дневен срок не успее да сформира кабинет, рулетката се завърта пак и мандатът oтивa в следващата по големина партия в парламента – в случая това е ГEPБ. Тогава започва да тече нов 7-дневен срок за съставяне на правителство. Ако и вторият опит не успее, пpeзидeнтът пo cвoй избop възлaгa мандат на друга избрана от него парламентарна група.

Едва след трети неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка  Димитър Радев, че институцията  трябва да е..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи..

публикувано на 29.03.24 в 12:58