Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК

| обновено на 28.06.22 в 18:10
На извънредно заседание НС разгледа на второ гласуване актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК. На снимката: Георги Гьоков (вляво) и Георги Ганев.
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса (НЗОК). С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците.

По-рано бе одобрено увеличението на пенсиите от 1 юли с 10 % плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната - 2000 лева. От 1 октомври тя ще бъде увеличена още веднъж до 3 400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Все още обаче не е ясно дали повишението ще се усети веднага с юлските пенсии или след това ще бъде изплатено на пенсионерите.

Остри критики към модела на формиране на увеличението на пенсиите отправиха от ГЕРБ-СДС. Деница Сачева, която е бивш социален министър, заяви:

"Предложеният вариант на бюджет прави добавката от 60 лв. вечна, защото в неговите текстове пише, че съответно тези 60 лв. трябва да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след първи юли 2022 година".

И от ГЕРБ-СДС, и от ДПС имаха свои предложения за новата формула, като и в двата варианта добавките оставаха такива, а не се включваха в основната пенсия.

След като залата отхвърли и искането за по-висок ръст на минималната пенсия от ДПС, д-р Хасан Адемов реагира остро:

"Нашето предложение е като реакция на култовата реплика на вашия вицепремиер, който каза нещо по отношение на бедните в България".

Ще получат ли пенсионерите още през юли новите си по-високи пенсии:

"И ако това не може да се случи - да ги вземат в увеличен размер между 7 и 20, ще се случи малко по-късно…Дали през август, дали с допълнително плащане още през юли към пенсиите, ще си ги получат пенсиите", отговори социалният министър Георги Гьоков.

От първи октомври ще има индексация, която ще осигури по-високи пенсии за около 700 хиляди пенсионери. Отделно от това максималната пенсия ще се покачи още веднъж:

"И искам да кажа защо определихме 3 400 – това е на 100 процента от максималния осигурителен доход и за в бъдеще планираме както максималният осигурителен доход да нараства спрямо средната заплата в страната, така и таванът на пенсията да върви с този ръст на максималния осигурителен доход", обясни Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Почти без дебати депутатите одобриха и финансовата рамка за Здравната каса, където приходната и разходната част се увеличават с над 65 милиона лева от първи юли.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира въпроса с гласуваните повече разходи в актуализацията на бюджета, приети от опозиционните партии:

"Според депутатите, които гласуваха допълнителните разходите, те смятат, че има и допълнителни приходи, които биха се появили. Министерството на финансите не споделя тази оценка, но в крайна сметка парламентът решава".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18
Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти,..

публикувано на 18.04.24 в 10:00
Изглед към сградата на британския парламент

Продължава битката на двете камари на парламента на Острова по законопроекта "Руанда"

Във Великобритания продължава битката между двете камари на парламента по спорния законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова. Трети пореден ден тази седмица законодателството се прехвърля между Камарата на общините и Камарата на лордовете, като лордовете внасят поправки, а депутатите ги отменят. За да може един..

публикувано на 18.04.24 в 09:52

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25