Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

Петър Стоянович
Снимка: Ани Петрова

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента".  

Това каза пред БНР историкът проф. Петър Стоянович, един от авторите на книгата "България от първо лице: Мари Айхорн в София". 

"В основата на тази книга е дневникът на Мари Айхорн. Ние сме го обработили, превели, осъвременили сме езика. В основата на тези усилия е моята колега от Мюнхенския университет проф. Юлиана Рот. Аз съм една почтена, но втора цигулка", сподели той. 

По думите на проф. Стоянович читателите на книгата ще научат, че в 20-те години на 20 век България не е имала нужда да си себедоказва, че е западна страна:

"Фактът, че един западняк идва да си вади хляба в България, показва повече от всичко останало. Мари Айхорн попада в едно от разклоненията на рода Вазови". 

На Коледа, седми януари 1924 г., рано сутринта на Софийс­ката централна гара пристига влакът от Белград, а с него и учителката по музика Мари Айхорн. Пътуването ѝ е започнало преди пет дни в Мюнхен. Утрото е мразовито, пропуснато е уговореното празнуване на Бъдни вечер в семейство Вазови. Заради закъснението никой не я посреща. Тя взема файтон и се отправя към дома на Борис Вазов и Елисавета Консулова-Вазова.
В семейство Вазови Мари Айхорн ще прекара година и половина. През цялото време тя води дневник, в който подробно описва преживяното. Бинка Вазова си спомня: "Ние си пишем уроците, тя си седне и една такава подвързана книжка ли беше някаква и пише си, пише си. Едно хубаво така, като печатно излизаше всичко". За щастие дневникът е запазен. Той се оказва неповторим документ за времето, когато в България се полагат основите на редица културни институции, много от които дължим на Консулова-Вазова и нейното обкръжение, поради което попадат съвсем естествено в полезрението на германската гостенка. Дневникът съдържа неподправена информация за политически и обществени събития, на които Мари Айхорн е била свидетел, както и за личности, играли важна роля в културния живот на софийското общество. Днешният читател ще получи вероятно най-голямо удоволствие от описанията на ежедневието на новия, още малоброен образован буржоазен елит - семейните отношения, празничните ритуали, ваканциите, развлеченията, обноските, които се формират в новите условия на контакт с външния, "европейски" свят.
Ценността на разказаното се повишава многократно, като вземем предвид, че българската мемоарна литература не е особено богата на произведения, които представят личности от елита на фона на тяхното ежедневие.
Мари Айхорн започва записките си на 1 януари 1924 г., когато тръгва с влак от родния си град Фюрт, и ги завършва на 6 август 1925 г. при пристигането си в Мюнхен. 

(Откъс от книгата)

Интервюто на Георги Марков с проф. Петър Стоянович в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ученици от Националното училище по изкуствата

Ученици от Националното училище по изкуствата в Плевен участваха във фестивал в Полша

Ансамбълът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен представи България в международен фолклорен фестивал в Полша. В него участват деца от 7 до 14 години. "Чувствах се много горд, че съм отишъл там и че съм показал инструмента на тези хора, защото те до тогава според мен не са виждали българска гайда, този уникален звук...

публикувано на 07.08.22 в 19:11
Димитър, Мариана, София и Анна

Димитър и Марияна Митеви възпитават трите си дъщери на духовни ценности

"Богородица е символ на най-важното, към което човек може да се стреми - това е светостта. В храма аз съм църковен певец от четири години и имах удоволствието и честта да запишем този диск по повод 100-годишнината от първата копка на храма, който е плод на усилията на много хора и е завещание от една от най-големите благодетелки на София - Йорданка..

публикувано на 07.08.22 в 17:32
Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на..

публикувано на 07.08.22 в 15:27
Асен Митрев

В село Каменица, община Струмяни са останали едва 80 възрастни жители

Църквата в село Каменица, община Струмяни е изградена през 2009 година с помощта на местното население. "Селото е с малко население - 80 жители", каза за БНР кметът Асен Митрев. По думите му от 3-4 месеца са изградени жилища за хора с психични отклонения. "Изградени са 4 жилища с персонал от 60 лица, болните са около 100 души. Добре се грижат..

публикувано на 07.08.22 в 13:20

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика. Историята на един американец от руски произход - Александър Еплер, оживява във филма "Кавал Парк"...

публикувано на 06.08.22 в 14:55
Доц. Александър Сивилов

"След края на историята" с Александър Сивилов: Хирошима

На 6 август 1945 г. от бомбо-люковете на самолет модел B-29 с името „Енола Гей“ към град Хирошима в Япония полита атомната бомба, наречена галено „Малчугана“. Тя се взривява над града, като в момента на експлозията загиват 66 хиляди души. Други 69 хиляди са ранени и повечето от тях умират по-късно от лъчева болест. Решението за атаката е..

публикувано на 06.08.22 в 13:40
Боряна Момчилова

Боряна Момчилова от "Пътеписаници": Моят фокус е България

"Пътеписаници" е проект на Боряна Момчилова. В блога тя описва " виртуални идеи за реални пътешествия ". Инициативата ѝ да популяризира различни маршрути в България започва преди 8 години, а първото пътуване, вдъхновило блога, било в района на Триград. " Местните хора са най-голямото вдъхновение . Те са хората, които си пазят..

публикувано на 05.08.22 в 13:27