Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани на протест, искат бързи мерки заради тежката катастрофа в София

| обновено на 06.07.22 в 21:26
Снимка: Евелина Стоянова

Граждански протест с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите се провежда между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в центъра на София, където снощи загинаха две млади жени, блъснати на тротоар, а таксиметров шофьор беше ранен. Кръстовището е затворено за движение, преминава единствено общественият траспорт. 

С падане на колене и минути мълчание столичани почетоха паметта на двете жени, загинали във вчерашната катастрофа. Те донесоха много цветя и свещи в тяхна памет.

"Ужасно е това, което се случва. Дано да има справедливост. Съболезнования на близките. Никога не искам да съм на тяхно място. И единственото, което очаквам, е повече да не се случват такива зверски неща".

"Трябват огромни промени в закони, в Конституцията на България. Не да обвиняваме всеки един полицай, защото проблемът е много по-високо в държавата, за жалост".

Около 18:30 часа започна протестът на граждани, организирани в социалните мрежи. Те настояха  за бързи държавни мерки, за да се спре безнаказаността по пътищата.

Исканията са:

да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали шофьорът с множество нарушения да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа и да се предприемат спешни акции срещу всички останали шофьори с десетки нарушения на пътя;

да се предвидят по-строги санкции за грубите нарушители, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви, посочват организаторите на протеста.

На мястото на инцидента - кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", таксиметрови шофьори по-рано днес блокираха движението в знак на протест. Събрали се спонтанно, те натиснаха клаксоните. Действията им са провокирани от това, че шофьорът причинил катастрофата, удря с колата си и таксиметров автомобил, а сред пострадалите при тежкия пътен инцидент е 52-годишен шофьор на такси. За щастие мъжът е само с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но е отказал хоспитализация. Две млади жени – на 22 и 26 години, обаче загиват.

Тротоарът на кръстовището между булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" се оказа тесен за множеството хора, които се събраха тази вечер на мирен протест с искане за по-добро законодателство за престъпления на пътя.

В памет на двете млади жени, които загинаха при жестоката катастрофа, столичани донесоха много цветя и запалиха свещички:

"Ужасен инцидент";

"Това не е нормално, трябва да променим нещо в законите", споделиха участници в демонстрацията.

Снимка: Евелина Стоянова

Жители на столичния квартал "Лозенец", където се намира и кръстовището, на което стана тежкия инцидент, разказаха, че са виждали и преди колата, причинила катастрофата, да се движи с висока скорост по булевард "Черни връх".

Те поискаха по-голям контрол от страна на Пътната полиция. Протестиращите затвориха за движение булевард "Черни връх".

Протестът преминава спокойно и без напрежение. Шофьорите проявяват солидарност. Има засилено полицейско присъствие. С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на жертвите на катастрофата.

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобилът, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели.

Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник. На етапа е уточнено, че същия ден шофьорът, причинил катастрофата, 35-годишният Георги Семерджиев, е извършил още едно пътнотранспортно нарушение. Разследването по случая се води от Националната следствена служба

Мястото, където е станала тежката катастрофа - кръстовището на булевардите Черни връх и Арсеналски - 6 юли 2022 г.

Снимки: Евелина Стоянова, Димитър Ганев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29