Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На книга са били правени огромен брой проверки

Проф. Хр. Даскалов: Носеха се легенди за "Капитан Андреево" и се оказаха истина

Пет пъти повече положителни проби за пестициди на "Капитан Андреево", откакто държавата пое контрола, съобщи директорът на БАБХ

проф. Христо Даскалов
Снимка: БГНЕС

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов ще бъде от днес на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с одитори на Европейската комисия.

"Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си говорят двама човека през телевизора и се показват документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната ситуация. Действителната ситуация може да се види, когато отидеш там", коментира проф. Даскалов в предаването "Преди всички" на БНР.

"Носеха се легенди и тези легенди се оказаха прави. Това беше едно от нещата, които принудиха недоброжелателите ни да предприемат страшна атака и да бутнат правителството", заяви Даскалов.

Съдебната сага приключи, има заповед да бъдат освободени помещенията, поясни директорът на БАБХ за споровете с фирмата "Евролаб", която досега осъществяваше фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

"Техните претенции, че ги ощетяваме, бяха парирани от Върховния административен съд. Към 15-16-и този месец би трябвало да приключи това изнасяне. Очакваме отпор."

Пробите все още се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за закупуването на оборудването, набират се кадри за обучение, подчерта директорът на БАБХ.

До 10% положителни проби за пестициди се регистрират, откакто се промениха условията за проверки на граничния пункт, докато в предходния период за десет години назад делът е бил в рамките на 1,5-2%, коментира проф. Даскалов.

"Разликата е пет пъти."

На книга има огромен брой проверки. Има изследвани около 11 000 проби, като 1,5-1,8% са положителните проби, уточни той. По думите му сега от 800-900 проби 10% се оказват положителни.

"Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки. (...) България за десет години е била ощетена около 1 милиард лева."

Запитан дали при нови избори промяната на границата може да се окаже обратима ситуация, проф. Даскалов изрази мнение, че "все пак това е обратимо, ако се върнат на политическата сцена", визирайки определени изказвания на представители на политически сили в парламента, които защитават фирма "Евролаб".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11