Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Недялко Калъчев: Има достатъчно ваксини

Недялко Калъчев
Снимка: БГНЕС

"Има достатъчно много ваксини срещу Covid-19. От май 2021 година има достатъчно, дори излишни ваксини. Юли започнахме да бракуваме. Сега няма опашки... Ваксините не пазят от заразяване, но пазят от тежко протичане и смърт. Защо да правим 30 000 жертви в мирно време".

Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев от медицинско-диагностична лаборатория "Цибалаб", която е единствената лаборатория в новия списък на Министерството на здравеопазването като ваксинационен пункт. Пунктът е в централата в София, услугата е безплатна и всички одобрени ваксини са налични.

В предаването "Хоризонт до обед" д-р Калъчев посочи, че има интерес към втора бустерна доза

"От 15 PCR-а например 13 са положителни. Тестват се само тези, които са прилично болни. Нашата държава мрази диагностиката. Това е печален факт от години. Администрацията у нас е изключваща, не е включваща. Заради този манталитет на затвореност на администрацията всяка форма на дискусия, сътрудничество е трудна".

Интервюто с д-р Недялко Калъчев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18
Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков

ГЕРБ и ДПС не искат заседания на НС през предизборната кампания, опозицията - против

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии...

публикувано на 18.04.24 в 10:05
Димитър Радев

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен сценарий

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА. Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов " Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история " по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти,..

публикувано на 18.04.24 в 10:00