Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: За кабинета и неговите злополучни критици

Снимка: Ани Петрова

Това, че умнокрасивитетът и политически коректните коментатори скачат срещу служебното правителство е най-доброто доказателство, че настоящият кабинет може да свърши добра работа. Сигурно сте забелязали, че грантовите мислители много се дразнят от всички политици, които се опитват да направят нещо добро за България. Ето сега, служебният кабинет дава заявка, че иска да направи нещо смислено в енергийната сфера. Разбира се, това все още не означава, че със сигурност ще свърши нещо смислено, но поне заявка дава.  Което никак не е малко, при положение, че вече бившите управляващи направиха така, че да плащаме по-скъпо газ и, на практика, ни изправиха пред опасността да стоим на студено през зимата. Ама това било освобождаване от енергийната зависимост, уверяват ни. Само че има една малка, но съществена подробност. Бедният човек не може да бъде свободен. А като ни се наложи съвсем скоро да плащаме двойно и тройна за отопление, със сигурност ще бъдем всичко друго, но не и свободни.

Разбира се, нищо лошо няма в това да се откажем от руския природен газ. Стига да можем да го заменим с газ на по-ниска цена. А пък виждаме, че всичко, което ни предлагат в момента, е по-скъпо. И по-ненадеждно. Това го видяха и други държави-членки на ЕС и затова приеха новата схема за плащане, предложена от „Газпром“. Явно там не се притесняват, че ще ги обявят за „путинисти“. А нашите доскорошни управляващи, понеже явно са най-умни, казаха „твърдо НЕ“ на руския газ с надеждата да бъдат обявени за най-предани евроатлантици. В момента същите тези гении нападат служебното правителство единствено защото неговите представители казват, че трябва да преговаряме с всички държави, износителки на газ. Забележете, нито президентът, нито хората от кабинета са казали, че само от „Газпром“ ще купуваме. Даже  самата дума „Газпром“ никой не я споменава. И въпреки това грантовите анализатори вече бълват опорки как имало риск да се промени „геополитическата ориентация на страната“, как сме щели да излизаме от Евросъюза и да влизаме в Евразия.

Пълни глупости са това, разбира се, но явно все пак някакви хора се хващат и на подобни дивотии. И ходят да подскачат пред президентството, понеже се страхуват, че Румен Радев щял да ни вкара в Евразийския съюз. Самият Радев никога не е изразявал подобно намерение, но това явно не пречи на умнокрасивитета да тиражира абсурдните си тези. Единственото, за което президентът настоява, и е напълно прав за това, е политическите решения у нас да се взимат на базата на разума, а да не са плод на някакви закостенели идеологеми или на желанието да се харесаме на Големия брат.

Да вземем за пример Унгария. Тази държава е член на ЕС, член е на НАТО. При това е там, преди ние да станем членове. Досега не съм чул нито Виктор Орбан, нито който и да било значим унгарски политик да казва, че страната трябва да излезе от тези организации. Така че Унгария е напълно лоялен и предвидим евроатлантически партньор, като едновременно с това миналата година подписа 15-годишен договор с Газпром за получаването на руски газ и води преговори за увеличаване на доставките. Както виждате, няма пречка да си член на ЕС и НАТО и да получаваш газ от Русия. Стига, разбира се, политическият елит на държавата да е съставен от личности с нормално мислене, а не от марионетки с васален манталитет

А способността за мислене на нашите самопровъзгласили се за „евроатлантически“ политици стига дотам да организират „спонтанен“ протест пред президентството. За радост огромното мнозинство от българските граждани веднага съзира бутафорността на подобни протести и поради тази причина към тях има, да използвам един популярен през последните дни израз, „мижав интерес“. И ако има нещо положително в настоящата, общо взето, неособено оптимистична ситуация, то е, че повечето българи се оказват доста по-интелигентни от представителите на политическия елит. Особено от онази част от елита, която неизвестно защо се е провъзгласила за „най-модерна“, „най-умна“ и „най-красива“.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социолози за вероятността да има редовно правителство след изборите

Патова ситуация в следващия парламент очакват социолози и политолози. Според тях, ако бъде съставено правителство, то няма да бъде стабилно. Предизборната кампания е изпълнена с негативни послания, които подчертават червените линии между основните политически сили, а те залагат най-вече на твърдия си електорат. Между 10 и 35% е вероятността да се..

публикувано на 27.09.22 в 16:33

Проф. Владимир Радулов: Белият бастун няма заместител, независимо от цифровизацията

През 1980 г. Министерството на образованието у нас е подготвило и реализирало първата програма за мобилност и ориентиране за деца с увредено зрение у нас – в двете специални училища в София и Варна. "Обикновено хората мислят, че на незрящия човек му дават един бял бастун и той започва да се движи по улиците , както това е било в миналото,..

публикувано на 27.09.22 в 11:03

Заплашена ли е от пробив системата за здравен контрол заради ниски заплати в РЗИ и недостиг на кадри?

Има ли опасност да бъде "пробита" системата за здравен контрол заради ниските заплати в Регионалните здравни инспекции и острият недостиг на кадри? П овечето от служителите на РЗИ използваха обедната си почивка, за да излязат на символичен протест пред сградата, в която работят. Искането им е едно - достойно възнаграждение. Надя..

публикувано на 26.09.22 в 15:41
Доц. Александър Сивилов

Доц. Ал. Сивилов: Путин може да използва тактически ядрени оръжия и Западът няма да отговори

След референдумите Кремъл ще тълкува падането на ракети в присъединените региони от Украйна като удар по Москва или Санкт Петербург. Това каза пред БНР доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и обясни: "Руското външно министерство обяви, че тези територии ще бъдат разглеждани като неразделна част от Руската държава и..

публикувано на 26.09.22 в 13:59

Зорница Панайотова: Човек трябва да е смел да следва мечтите си

Зорница Панайотова на 31 години от Плевен, горд жител на Враца , е гост в рубриката "Горещи сърца". В града я води Челопек – първото село на книгата : "Заряда, енергията, планината, мечтите ми..., може би. Човек трябва да е смел да следва мечтите си". Откриват център "Книгини" във врачанското село Челопек Енергията на селото..

публикувано на 25.09.22 в 04:23
проф. Татяна Дронзина

Проф. Дронзина: Мобилизацията в Русия няма да бъде начало на масово антивоенно движение

"Това е начинът войната да влезе във всеки дом . До този момент войната по-скоро беше влязла в домовете на етническите малцинства, които са отдалечени от центъра. Сега ще влезе в домовете на хората в големите градски центрове на Русия." Това коментира пред БНР проф. Татяна Дронзина, д-р на политологичните науки, преподавател в Софийския..

публикувано на 23.09.22 в 07:53
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Трябва повече независимост в мисленето, за да можем да сядаме на една маса

" Едно е да жертваш част от независимостта си, за да бъдеш участник в един по-голям международен договор. Ти го правиш доброволно и с оглед на ползите. Съвсем друго е някой да ти се пише за много близък приятел и да въздейства върху медиите, да оказва нерегламентирано влияние в страната ти и да внушава мисли на обществото. ... Едно е да знаеш, че..

публикувано на 22.09.22 в 15:30