Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13-ти септември ще се проведе фестивала „Ало, Космос! Говори България! 2.0“

Ще се осъществи жива връзка с първата майка астронавт от НАСА - Ана Фишър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 13-ти септември може да се потопите в магията на фестивала „Ало, Космос! Говори България! 2.0“, организиран от Атлантическия клуб в България, с подкрепата на Посолството на САЩ в България. Учени от България и света ще разпалят въображението на малки и големи на 13 септември в София Тех Парк.

Ще бъде направена разходка виртуално из ЦЕРН, ще се осъществи жива връзка с първата майка астронавт от НАСА - Ана Фишър. Небето над София Тех Парк ще посрещне пилота, световен рекордьор - Николай Калайджиев, който ще изпълни специален полет за нас.
Ако искате да зададете въпрос на астронавтката Ана Фишър - първата майка в космоса, както и към учени от ЦЕРН, отидете във „София Тех Парк". Там до 4-ти септември, включително можете да запишете въпросите си. Или да го направите с мобилния си телефон. Второто важно нещо е, че всички работилници, които ще съпътстват събитието, ще са с предварителна регистрация. Тя вече е започнала. Иначе защо Ана Фишер е била избрана тази година да отговаря на въпросите на децата.

"Тя ще представи по популярен начин нейната наука и нейният опит с мисиите в НАСА. Тя ще разкаже и за нейната страст да бъде астронавт и как се е отразило това на начинът ѝ на живот. След това ще имаме въпроси, които ще бъдат зададени и подбрани от дечица на възраст до 12 години. Те могат да задават всякакви въпроси, които ги вълнуват от живота на един астронавт. Ще има въпроси и от студенти, които ще бъдат малко по-научно ориентирани", каза за БНР доц. Милена Георгиева от лабораторията по молекулярна генетика в БАН.  

Освен въпросите към ЦЕРН, децата вече ще могат да влязат виртуално да разгледат мястото, на което е открито доказателство за Хигс бозона.

Емануел Янкулов от Академия „Роботика“ каза, че симулация на ЦЕРН е направена в играта "Майнкрафт". А целта е да мотивират децата да се занимават с наука.  

"С играта "Майнкрафт" може да се програмира и съответно ние имаме такъв курс, който е направен за деца, така че те също да могат да учат програмиране, докато играят самата играят и вътре те могат да си строят къщи и ферми всякакви неща. Ние създадохме модел на ЦЕРН с адронния колайдер вътре, така че децата да могат да програмират героя, който трябва да играе вътре".

Емануел Янкулов от Академия „Роботика“ каза, че по време на форума деца ще могат и сами да сглобяват роботи, с които да се доставя храна до Международната космическа станция. Изобщо и тази година „Ало, Космос! Говори България!" ще събере всички онези дейности, които са важни за бъдещите космически изследователи. Затова и Росица Янева от Българския антарктически институт ще запознае децата с Антарктида, която вдъхновява учени да търсят нови видове живот и в най-неблагоприятните условия.  

"Как Антарктида вдъхновява други учени и най-вече подрастващите и децата могат да дадат отговори как се живее в такива екстремни условия и защо именно НАСА избира Южния полюс като място, на което да прави подготовка на космонавти. Антарктида е едно от най-студените, чисти и сухи места на нашата планета и се създава предпоставка за провеждане на нови научни изследвания".

Д-р Владимир Божилов от катедра “Астрономия”, на Физическия факултет в Софийския университет ще покаже Слънцето с телескоп.

"За мен лично като комуникатор на науката и като астрофизик е важно да има колкото се може повече събития, което позволява  на всеки независимо от неговата или нейната възраст и образование да се докосне до предния фронт на науката и всеки на 13 септември ще може да види Слънцето, да потърси в него има ли следи от петна, каква е активността на Слънцето, защото науката е не само вдъхновение, тя е наблюдателна работа. Сега сме на прага на следващата революция към изучаване на Луната".
Какво е квантова комуникация, физика и други тайни обещават да разкрият учените на децата. И то точно заради това да ги накарат да мечтаят да отидат в Космоса. Татяна Иванова - момичето, което се обучава за астронавт в НАСА, също ще помага на по-малките. Обещала е дори да бъде ментор на желаещ да отиде в Космоса български малчуган.

"Относно конкурса, който провеждаме за деца от училищна възраст мисля, че горната граница е 18 години".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20