Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Българският бизнес е сред най-щедро компенсираните

Снимка: Таня Харизанова

Инфлацията в България и в по-голяма част от Източна Европа се движи с по-бързи темпове от тази в по-богатия Запад. Това заяви в ефира на предаването „Още нещо“  Лъчезар Богданов, който е главен икономист в Института по пазарна икономика. „Причината е проста – от една страна ние първи усетихме енергийния шок, защото нашите пазари са доста по-отворени и икономиката ни много зависи от външната търговия.  От друга -  бедните усещат в по-голяма степен шока при базовите суровини“

В Европа имаме много сериозен енергиен шок, свързан с доставките на природен газ от Русия, изтъкна Богданов. „Голямата зависимост от руския газ е предпоставка за увеличение на цените“

България не е силно зависима от природен газ, напомни икономистът. „Няколко големи предприятия, които произвеждат торове, стъкло, алуминий, са силно зависими, топлофикациите – също,  но българската икономика е по-малко зависима от природния газ“

За да обясни инфлационните процеси, които текат в момента, Богданов напомни, че правителствата наляха много пари, за да се избегне тотална рецесия по време на Covid кризата. „Освен това имаме и инфлационни очаквания. В продължение на месеци цените на ключови суровини се покачват. Бизнесът действа изпреварващо. Опитва се с цената сега да вземе очакваната инфлация през следващите месеци. Затова е важно да бъдат пречупени тези инфлационни очаквания, за да не навлезем в инфлационна спирала. Тук е ролята на централните банки да прекъснат това очакване и да е ясно, че имаме еднократен шок, който вече понесохме, но нещата ще се стабилизират“.

Българските домакинства ще посрещнат зимата с електричество, което струва средно с 3% повече от миналата, напомни икономистът. „Това го няма в САЩ и Европа. Битовите потребители ще бъдат до голяма степен предпазени и сметките им за ток няма да нарастват. С парното няма яснота какво се случва, но електричеството се явява негова алтернатива“.

България е и една от страните с най-щедро компенсиране на бизнеса, напомни Богданов. „Той е дотиран, за да не се повишават цените. Ако това не се случва, трябва тази схема за държавно подпомагане да бъде сериозно преосмислена“.

Притеснително е, че когато няма ясно управляващо мнозинство, но има парламент, популизмът надделява, защото всяка от партиите има усещането, че отново се намира в предизборна кампания, обясни икономистът. „Губи се по някакъв начин отговорността и цялостната визия. Това е рискът от гледна точка на политическата несигурност след 2 октомври“.

Ние се движим по ръба на бюджетната стабилност вече 3 години, отчете Богданов. „България има нужда от един изпреварващ икономически растеж. Необходими са инвестиции, а за тях трябва добра бизнес среда и предвидими данъци. Нуждаем се и от добро образование, както и подходяща работна сила. Просто трябва да растем по-бързо от богатите“.

Богданов вижда шанс за промяна с помощта на безвъзмездната помощ от ЕС в следващите шест години. „Това са близо 50 милиарда лева.  Ако ние с толкова пари не успеем да ускорим растежа на българската икономика, включително да направим разумни публични инвестиции, които да дадат по-добри училища, пътища и болници, значи имаме сериозен проблем с качеството и капацитета на управлението. Имаме огромен ресурс и с тези инструменти може да избегнем рецесия“.

Цялото интервю на Людмила Железова с Лъчезар Богданов може да чуету в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52