Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК иска замразяване на 7,5 млрд. евро от програми за Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага на Съветът на ЕС да замрази 65 на сто от средствата по три оперативни програми по кохезионната политика за Унгария, което възлиза на около 7,5 млрд. евро, съобщи след днешния колегиум на комисарите еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Става дума за средства, които възлизат на около 1/3 от предвидените пари за Унгария по политиката за сближаване, уточни еврокомисар Хан.  Той каза още, че решението е взето единодушно от неговите колеги и се прилага за първи път от приемането на механизма за върховенството на закона от влизането му в сила през 2021-ва година. Причината за днешното решение са опасения, свързани с върховенството на закона и риск за бюджета на Общността.

"Първо, става дума за системни нередности, дефицити и слабости при обществените поръчки. Второ, недостатъци при разрешаването на конфликтите на интерес, както и загриженост за общественото доверие. Трето, слабости при ефективното разследване на случаи, свързани с европейските фондове. И накрая, недостатъци в антикорупционната рамка".

Съветът разполага с 1 месец да реши дали да приеме предложението, като той може да се удължи с още два. Приемането може да стане с квалифицирано мнозинство. 

Еврокомисар Хан уточни, че Унгария е направила някои предложения във връзка с тези опасения и допълни, че Комисията оценява положително част от тях. Затова Унгария трябва да я уведоми до 19 ноември за действията си в тази насока, след което отново ще бъде направена съответната оценка, която да покаже дали бюджетът на ЕС все още е под риск и дали са осъществени съответните реформи. "Има ангажименти за реформи, но предложението ни е предупреждение за това, което ще се случи, ако те не бъдат изпълнени", подчерта еврокомисар Хан.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите не се разбраха за състава на РИК-Пазарджик

Политическите партии в Пазарджик не се разбраха за състава на районната избирателна комисия.  Назначаването на комисията ще реши Централната избирателна комисия, срокът е до 10 февруари. Спорът между партиите е заради позициите зам.-председател и секретар на комисията. Претенции за двете места проявиха от "Продължаваме промяната", ДПС и БСП...

публикувано на 07.02.23 в 11:01
Министърът на външните работи Николай Милков

Българин с двойно гражданство още е в неизвестност след труса в Турция

Българин с двойно гражданство продължава да е в неизвестност след земетресението в Турция. Министърът на външните работи Николай Милков обясни:    "В момента новото, което мога да кажа, е, че неговите роднини са отишли там на място и консулската служба е във връзка с тях, оказано е съдействие. Те се надяват, че човекът е възможно да е жив...

публикувано на 07.02.23 в 11:00

БСП: Лъжа е, че ръководството на партията е сменило делегати на Конгреса

Ръководството на БСП не може да сменя делегати, заявява в своя позиция пресцентърът на левицата. Поводът за разпространената позиция са твърденията на членове на Националния съвет относно състава на Конгреса на БСП и за смяна на делегати от ръководството на партията. Това може да се прави само от общинските и районните конференции на местните..

публикувано на 07.02.23 в 10:53
Инфанта София, 28 октомври 2022 г.

Испанската инфанта София ще продължи обучението си в колеж в Уелс

По-малката дъщеря на испанския крал Фелипе VI - инфанта София ще продължи обучението си в международен колеж в Южен Уелс. 15-годишната инфанта ще прекара там последните две години от средното си образование по подобие на по-голямата си сестра, престолонаследничката принцеса Леонор. От Кралския двор съобщиха, че двете дъщери на испанския крал..

публикувано на 07.02.23 в 10:38
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

В Плевен частично е решен проблемът с ученическите автобуси

В Плевен частично е решен проблемът с ученическите автобуси. Засега държавата осигури един нов автобус, но общината настоява за още три. Имаше реална опасност през втория учебен срок да няма изправни ученически автобуси. Автобусите са амортизирани, тъй като са на 15 години с по 300 000 км пробег всеки. Те са опасни за превоз, особено на..

публикувано на 07.02.23 в 10:31

Избирателите в 19-те села на община Трекляно намаляха до 350

Избирателите в община Трекляно са намалели до 350 в 19-те села, казаха от администрацията. Ще се гласува в 9 секции, само с хартия, защото във всяка секция по списък са под 300. Досега в общината не е имало машинен вот. Към постоянните 350 жители в 19-те села, почти 100 процента те са възрастни хора или на избирателна възраст, се прибавят..

публикувано на 07.02.23 в 10:12

Дарителски кампании в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция

Дарителска кампания за пострадалите от земетресенията в Република Турция стартира Община Добричка. На предстоящата сесия ще бъде внесена и докладна от кмета на общината Соня Георгиева за отпускане и на финансова помощ. Събраните средства и материални дарения ще бъдат предоставени на Българския червен кръст. Нови топли дрехи, постелъчен..

публикувано на 07.02.23 в 10:06