Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"България - дела и документи": Дейността на Васил Априлов за развитието на образованието

Снимка: БГНЕС

"Ако говорим за предпоставки за успешната реализация на различни проекти на Васил Априлов, то на първо място трябва да отбележим първоначалната духовна пробуда на българското население в резултат на популяризирането на идеите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, първите успехи по линия на просветното дело на ниво килийни и елинобългарско училище.  Българите започват много активно да се включват в началото на 19 век в освободителните войни на съседните балкански народи.  През годините след Одринския мирен договор от 1829 година се създават реални предпоставки за един много видим стопански просперитет на българите, защото нашите предци заемат ключови позиции в имперската икономика. Те са основните търговски  посредници за осигуряване на най-важните продукти на големите градски центрове на Османската империя, за нуждите на османската армия", каза за БНР професор Пламен Митев от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Васил Евстатиев Априлов (1789 - 1847) е български стопански и просветен деец, дарител, писател от времето на Българското възраждане.

Васил Априлов е роден на 21 юли 1789 г. в гр. Габрово. На единадесетгодишна възраст брат му, търговец, го отвежда в Москва (1800). Впоследствие Априлов завършва гимназия в Брашов и за кратко следва медицина във Виена (1807 - 1809).

Малко по-късно Васил Априлов и брат му Никифор се преместват от Москва в Одеса, която по това време се налага като главен център на западна Новорусия. Първоначално Васил Априлов работи при гръцкия търговец Теодориди, след което заедно с брат си открива фабрика за спиртни напитки. През 1821 година те изграждат фабрика за рафиниране на захар и голям магазин за хранителни и други потребителски стоки.
По думите на професор Митев развитието на просветното дело преминава през няколко етапа до средата на 19 век.

"Много дълго време повече от няколко столетия българското образование се изразява единствено и само в така наречените килийни училища, които се създават към църквите и по-изявените манастирски средища. От втората половина на 18 век отделните български младежи насочват своето внимание към гръцките светски училища, които започват да се разпространяват в пределите на Османската империя още от началото на 18 век и ние виждаме имената на десетки българи, които завършват гръцки училища в Солун, в Одрин, в Цариград, понякога и в Източното Средиземноморие", допълни за рубриката "България - дела и документи" на предаването "Рано в неделя" професор Пламен Митев.

За взаимните училища в пределите на Османската империя той допълни:

"Включително самата османска администрация осъзнава ползата от взаимни училища и през 20-те и 30-те години виждаме как се правят първите опити за откриване на турските взаимни училища".

В предаването "Рано в неделя" професор Митев подчерта: 

"Постепенно Васил Априлов осъзнава, че трябва да се заложи на българското образование, на светското образование. Много бързо той успява да спечели една друга влиятелна фамилия в Габрово - фамилията Мустакови, които имат силно присъствие в стопанския и в духовния живот на Габрово по това време. Обединявайки видни габровски родове Васил Априлов стига до идеята  да се организира финансирането за изграждане на ново българско светско взаимно училище. Влизат в контакт с тогавашния търновски митрополит Иларион Критянин, който през 1833 година дава своето съгласие да се открие такова светско българско училище".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
професор Елица Нешевска

Проф. Елица Нешевска: Мати Пинкас остави голямо духовно наследство след себе си

"Професор Мати Пинкас. Творчески и педагогически принципи" е книгата на професор Елица Нешевска, която тя издава по повод 100 годишнината на оперната певица, при която „музиката минава през ума и сърцето, за да въздейства на публиката“. Мати Пинкас е родена на 11 август 1921 г. в София, в семейство на високообразовани родители с отношение..

публикувано на 04.12.22 в 04:46
Томислав Аспарухов - една от музикалните емблеми на Враца

Томислав Аспарухов е една от музикалните емблеми на Враца

Героят в рубриката ни "Горещи сърца" е напълно отдаден на музиката. Той е на 77 години, а в нейния възвишен и вълнуващ свят е от 5 годишен. Следата му на сцената е толкова ярка, че обществеността приема Томислав Аспарухов за една от музикалните емблеми на Враца. Той е цигулар, но съдбата и призванието му са хоровите формации. Бил е..

публикувано на 03.12.22 в 17:50

Александър Мутафчийски празнува двоен юбилей

Музикалният театър ще отбележи двоен юбилей на своя солист Александър Мутафчийски – 50 житейски и 25 творчески години. Събитието е в неделя-4 декември, когато публиката ще може да се наслади на постановката „Цигулар на покрива“. „Това е едно сериозно предизвикателство. Аз съм познат на публиката предимно като комик, а тази роля поставя пред..

публикувано на 30.11.22 в 11:50
Бояна Бункова и Александър Селие

Александър Селие на вълшебното килимче на българския фолклор

Той може да свири на лейка за вода и на листо от роза. Свири буквално на всичко. Това е мултиинструменталистът Александър Селие , който гостува в България за 70-годишнината на хора "Мистерията на българските гласове". Утре той ще има първи концерт пред българска публика заедно с Христина Белева – гъдулка и Костадин Генчев – кавал...

публикувано на 30.11.22 в 10:28
В Пакистан

Барбара Цангерл и Якопо Лархер пред БНР: Винаги си струва да дадеш всичко от себе си

Австрийката Барбара Цангерл и Якопо Лархер от Италия са една от най-успешните алпийски свръзки в света в момента, атлети на някои от най-големите производители на екипировка. Преди няколко години любовта им към катеренето ги свързва и двамата започват да обикалят континентите в търсене на нови предизвикателства. В момента двойката е в..

публикувано на 30.11.22 в 10:15
Исабел Алиенде

Исабел Алиенде пред БНР: Животът ми е бил труден, това ме научи да ценя всичко добро

„Знаех, че ще напиша тази история, вдъхновена от майка ми. Тя почина малко преди пандемията от Covid- 19. Доживя до 98 годишна възраст. Ако бе поживяла още малко, щеше да стане на 100. Родена е по време на пандемия – пандемията от испански грип. Можеше да стане свидетел на втора – от Covid-19, както Виолета. Майка ми бе и с подобни..

публикувано на 28.11.22 в 23:00

"Стефан Данаилов на 80: години любов"

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма. Основните събития и акценти от нея бяха представени днес в Народния театър. БНР е медиен партньор на проявите. "Стефан Данаилов на 80: години любов" е мотото на програмата, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна..

публикувано на 21.11.22 в 15:08