Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо"

Огнян Минчев: Не е застрашена България от включване във войната. Това е пропаганда на зависими от Кремъл хора

"Путин цели замразяване на конфликта в Украйна"

Огнян Минчев
Снимка: Стопкадър, NOVA TV

"Държавната система в Русия е свръх корумпирана. Институциите са на повърхността, а под повърхността са рушветите, личните взаимоотношения и т.н. Това е една система, в която всички организационни действия в обществото гният и не могат да постигнат ефективност, която се очаква от една цивилизована институционална среда. ... Тази система е доста силна и в България в продължение на 30 години след края на комунизма".

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев от Центъра за регионални и международни изследвания.

"Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо. Ако професионалната руска армия не успя да се справи по фронтовете на Украйна през изтеклите 7 месеца и през последните няколко седмици беше обърната в бягство, то в каква степен може да се справи една композирана от запасняци армия от хора, които водят цивилен начин на живот и сега за две седмици ще трябва да си припомнят всичко, което знаят за бойното изкуство и да го приложат на бойните полета в Украйна", коментира той реакциите в руското общество след обявената от Путин частична военна мобилизация.   

По думите на доц. Минчев наказателни батальони, които са зад гърба на водещата битки армия, са факт, който е потвърждаван от различни източници досега, и всеки, който си позволи да се върне в бягство, бива ликвидиран:

"Тук има и нещо друго, свързано с подобен род наборна армия от резервисти. Режимът в Кремъл с такава армия не би могъл да постигне чудеса. Те са разглеждани като окупационни сили, които да влязат във все още окупираните 20% от територията на Украйна и да наситят тази територия с окупационна мрежа, която по някакъв начин да успява да задържа руския контрол върху нея. Това би било възможно при замразен конфликт. Очевидно, че Кремъл цели това и води политика на замразяване на конфликта". 

Според него държавното ръководство на Украйна не би било съгласно с такава "сделка" и руските резервисти, които бъдат "наслагани" в окупираните територии, ще трябва да влязат в реални бойни ситуации, в които дефицитите на руската армейска система ще бъдат проектирани по-ясно.

"Не е възможно на масата на преговорите да бъдат разрешени проблемите, които войната в Украйна постави. Причината е, че ако Европа и Западът не са в състояние да отстоят позициите, които отстояват Зеленски и държавното ръководство на Украйна, това би означавало, че на Русия, макар и по един заобиколен начин, ѝ се показва картбланш да продължава със своите агресивни действия - както в постсъветското пространство, така и в Източна Европа, при благоприятни условия", заяви политологът и добави:

"ЕС и НАТО нямаме друг избор, освен да отстоим по-твърдо позицията си, че режимът в Кремъл трябва да се върне в международно признатите граници на Руската федерация. Ако не отстоим тази позиция, легитимираме възможността един агресивен режим - какъвто е този на Путин - да нарушава цялата съвкупност от международни норми и закони, които се отнасят към суверенитета на нациите, съществуващи в общност".

По думите на доц. Минчев режимът в Кремъл не крие, че цели възстановяването на Руската империя, което е в пряк разрез с всички основни постулати на международното право, че светът се състои от независими нации и суверенитетът и териториалната им цялост не може да бъде поставен под въпрос.

Политологът беше категоричен, че изобщо не става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО да се намесва в този конфликт:

"Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската "пета колона" в България и от интересите на КремълЦялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и евро-атлантическия съюз". 

Интервюто на Диана Янкулова с Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Шарена седмица" в Силистра

„Шарена седмица“ посветена на хората със Синдром на Даун и на Международния ден за информираност за аутизма организира в Силистра Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Инициативата е подкрепена от детски градини и училища в региона. "Решихме да сме малко по-различни, по-креативни", каза Недка Русева, директор..

публикувано на 19.03.24 в 15:57
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Киев е уверен, че US помощта ще бъде одобрена

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба изрази увереност, че необходимата помощ от Съединените щати ще пристигне в Киев. Долната камара на Конгреса във Вашингтон все още блокира пакета от 60 милиарда долара, одобрен от Сената миналата година. Шефът на Пентагона обеща САЩ да не изоставят Украйна Кулеба коментира темата по..

публикувано на 19.03.24 в 15:51
Жан-Франсоа Дофан

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година. Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто. Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете..

публикувано на 19.03.24 в 15:23
МБАЛ - Ловеч

Финансовите и кадрови проблеми в болницата в Ловеч се задълбочават

Финансовите и кадрови проблеми в ловешката многопрофилна  болница се задълбочават. Заради ниски заплати в някои от отделенията  продължават да напускат лекари, медицински сестри и лаборанти, което води до затваряне на отделения, а други са на ръба на изискванията за персонал. За търсене на решение на проблемите в лечебното заведение в..

публикувано на 19.03.24 в 15:08
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

Германският министър на отбраната обяви 500 млн. евро помощ за Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Във военната база Рамщайн започна срещата на съюзниците на Украйна за координация на военната помощ за Киев. "Коалицията за подкрепа на Украйна няма да се огъне, свободният свят няма да остави Украйна сама", каза преди разговорите американският министър на..

публикувано на 19.03.24 в 15:00
Великите владетели на Второто българско царство

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

Археологът проф. Николай Овчаров зарадва публиката с книгата си "Великите владетели на Второто българско царство". Изданието вече може да се намери на книжния пазар. "Това е една книга, която пиша 25 години.  Тя е с акцент върху шестима от царете на Второто българско царство- Калоян, Иван Асен Втори, Константин Тих-Асен, Теодор Светослав,..

публикувано на 19.03.24 в 15:00
Румяна Георгиева, носител на наградата за цялостен принос

Награда за цялостен принос в социалната сфера получи главният директор на ГД "Социално подпомагане" към АСП

Румяна Георгиева, главен директор на Главна дирекция „Социално подпомагане“ в Агенцията за социално подпомагане, е носителят на наградата за цялостен принос , която беше връчена на тържествена церемония по повод на Световния ден на социалната работа, отбелязван ежегодно всеки трети вторник на месец март. Отличията „Социален работник на годината –..

публикувано на 19.03.24 в 14:29