Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна

| обновено на 30.09.22 в 20:09
Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО не е част от конфликта в Украйна, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг малко след като украинското ръководство подаде молба за ускорено присъединяване към Алианса. И припомни, че решенията за разширяване на военния съюз се вземат с единодушие от всичките 30 страни-членки.

Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да подпомага Киев, който, по думите му, е в правото си да отвоюва завзетите от руския нашественик земи.

"Фокусът ни е да помагаме на Украйна да се защити от руската агресия" - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос за кандидатурата на Украйна, която президентът на страната  Володимир Зеленски обяви днес.

Столтенберг припомни, че на срещата на върха на Алианса в Мадрид съюзниците ясно са заявили, че Украйна има право да избере към коя колективна система за сигурност да принадлежи и още:

"Разбира се, решението за членство трябва да бъде взето от всички 30 съюзници с консенсус. В момента нашият фокус е в осигуряването на непосредствена помощ на Украйна, така че да може да се защити от бруталната руска инвазия".

Столтенберг подчерта, че обявената от президента Путин анексия на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие е най-голямата в Европа от Втората световна война. Става дума за още 15 на сто от украинската територия, почти колкото Португалия, уточни той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че тези действия не показват сила, а слабост: "Това е признание, че войната не се развива, както е планирано", заяви той. "Русия трябва да е наясно, че една ядрена война не може да бъде спечелена", каза още Столтенберг по повод заплахите от страна на руския държавен глава да употреби ядрено оръжие.

"Ние наблюдаваме внимателно това, което Русия прави. Не сме забелязали промяна в разположението на нейните ядрени сили. Ние сме бдителни и споделяме информация. И показахме много ясно на Русия, че ще има сурови последствия, ако използват ядрено оръжие срещу Украйна".

Генералният секретар на Пакта каза още, че има самолети на НАТО около газопроводите "Северен поток" 1 и 2 във връзка с течовете от тях. Те събират данни, които могат да помогнат за разследването, но и за наблюдението на тази критична инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27